Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19), günlük hayatı da değiştiriyor. Alınan tedbirler insanların yaşam şeklini de değiştirmeye başladı.

Tüm dünyayı etkileyen kovid-19 nedeniyle ülkemizde İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri ve bu genelgelere bağlı olarak İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi kararları, günlük hayatın bir çok alanında köklü değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Temas-Mesafe-İzole üçgeninde yaşamı sıkışan insanlar, yıllardır süregelen yaşantılarını hükümetin ve valiliklerin aldığı kararlar doğrultusunda yeniliyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin aldığı kararlar, günlük yaşamda da etkisini göstermeye başladı. Tüm bakanlıkların kovid-19 tedbirleri yanında illerde var olan İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi kararları da bir bir uygulamada kendini hissettirmeye başladı.

Kahramanmaraş’ta da Vali Vahdettin Özkan başkanlığında İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi’nde hemen gün aşırı genelgeler doğrultusunda alınan kararlar, günlük yaşantıda etkili oluyor. Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi, son kararları ile de Temas-Mesafe-İzole üçgeninde var olmaya devam ediyor.

Meclis’te alınan 16 nolu karar ile vatandaşlarımızın sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek, salgında en etkili mücadele olan sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla il, ilçe ve beldelerimizdeki mahalle/semt pazar yerlerinde alınan tedbirlere ek olarak ilimiz genelinde mahalle/semt pazar yerlerinde uyulması gereken kurallara ilişkin yeni tedbirler alındı.

Bu kapsamında semt pazarlarının toplanacağı gün pazar yeri/alanlarına kontrollü giriş/çıkışları sağlamak için belirlenen giriş ve çıkışlar haricinde diğer tüm alanları demir bariyer ve benzeri araç gereç ile kapatılarak, kontrolsüz giriş çıkışlar engellenecek. Pazar yeri/alanına giriş ve çıkışlar mümkün ise aynı yerden yapılmayacak. Aynı yerden yapılması zorunlu ise aynı noktada vatandaşların karşı karşıya gelerek yoğunluk oluşturmaması amacıyla giriş/çıkış için ayrı koridorlar oluşturulacak.

Pazar yerleri/alanında sergi, tezgah ve/veya tahtalar araları en az 3 metre olacak şekilde yerleştirilecek. Pazar yeri/alanına içerdeki esnaf sayısının en fazla 2 katı vatandaş alınacak. Pazar yeri/alanı içerisinden vatandaş çıktıktan sonra içeriye vatandaş alınarak içeride sürekli aynı sayıda vatandaş bulunacak. Bu amaçla pazar giriş noktaları tespit edilecek ve bu noktalarda bekleyecek vatandaşların beklemesi için bir koridor oluşturularak koridorda bekleyen vatandaşlar arasında en az 2 metre mesafe bırakılacak.

Pazarlarda akşamüstü yoğunluk oluşmasının engellenmesi için vatandaşlarımızın akşam saatlerini beklemeden alış verişlerini yapmalarının sağlanması amacıyla, bu dönemin özel bir dönem olduğu belirtilerek, pazarların sabah saatlerinden itibaren açık olduğu hususu belediye merkezi yayın sistemleri, camiler ve kolluk araçlarından sürekli anons edilecek.

Belirtilen tedbirlere ilişkin kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi mevzuat ve kararlar çerçevesinde gerekli kararlar alınarak çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanmasına/uygulanması, belediye zabıtası yeterli olmadığı takdirde kolluk personeli ve/veya ekipmanlarından yararlanılması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, alınan kararların sürekli denetlenmesi sağlanacak.

Bu arada, 31 Mart 2020’de alınan 15 nolu karar ile de Kahramanmaraş/Kahramanmaraş ilçelerine diğer illerden/ilçelerden gelen kişilerin 14 (on dört) gün boyunca evde kendini izole edeceğine dair taahhütname alınacak.  Zorunlu olmadıkça bir kişiden fazla grupların araç ve/veya toplu halde gezmeleri yasaklandı. Şantiye ve diğer işyerlerinde çalışıp iş bittiği için memleketlerine gitmek isteyenler, seyahat etmeden önce 14 (on dört) gün süreli izolasyona tabii tutulacak, kaldıkları yerin hijyeni işveren tarafından sağlanacak. 4- Çocukların, bebeklerin, öğrencilerin, kamuda/özel sektörde idari izinlilerin, zaruri haller dışında dışarı çıkması yasaklandı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinde 28 Mart 2020 tarihinde alınan 14 nolu karar ile de taksi ve benzeri araçların şehirlerarası toplu ulaşım aracına dönüşümüne neden olacak ya da internet tabanlı uygulamalar (yol arkadaşlığı vb.) vasıtasıyla yolcu alınmasına yönelik her türlü durumun önlenmesine ve marketlere ve pazaryerlerine çocukların alınmasının yasaklanmasına karar verildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinde alınan idari tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereği idari işlemin kaymakamlar tarafından tesis edilmesi de hüküm altına alındı.

Editör: TE Bilisim