OLUMLU BAK youtube kanalından

Eğer hayatınızı çoğu zaman cep telefonu, tablet, televizyon ya da bilgisayar ekranlarındaki çok (veya oldukça) küçük harflere ve resimlere bakarak geçiriyorsanız, gözlerinize iyilik yapmak yerine, onlara ciddi zarar veriyorsunuz demektir. Açık söylemek gerekirse, bu cihazlar gözlerizde gerginlik yaratır, çok çabuk yorar ve görme gücünüz azalır. Görme gücünüzün kötüleşmesi ise, ardından, gözlük ve kontak lens arayışından tutun da pahalı bir göz ameliyatı için para biriktirme zorunluluğuna kadar birçok farklı zorlukları beraberinde getirir.

Bu yüzden görme gücünüzü geliştirmek için bazı doğal yollar kullanarak gözlerinizle ilgilenmek çok önemlidir. Bu videoda, bu bakım yöntemlerinden bazılarını sunacağız.

Yemeğinizde soğan, sarımsak ve kapari kullarırsanız, lesitin, kükürt ve sisteinden zengin beslenmiş olursunuz. Bu, göz merceğinizde katarakt oluşumunu engeller.

- Omega-3 yağ asitleri (günde 1000 mg alındığında) gözlerin kurumasından ve maküler dejenerasyondan korunmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle uskumru, ringa balığı, ton balığı, somon, ceviz ve keten tohumu beslenmenizde düzenli olarak bulunmalıdır. Herhangi bir deniz ürünü tüketemiyorsanız, balık yağı içeren gıdalar satın almak iyi bir alternatif olacaktır. Koyu yapraklı sebzeler, patates, havuç ve bal kabağı beta-karoten, zeaksantin ve lutein içerir. Bu maddeler, gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Bilgisayarınızı mümkün olduğu kadar az kullanmaya çalışın. Elbette, işiniz için bilgisayar kullanmak zorundaysanız, bunu yapmak söylendiği kadar kolay değildir. Ama yine de, bütün gün bilgisayar ekranına gözlerinizi dikmenin olumsuz etkisini azaltmanın da bazı yöntemleri vardır.

Çalışırken 20-20-20 kuralını uygulayın. Buna göre, her 20 dakikada 20 saniye boyunca 20 feet (60 metre) uzaklıkta duran bir nesneye bakmalısınız.

Sık sık gözünüzü kırpmayı ihmal etmeyin. Böylece gözyaşları üretilir. Gözyaşı gözlerinizi rahatlatır ve nemlendirir.

Harf boyunu büyütün ve ekranınızı daha parlak ve kontrastlı moda geçirin. Bu taktik, okumanızı ve Internette gezinmenizi kolaylaştıracaktır.

Monitörünüz, tam önünüzde olmalıdır. Ekran, göz hizasından hafif aşağıda tutulmalıdır.

Göz kaslarını farkedilir derecede güçlendirmek için şu yakına ve uzağa odaklanma egzersizini yapmaya çalışın. Bu egzersizi oturarak veya ayakta iken yapabilirsiniz. Fark etmez. Sizden 30 ile 60 metre uzakta duran bir nesneyi seçin ve ona odaklanın. 10-15 saniye boyunca böyle kalın.

Ardından, yüzünüzden 25 santimetre uzaktaki başparmağınıza odaklanın. 10-15 saniye konsantre şekilde kalın.

Zaman damgaları (Timestamps):

Gözlerinizi doğru “besleyin”. 0:57

Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapın. 3:05

Gözlerinize özel egzersizler yaptırın. 6:13

Bonus: Göz rengini değiştirebilen birkaç gıda 8:59

Özet (Summary):

- Çilek, yumurta, somon balığı, uskumru, portakal ve badem gibi kabuklu yemişler bize A, C ve E vitaminleri sağlar.

-Yengeç, hindi ve istiridye, çinko ve bakır içerirler. Çinko, göz koruyucu bir pigment olan melaninin üretilmesine yardımcı olur. Bakır ise, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun oluşmasını engeller.

- Ayrıca, masa başında çalışırken, masanızda abajurlu bir lamba bulundurun.  Her şeyden önce, bir hava nemlendiricisi alın. Sigara içmeyi bırakın. Kilonuzu kontrol edin.

- Gözleriniz için göz masajı ve kalem şınavı ile başlayın. Ayrıca, yönlerle ilgili egzersizler yapabilir ya da gözlerinizle "sekiz" rakamını çizebilirsiniz.

- Bazı insanlar gözlerin rengini, bal, ıspanak, zencefil, papatya çayı ve buna benzer ürünlerin yardımıyla daha açık tona geçirmenin mümkün olduğunu düşünür. Muhtemelen, gözleriniz sadece 2 hafta içinde daha parlak bir hal alacak.

Editör: TE Bilisim