Ayakta uyuşukluk, zonklama, sık sık karıncalanma gibi belirtiler ayaklarınızın bir sorun ile karşı karşıya olduğu sinyalini vermektedir. Vücudumuzun verdiği bu anlık sinyalleri dinleyerek kendi kendinizin doktoru olabilirsiniz.

 Ayak üşümesinin en önemli nedenlerinin başında kan dolaşımı bozukluğu gelmektedir. Kan dolaşımının bozuk olması demek ayağa yeteri kadar kanın gidememesi demektir. Kan dolaşımından dolayı ayağa yeterince kan gidemesi ayağın ısınmasını engeller. Kan akışının bozulması demek vücudunuzda ki tehlike çanlarının çalması demektir. Eğer hareketsiz, sporsuz, yavaş bir rutininiz varsa ayağınız sürekli üşüyecektir.

Diğer taraftan ayak üşümesi yaşıyorsanız hormonlarınızı mutlaka kontrol ettirmeniz gerekmektedir çünkü tiroit bezinin ürettiği hormonlar vücudun düzgün çalışması için son derece önemlidir. Tiroit bezi yeteri kadar hormon üretemiyorsa vücudunuzun metabolizması ani bir şekilde yavaşlar. Bu durumda ayak üşümesi kaçınılmaz son olacaktır.

RAYNOUD HASTALIĞI AYAK ÜŞÜMESİNİ TETİKLER Mİ?

Vücudumuzun bütün ağrı algoritması ayak ‘tan geçmektedir. Gün içinde ya da bir süredir stres ile mücadele ediyor ve nasıl başa çıkacağınızı bilemiyorsanız Raynaud hastalığı ile karşılaşma riskiniz çok yüksek.

Raynoud hastalığı strese bağlı nedenlerden ötürü kasılmalar oluşturacak, bu kasılmalar kan damarlarınızda ki kanın yeterince pompalayamadığı için yine ayak üşümesi ile karşı karşıya kalacaksınız.

Vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi vitaminlerdir. Vitaminsiz kalmış bir vücut sürekli üşür, özellikle b12 vitamini yeterli miktarda karşılanmazsa kırmızı kan üretmez ve bünyede kansızlık meydana gelir. Ayak üşümesi sorunu b12 vitamininin tam olarak karşılanamamasından da kaynaklanır. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, öğün atlama B12 vitamininin eksikliğine neden olur.

AYAK ÜŞÜMESİNİN SIK GÖRÜLDÜĞÜ KİŞİLER KİMLERDİR?

Yüksek tansiyon hastaları, Aşırı sigara ve alkol kullanan kişiler, anemi rahatsızlığına yakalanmış olanlar, kolesterol problemi olan kişiler, Raynaud hastaları.

Ayaklarınız üşüyorsa bileklerinizi 5-10 dakikalık periyodlar halinde sağa sola çevirin bu sayede kan dolaşımınız hızlanacak ayaklarınızda bir sıcaklık hissedeceksiniz, ayak tabanınızdan bileğinize kadar olan kısımı bastırarak masaj yapmanız, üşümenizi bir nebze olsa da azaltacaktır.

Zeytinyağı bir sürü derde deva olduğu gibi ayak üşümesi içinde alternatif bir yöntemdir. Eğer ayaklarınızı zeytinyağından oluşan bir kürle ovarsanız, ayak üşümesi minimuma inecektir.

Ayak üşümesi için bir diğer çözüm sıcak su ‘dur. Üşüyen ayaklarınızı sıcak suya koyup dinlendirirseniz, sıcak su vücudunuzda ki kasılmayı yumuşatacak ve kan dolaşımının hızını arttıracaktır.

Zeytinyağı ile denediğiniz küre bir miktar da susam yağı katarsanız, bu kür ayak basıncınıza etki edecek ve sizi birkaç saatliğine olsa bile sıcak tutacaktır.

Ayak üşümesi sık sık başınıza geliyorsa bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Muhtemelen kansızlık ile mücadele ediyor olabilirsiniz, kansızlık için genellikle doktorlar hastalarına demir takviyesi yapmaktadır.

Editör: TE Bilisim