Sapsarı çiçekleri dikkat çekici bir görünüme sahip olan çakşır otunun, sadece görselliği değil aynı zamanda da içeriğinde yer alan bileşenleri ile sağladığı faydaları ile önem taşıdığı biliniyor.

Pek çok farklı konuda önemli faydaları bulunmasına rağmen, toplum genelinde çok fazla bilinirliliği bulunmayan bitkiler arasında yer alıyor. Çakşır otu bitkisi, temel olarak kurak nitelikli topraklarda yetişebilme özelliğine sahiptir.

Genellikle 2 metre ile 3 metre aralığında uzunluklara kadar çıkabilen boyları bulunur. Bu uzun boyutlara ulaşabilmesine karşın son derece ince dalları ve sarı tanelerden oluşan dikkat çekici çiçekleri bulunmaktadır. Familya olarak “maydanozgiller” familyasındadır. Çiçeklerinin tohumlu yapıda olması sayesinde çok hızlı bir şekilde çevresine yayılım gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir.

İnce dalları ve sarı tanelerden oluşan çiçekleri ile dikkat çekici bir görselliğe sahip olan çakşır otu bitkisinin kokusu ise pek de hoş değildir. Keskin bir yapıya sahip olan kokusu nedeni ile pek hoş karşılanmamaktadır. Ancak bu görsellikleri ve kokusu açısından mevcut olan etkilerin yanı sıra sağlık açısından taşıdığı çok önemli bileşenler ile oldukça faydalı bir bitki sınıfında kendisine yer bulmaktadır.

Günümüzde çakşır otunun bitkisinin farklı şekillerde kullanımının gerçekleştirilebilmesi mümkün olduğundan son derece zengin ürün çeşitliliği bulunuyor. Özellikle de son yıllarda Çakşır otu suyu, çakşır otu yağı, çakşır otu suyu, çakşır otu macunu ve çakşır otu tozu gibi farklı formlarda satışı gerçekleştirilmektedir. Kurak topraklarda yetişebilme özelliğine sahip olduğundan her arazide rahatlıkla kendisine yetişme ortamı oluşturabilmektedir.

İran, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde daha sık yetişen Çakşır otu bitkisi 20 farklı türüyle Türkiye’ de de Doğu Anadolu’dan, Akdeniz’e kadar olan coğrafyada yaygın olarak yetişmektedir. Çakşır otuna ilişkin olarak toplum genelinde dişi çakşır otu ve erkek çakşır otu gibi bir ayrım yapılıyor olsa da aslında böyle bir ayrımı bulunmamaktadır. Sadece tür yönden farklılık göstermektedir.

ÇAKŞIR OTU FAYDALARI

İçeriğinde yer alan zengin bileşenleri ile vücutta çok önemli etkiler oluşturabilme gücüne sahiptir. Özellikle de pek çok sağlık sorununa karşı oldukça dinamik bir şekilde mücadele edebilmesini sağlayacak bileşenler içermektedir. Bu nedenle de günümüzde ağırlıklı olarak Asya coğrafyasında olmak üzere tüm dünyada kullanımı yoğun olarak gerçekleştirilmektedir. Çok önemli faydaları bulunan Çakşır otu faydaları arasında özellikle afrodizyak etkisi toplum genelinde en fazla bilinen özelliğidir.

ÇAKŞIR OTU AFRODİZYAK ETKİSİ

İçeriğinde yer alan yüksek miktardaki afrodizyak etkisi ile cinsel güç arttırıcı bir bitki olarak bilinmektedir. Özellikle de günümüzde uzmanlar tarafından kimyasal ilaçlar ya da yan etkili bitkisel ürünler olmadan tamamen güvenli ve doğal bir şekilde cinsel güç arttırmak amacı ile çakşır otunun kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde cinsel yaşamında önemli bir problemi bulunan kişilerin daha iyi ve daha performanslı bir cinsel hayata sahip olabilmeleri sağlanabiliyor.

SPERM SAYISI NASIL ARTAR

Günümüzde toplum genelinde çok fazla tanınan bir bitki olmasa da her geçen gün etkileri dolayısıyla kullanımın artması ve olumlu sonuçların alınması popülaritesini arttırmaktadır. Bu durumda günümüzde çok daha yoğun şekilde kullanılmasına neden oluyor. Cinsel gücü arttırıcı, afrodizyak etkisi ile daha fazla öne çıkıyor olsa da Çakşır otu faydaları arasında daha farklı pek çok önemli etki bulunmaktadır. Özellikle de günümüzde sperm sayısında düşüklük olması nedeni ile çocuk sahibi olamayan kişilere yardımcı olan bir bitkidir. Bitkinin içeriğinde yer alan bileşenler, erkeklerde sperm sayısının artış göstermesine ve daha hareketli olmasına yardımcı olur. Bu hareketlilik artışı ile yumurtada döllenmenin daha yüksek olasılıkla meydana gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle de günümüzde kısırlık problemi yaşayan kişiler içinde tavsiye edilen bir bitkidir.

