TRT Belgesel’in beğeniyle izlenen programlarından biri olan “Su Savaşları”nın yönetmeni Bilal Eroğlu, Kızılay ‘ın yayımlandığı 1868 Dergisi’ne merak edilen soruları cevapladı.

A23 Medya’nın yapımını üstlendiği ve TRT Belgesel’de yayınlanan Su Savaşları belgeselinin yönetmeni Bilal Eroğlu, 1868 Dergisi’ne ilgi çeken açıklamalarda bulundu. Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri olan su krizine dikkat çekerek farkındalık yaratan ve her bölümünde Afrika’nın suya hasret bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanın derdine ortak olan belgeselin yönetmeni Eroğlu, projenin nasıl ortaya çıktığını, hangi ülkelere gittiklerini, nelerle karşılaştıklarını ve yaşadıkları süreci anlattı.

“Kaldığımız Köylerde Yaşamın Birer Parçası Olduk”

Su Savaşları’nın Türk sivil toplum kuruluşlarının yurt dışında yaptığı çalışmaları ve farkındalığı “su” üzerinden devam ettirmek amacıyla ekrana geldiğini açıklayan Bilal Eroğlu, maceraya büyük bir heyecan ve motivasyonla başladıklarını belirtti. Projenin başından bu yana Nijer, Tanzanya, Zanzibar, Nepal, Hindistan Ovası, Madagaskar, Gambiya, Senegal gibi birçok bölgeye gittiklerini söyleyen Eroğlu, ana hedeflerinin su çıkarmak olduğunu fakat çekimlerin gerçekleştiği süre boyunca köydeki kültürel ve sosyal yaşamın da birer parçası olduklarının altını çizdi. Belgeselin çekimleri için ilk olarak Nijer’de, Sahra Çölü’nün ortasındaki Foumbia köyüne gittiklerini ve adım attıkları andan itibaren ne kadar zor bir işe kalkıştıklarını da fark ettiğine değinen Eroğlu, daha sonra ise projenin harika bir fikir ve fırsat olduğunu daha iyi anladıklarını ifade etti.

“İnsanların Sıcakkanlılığı Sayesinde Kendimizi Yabancı Hissetmiyoruz”

Gittikleri her köyde suyu buldukları an insanların yüzlerindeki mutluluğa şahit olduklarını ve bunun da kendilerini derinden etkilediğini söyleyen Bilal Eroğlu, Su Savaşları ekibinin geleceğini öğrenen köylülerin ise eğlenceler yaparak güzel bir karşılama hazırladıklarını sözlerine ekledi. Kendilerine her daim sevecen bir şekilde yaşayan insanlara karşı da büyük minnet duyduklarını belirten yönetmen “Bölge insanının sıcakkanlılığı sayesinde kendimizi yabancı gibi hissetmiyoruz” dedi.

“Aldığımız Hayır Dualarıyla Hiçbir Zaman Pes Etmiyoruz”

Afrika’da gittikleri her noktada dünyadaki su sorunuyla daha acı bir şekilde yüzleşme fırsatı bulduklarını dile getiren Bilal Eroğlu, seyircinin gösterdiği ilgi ve aldıkları hayır dualarıyla başarabileceklerine olan inançlarını hiçbir zaman yitirmediklerini açıkladı. Türk insanının su farkındalığının yüksek olduğuna dikkat çeken Eroğlu, geçmişten gelen su kültürü mirası da düşünüldüğünde belgesele olan ilginin kendisini hiçbir zaman şaşırtmadığını söyledi. Kendilerini her yeni bölümde merakla, tekrar bölümlerini ise bıkmadan ve usanmadan izleyen seyircilere de teşekkürlerini ileten yönetmen, “Onlar izlemeye devam ettikçe, biz de üretmeye devam etmek istiyoruz” dedi. Pandeminin etkisini azaltıp şartların biraz daha normale döndüğü zamanda çekimlere tekrar başlayacaklarını söyleyen Eroğlu, yeni bölümlerde Su Savaşları seyircisini farklı sürprizlerin de beklediği müjdesini verdi.

Türk belgeselciliğini yeni bir anlatımla buluşturan Su Savaşları, tarihten bizlere kalan su misyonunu ekrana taşıyor. Suya doğrudan ulaşamayan milyonlarca insanın hayatına dokunan ve bu insanların hayatını değiştirmek için yola çıkılan belgeselde dünyanın adı bile duyulmayan ülkenin köylerinde insanlar suyla buluşuyor.

Suyun peşinde bir macera Su Savaşları’nın tüm bölümlerine TRT İzle platformundan ulaşılabilir.

 

Editör: TE Bilisim