Emre Kayiş’in yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmi “Anadolu Leoparı”, dünya prömiyerini 46. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin Keşif bölümünde gerçekleştirdi. Başrollerini Uğur Polat ve İpek Türktan’ın paylaştığı film, festivalde FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü’ne layık görüldü! 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Türkiye prömiyerini yapmaya hazırlanan film, bir hayvanat bahçesi müdürünün, kurumun özelleştirmesini önlemek amacıyla verdiği mücadeleyi konu alıyor.

Yaratıcısı ve senaristi olduğu “Alef” dizisiyle dikkat çeken Emre Kayiş’in yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmi “Anadolu Leoparı”, 10-18 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenen 46. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin Keşif seçkisinde yer aldı. Festival kapsamında dünya prömiyerini gerçekleştiren film, Toronto’dan FIPRESCI Ödülü’yle döndü.

Başrollerini Uğur Polat ve İpek Türktan’ın paylaştığı “Anadolu Leoparı”nın oyuncu kadrosunda ayrıca Tansu Biçer, Ege Aydan, Seyithan Özdemir, Osman Alkaş ve Nuri Gökaşan yer alıyor.

Yirmi iki yıldır ülkenin en eski hayvanat bahçesinin müdürü olan Fikret (Uğur Polat), yalnız başına yaşamaktadır. Hayvanat bahçesinin kapatılıp Araplara satılması ve arsasında bir eğlence parkı yapılması uzun süredir gündemdedir. Fikret’in karşı olduğu bu eğilimi şimdilik engelleyen ise, soyu tükenmenin eşiğinde olduğu için koruma altında olan ihtiyar bir Anadolu leoparının halen hayatta olmasıdır. Leopar başka bir hayvanat bahçesine taşınmadan kapanma işleminin başlaması mümkün değildir. Fikret, içine kapanık yardımcısıyla (İpek Türktan) bu değişime karşı mücadele eder. Emre Kayiş, senaryosunu kaleme aldığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu filmde; soyu tükenmekte olan yaşlı leoparın hüzünlü kaderinden hareketle, onunla yazgı birliği içinde olan insanların duygu dünyasını ortaya koyuyor.

Türkiye, Danimarka, Almanya, Polonya ortak yapımı “Anadolu Leoparı”nın yapımcılığını Olena Yershova Yıldız üstlenirken, Türkiye’deki ortak yapımcı olarak Kanat Doğramacı (Asteros Film) yer alıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve BluTV’nin yanı sıra Almanya, Polonya ve Danimarka’da da çeşitli kurumlardan destek gören film ayrıca yapım aşamasında Jerusalem International Film Lab’de ana ödüle layık görülmüştü.

TatoFilm yapımı “Anadolu Leoparı”, 46. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin ardından festival yolculuğuna devam ediyor.

EMRE KAYİŞ HAKKINDA

1984 yılında Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, yüksek lisans eğitimini London Film School'da tamamladı. Mezuniyet filmi Çevirmen, yurt içi ve yurt dışındaki festivallerde birçok ödül aldı ve 28. Avrupa Film Ödülleri'ne aday gösterildi.  

Editör: TE Bilisim