Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda 25 binden fazla insanın organ beklediği ülkemizde organ nakil oranları ne yazık ki gelişmiş ülkelerdeki oranların çok altında. Binlerce hastanın bazen yıllarca sağlıklı bir organ veya doku bulabilmek umuduyla beklediğini söyleyen Yoğun Bakım Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Taylan Özgür Çetin organ bağışı konusunda toplum farkındalığını artırmanın ve teşvik etmenin önemine dikkat çekiyor.

Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı Resmi Sayfası TTDİS verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 26 bin, Adana’da ise yaklaşık 3 bin hastanın nakil beklediğini belirten Dr. Taylan Özgür Çetin, bu sayının pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeye nazaran oldukça yüksek bir rakam olduğunu belirtiyor. “Sadece karaciğer nakli için Adana’da yaklaşık 180 hasta bekliyor” diyen Dr. Çetin pek çok hastanın ise uygun nakil beklerken hayatını kaybettiğinin altını çiziyor.

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIYOR

Organ bağışı temelde sağlıklı bir kişinin ya da beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organının/organlarının, organ yetmezliği yaşayan bir kişiye nakledilmek üzere bağışlanması işlemine verilen ad. İki türlü organ bağışı yapılabildiğini belirten Dr. Çetin birinin beyin ölümü gerçekleşmiş vericiden, diğerinin ise canlı vericiden yapıldığını söylüyor.

18 yaşını doldurmuş, sağlıklı her yetişkinin kendi öz iradesi ile bağış yapabildiğini belirten Dr. Çetin, “Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda oldukça iyi işleyen bir sistemi mevcut. Kişi kendi özgür iradesiyle bu kararı verdikten sonra Bakanlığın prosedürlerini izleyerek kısa sürede organ bağışçısı olabilir. Tabii bu konuyu ailesiyle de paylaşmasında büyük yarar var, çünkü bizim yasal düzenlemelerimize göre vefat halinde ailenin de mutlaka izin vermesi şartı aranıyor” şeklinde konuşuyor.

Nakil sürecinde öncelikle Ulusal Organ ve Doku Bilgi Sistemi’nde kayıtlı organ bekleyen hastaların kan gurubu uyumuna bakılıyor. Bu aşama olumlu ise doku grubu uyum kontrolü sağlanıyor. Sadece kan ve doku uyumlarının yeterli olmadığını belirten Dr. Çetin, hastanın tıbbi durumunun taşıdığı aciliyetin de organ nakli sürecinde büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Tıptaki gelişmeler bugün birçok organ ve dokunun nakline imkan veriyor. Önemli bir kısmı hayati organlar olan bu organ ve dokular şu şekilde sıralanıyor.

Nakil yapılabilen organlar: Kalp, Karaciğer, Böbrek, Akciğer, Pankreas, İnce Bağırsak

Nakil yapılabilen dokular: Kornea, Kemik İliği, Tendon, Kalp Kapağı, Deri, Kemik

MARASPOSTA

Editör: TE Bilisim