Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz; her yıl 1-7 Aralık tarihleri arasında acil sağlık hizmetlerinin tanıtımını ve toplumsal farkındalığı artırabilmek amacı ile kutlanan Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Öksüz’ün açıklamaları şöyle:

“Acil sağlık hizmetleri, vatandaşlarımıza herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saati ücretsiz olarak verilmektedir. Acil sağlık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla 112 acil sağlık hizmetleri ülkemiz ve ilimiz geneline tüm kırsal bölgeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmıştır. Ülkemiz başta depremler olmak üzere sel, toprak kayması, çığ düşmesi gibi doğal afetlere sıkça maruz kalmaktadır. Doğal afetlerin yanı sıra endüstriyel kazalar ve kitlesel olaylar ile acil hastalık ve yaralanma hallerinde hızlı ve etkin müdahale ile ölümlerin önlenmesi ve sakatlıkların azaltılması öncelikli hedeflerimizdendir.

Yaygın istasyon ağı ve profesyonel ekiplerle vakalara; kentlerde 10, kırsalda 30 dakikada ulaşma oranlarının yüzde 90'ın üzerine çıkarılarak gelişmiş ülkelerdeki ulaşma sürelerinin yakalandığını, ilde 2018 yılında kentsel alanlarda ilk 10 dakika içerisinde vakalara ulaşma oranının %97 (2017 yılı %95), kırsal alanlarda ilk 30 dakika içerisinde vakalara ulaşma oranının ise %88 (2017 yılı %85) olarak gerçekleştiğini, İl genelinde 112 acil sağlık hizmetleri olarak; Kentsel vakalara ortalama 5 dakikada, Kırsal vakalara ise ortalama 18 dakikada ulaşım sağladıklarını, kırsal bölgelerde 30 dakika üzerinde ulaşılan yerlerin çokluğu ve bölge olarak farklı ilçelerde bulunmaları nedeniyle ulaşım sürelerinde uzamalar meydana geliyor. Mevcut istasyon ve bölge durumlarının detaylıca takip edilmekte olduğunu ve kırsal alandaki vakalara daha hızlı erişimin sağlanabilmesi için gerekli planlamalar İl Sağlık Müdürlüğünce yapılıyor.

Acil Sağlık Hizmetlerinin en iyi şekilde sunulması için her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilmek amacıyla o şartlara uygun ambulanslar temin edilmiştir. İl genelinde 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde kullanılan ambulans sayısı Sağlık Bakanlığımız tarafından mart ayında kurumumuza tahsisi yapılan 2 adet yeni ambulansla birlikte 73 adet olmuştur. (64 adet panelvan, 6 adet Kar paletli, 1 adet Snow-Track, 1 adet obez ve 1 adet 4 yataklı ambulans) Kahramanmaraş’ta kışın zor şartlarda kar paletli ambulanslarımızla 2017 yılında 45 adet vakaya, 2018 yılı ilk 11 ayında 19 vakaya ulaşılmıştır. Kahramanmaraş 112 Acil Sağlık Hizmetleri bugün itibariyle il genelinde toplam 40 adet istasyon ve toplam 673 personel ile hizmet sunmaktadır. Personellerimizin unvan bazında dağılımları ise şu şekildedir. Doktor 18, Paramedik 176, ATT 297, Yardımcı Sağlık Personeli 35, Şoför 136, VHKİ-Teknisyen 11.

İlimizde yaklaşık 3 yıldan bu yana 112 Çağrı Merkezi tek bir çatı altında toplanmış olup ilgili tüm birimler için (jandarma, itfaiye, AFAD, orman, sağlık) tek numara (112) uygulaması kapsamında gelen tüm çağrılardan acil sağlık hizmetleri alanını ilgilendiren 2018 ilk 11 ayında 94.257 kişiye 112 Acil Sağlık Hizmetleri olarak hizmet götürmüş bulunmaktayız. Ayrıca 2018 ilk 11 ayında 602 kişinin ileri tetkik ve tedavilerinin yapılabilmesi amacıyla il dışına sevkleri yine 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ortak çağrı merkezine gelen çağrıların yaklaşık %60’ı asılsız çağrılar ve vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları gerekiyor. Ülkemizi, dünyaya örnek gösterilen bir düzeye ulaştıran hava ambulans hizmetleri ile uzak mesafeler kısalmış, organ nakli ve hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesinde büyük aşama kaydedilmiştir. 2009 yılında hizmet vermeye başladığımız Hava Ambulansı ile ilimizden Toplam 435 kişi tedavilerinin yapılabilmesi amacıyla il dışına nâkilleri gerçekleştirilmiştir. 2018 ilk 11 ayında Hava Ambulans Sevk Sayısı 35 olup bunlardan 33 tanesi uçak ambulans 2 tanesi ise helikopter ambulansla sevk edilmiştir.

               

Acil Sağlık Hizmetlerimizin vazgeçilmez unsurlarından birisi olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri ilde aktif olarak gönüllülük esasına göre hizmet vermektedir. UMKE personeli sayısı bugün itibariyle 153’tür. Acil Sağlık Hizmetleri haftasında bir kez daha vurgulamak gerekirse acil durumlarda saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambasının yandığı görüldüğünde yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafiği tehlikeye atmayacak şekilde fermuar sistemiyle ambulansa yol verilmesi vakalara erişimdeki zaman açısından son derece önemlidir.

1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası münasebetiyle her türlü zorlu şartlar altında, gece-gündüz, sıcak-soğuk, kar-kış demeden acil sağlık yardımına ihtiyaç duyan hastalarımıza ve kazazedelerimize sağlık hizmeti götürebilmek için 7 gün 24 saat özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanı mesai arkadaşlarımın Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutluyor, verdikleri emekler için teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

MARASPOSTA

Editör: TE Bilisim