SAĞLIĞA FAYDALARI

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Çakşır otu faydaları arasında gevşetici etkisi en fazla dikkat çeken özelliklerinden birisidir. Kas gevşetici olarak kullanılabilen bitkinin, kaslarda meydana gelen ağrıların çok hızlı şekilde dindirilmesine yardımcı olmaktadır. Kas sorunları ve rahatsızlıkları bulunan kişilerin mutlaka en doğal yöntemler ile tüketmesi gereken bitkilerden birisidir. Çakşır otu, içeriğindeki sakinleştirici etkisi sayesinde sinir sisteminde iyileşme sağlayabilme gücüne de sahiptir. Özellikle de günümüzde bulanım psikolojisi içerisinde olanlar, sinir ve stres yüküyle çok yoğun şekilde mücadele etmek durumunda kalanlar için etkili doğal bir ilaçtır. Çünkü yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir.

Sakinleştirici etkisi sayesinde sindirim sistemi problemlerine karşı da çok iyi gelmektedir. Özellikle kabızlık şikayetleriyle sık sık karşı karşıya kalan kişilerin belirli periyotlarda çakşır otu kullanmaları tavsiye ediliyor. Bu şekilde sindirim sisteminin rahatlaması sağlanıyor. Her yaş grubundaki kişide astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı yüksek kapasiteli bir koruma sağlanmasına da yardımcı olur. Özellikle astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların ortaya çıkışının önlenmesine ve kişilerin vücutlarının bu tip rahatsızlıklara karşı yüksek bağışıklık direnci kazanabilmesi sağlanabilmektedir. Düzenli olarak çakşır otu tüketiminin gerçekleştirilmesi bu nedenle tavsiye edilir.

Günümüzde Çakşır otu faydaları arasında halsizlik ve bitkinliğe karşı dinçlik kazandırması da bulunuyor. Gün içerisinde yoğun koşturmaya bağlı olarak kaybedilen enerjinin geri kazanılarak, halsizlik ve bitkinlik şikayetlerinden hızla kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Çakşır otunun gün içerisinde tüketilmesi ile birlikte son derece kısa süreler içerisinde vücutta ihtiyaç duyulan yüksek kapasiteli enerjiye kavuşabilmek mümkündür. Vücut genelinde kan dolaşımının da arttırılmasını sağlar. Bu şekilde vücutta sürekli sağlanacak devinim ile birlikte daha enerjik ve daha taze bir vücuda sahip olunabiliyor. Aynı zamanda da dolaşım sistemi rahatsızlıklarına karşı da önemli bir koruma oluşturulmasını sağlar.

NASIL KULLANILIR?

Pek çok farklı formda üretimi gerçekleştirilen Çakşır otu kullanımı için en önemli noktayı tamamen doğal ve katkısız şekilde tüketime özen gösterilmesidir. Toz, su, yağ ve daha pek çok farklı formda üretimi gerçekleştirilen çakşır otunun kullanımının gerçekleştirilmesinde yaygın olarak 2 farklı yöntem tercih edilmektedir. Doğadan taze olarak uygun olan türlerinin toplanmasından sonra kurutulması ile elde edilen demlenebilir çakşır otuyla, bitkisel çay olarak tüketim gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle de çeşitli rahatsızlıkların oluşması, ihtiyacın hasıl olması gibi durumlarda günde bir bardak sınırlamayla olacak şekilde 1 bardak sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı kadar çakşır otu atılmalıdır. Bundan sonra iyice kaynatılarak, demlendikten sonra süzülerek, içilebilmektedir. Bu çakşır otu çayının yapımında kullanılacak çakşır otu bitkisinin kök kısmının da ilave edilmesi çok daha güçlü etkilerin alınabilmesin yardımcı oluyor. Toz formda üretilmiş olan Çakşır otu kullanımı ise macun kıvamına getirilerek tüketilebilmektedir. Günde bir defa olacak şekilde tatlı kaşığı çakşır otu tozu ile balın karıştırılması gerekmektedir. Bu şekilde son derece lezzetli ve aynı zamanda da çok faydalı ve sağlıklı bir ürün tüketilebiliyor.

ZARARLARI VAR MIDIR?

Günümüzde bitki üzerinde yapılan araştırmalara göre Çakşır otu zararları bulunmaz. Ancak çok yüksek seviyedeki tüketimlerinde çeşitli etkiler oluşturabilmektedir. Özellikle de yüksek miktarda kullanımı durumunda ciddi bir sinirlilik hali içerisinde olunmasına neden olur. Aynı şekilde yüksek miktarda ve sık sık kullanılması durumunda kişilerde depresyon etkilerinin görülebilmesi mümkün hale gelir.

Editör: TE Bilisim