Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, “Tarımsal üretimin aksamadan sürmesi için hem çiftçilerimizin hem de tarımsal üretime mühendislik hizmeti ve girdi sağlayan kişi veya işletmelerin Kahramanmaraş özelinde tamamının açık olması gerekmektedir” dedi.

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Dumlupınar, koronavirüsle mücadele kapsamında 1-2-3 Mayıs tarihlerinde uygulanacak olan Sokağa Çıkma Kısıtlama Uygulamasında, tarımsal üretimin aksamaması için İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelgenin ‘r’ maddesine eklemeler yapılması Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzıssıha Meclisine talepte bulundu.  Başkan Dumlupınar, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İçişleri Bakanlığının 1, 2 ve 3 Mayıs'ta uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin genelgesi yayınlanmıştır. Bu genelgenin "r" maddesine göre;

r) Kısıtlama süresinde yağmura bağımlı tarımsal faaliyetler göz önünde bulundurularak Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından tespit edilecek ihtiyaca göre kura ile belirlenecek; zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. tarımsal üretime ilişkin ürün satışı yapan işletmeler,

Tarımsal üretimin aksamadan sürmesi için hem çiftçilerimizin hem de tarımsal üretime mühendislik hizmeti ve girdi sağlayan kişi veya işletmelerin Kahramanmaraş özelinde tamamının açık olması gerekmektedir. 

Çünkü Kahramanmaraş coğrafi yapı ve olarak oldukça büyük ve birbirine uzak ilçelerden oluşmaktadır. Çağlayancerit, Andırın, Nurhak ve Ekinözü gibi ilçelerimizde zaten 1-2 bayi bulunmaktadır.

Bununla birlikte; diğer tarım potansiyeli büyük ilçelerimizde de çiftçilerimizin sezonluk anlaşma yaptığı ve ödemelerini de hasatta ödediği bayiler bulunmaktadır.

Yine mevsim itibariyle bütün bayilerimizde sebze fideleri bulunmakta ve çok yoğun bir alışveriş yapılmaktadır.

Ayrıca, Kahramanmaraş ilimiz genelinde zaten çok fazla sayıda işletme de bulunmamaktadır.

Bu nedenlerle; Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzıssıha Meclisinin bu hususları gözeterek zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. tarımsal üretime ilişkin ürün satışı yapan işletmelerin tamamı ve teknik hizmet sağlayan Ziraat Mühendislerinin istisna kapsamına alınmaları talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim