Ekrem Hayri Peker’in Bursa üzerine 8. kitabı, "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunun Açılışı" çalışma Ekin Yayınevi tarafından basıldı.

Ekrem Hayri Peker’in Bursa kitapları Cumhuriyet Caddesi girişindeki Ekin Kitabevinden ve internetten temin edebilir.  Sırada 1950-1960 Yılları Arasında Bursa'da Yaşanan İlginç Olaylar ve İstiklal Savaşı'nda Bursa'nın Milli Çeteleri ve Abdurrezzak Sözgeçiren çalışma var.

Ekrem Hayri Peker’in şunları söylüyor:

2013 yılında Bursa’nın sinemalarını araştırmaya başladım. Araştırmamı daha da genişletmek için gazete arşivlerini incelemeye başladım. 1950 ve 1960 yılı dâhil Bursa Yerel Basınında ANT, Yeni Ant ve Milletindir Hakimiyet gazetelerini taramaya başladım. Bu dönemde yayınlanmış diğer yerel gazetelere ulaşamadım.

Sinemaları araştırırken Bursa’ya gelen tiyatrolarla ilgili haberler ve bu haberlerin yanı sıra Bursa’da yerleşik bir tiyatro kurulması için büyük bir çaba gösterildiğine şahit oldum.

Bursa’da Ahmet Vefik Paşa'nın öncülüğünde başlayan kalıcı tiyatro oluşturma çabası, Fasulyeciyan’dan sonra devam etmiştir. “Temâşâhâne-i Osmanî”, yani Osmanlı Tiyatrosu binasında İstanbul’dan gelen tiyatrolar eserlerini sahnelemişlerdir. Muhsin Ertuğrul’da bu tiyatroda sahneye çıkmıştır.

Bursa'da tiyatro faaliyetleri ise Türk Ocağı Temsil Kolu ve Halkevi Temsil Kolu tarafından sürdürülmüştür. İstanbul’dan gelen tiyatroların da katkısıyla Bursa'da bir tiyatro seyircisi oluşmuştur.

Gazeteleri tararken Ahmet Vefik Paşa’nın adının verileceği bir tiyatronun kurulması için, Vali İhsan Sabri Çağlayangil’in verdiği mücadeleyi de görmüş oldum.

Araştırmada bu sürecin ve Bursa'daki tiyatro kültürünü Bursa hafızasına kazandırılması için bu konudaki bilgi ve belgeleri yazıya döktüm. Bu çalışmamın, bu konuda araştırma yapanlara faydalı olmasını dilerim. . Bursa Devlet Tiyatrosu’ndaki temsillerdeki piyeslerde rol alanları okudukça şaşıracaksınız. Açıldıktan sonra tiyatroda 25 piyes sahnelenmiştir. O yıllara göre iyi bir sayı olduğunu söyleyebiliriz.

Tiyatroda oynanan oyunların bulduğum kadarıyla kısaca konularını yazdım. Dönemin oyuncularının mümkün olduğunca gençlik resimlerini kullandım

Gazetelerdeki haberleri olduğu gibi vermeye çalıştım. Dizgicilerin yaptığı gramer hatalarını düzeltmedim.

Kitapta Amcam Hayrettin Peker'in Haber gazetesinde çıkan geniş bir tiyatro eleştirisini eklere koydum. Düşünün o günlerde yerel basında tiyatro eleştirilerini yazan yazarları var.

Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa'ya tiyatro dışında yaptığım hizmetleri ek olarak verdim. Konuyla ilgili bulduğum kaynakları çalışmamın sonuna ekledim.

Bursa Devlet Tiyatrosu’nda Ahmet Vefik Paşa’nın büstlerinin yanı sıra İhsan Sabri Çağlayangil, Recep Haykır, Muhsin Ertuğrul ve binanın mimarı Münevver Belen’in büstleri bir vefa gereği fuayede tanıtım panolarıyla yer almalıdır. Bir an önce bu eksikliğin giderilmesini dilerim.

Editör: TE Bilisim