Okulların yüz yüze eğitime geçmesi gündemdeyken güçlü bir bağışıklığın önemini hepimiz bir kez daha hatırlıyoruz. Günümüzde çocukların yetersiz beslenmesinin ve gizli açlık yaşamasının küresel bir problem olduğuna dikkat çeken Eczacı Ayşen Dincer, bu durumun birçok sağlık sorununa neden olduğunun altını çiziyor. Vitamin ve mineral desteğinin sağlıklı bir yaşam sürmek için önemine değinen Dincer, bu nedenle ebeveynlerin çocukları için yaşa ve ihtiyaca yönelik hazırlanmış multivitaminleri tercih etmesi gerektiğini söylüyor.

Okulların Mart ayı itibarıyla yüz yüze eğitime başlaması planlanıyor. Çocuklarımızın evdeki güvenli ortamdan çıkıp arkadaşları ve öğretmenleriyle temasa geçeceği, kimi zaman okula toplu taşımayla gidip gelmek durumunda kalacağı bu dönemde bağışıklığını güçlü tutmak büyük önem taşıyor. Düzenli ve dengeli beslenmenin bağışıklığı desteklemenin ilk adımı olduğunu söyleyen Eczacı Ayşen Dincer, maalesef sadece Türkiye’de değil dünyada çocukların yetersiz beslendiğine, gizli açlık problemiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

UNICEF’in 2019 yılında yayınladığı “Dünya Çocuklarının Durumu” başlıklı araştırma Dincer’in sözlerini kanıtı niteliğini taşıyor. Araştırmaya göre dünyada 5 yaşın altındaki her üç çocuktan en az biri yetersiz beslenme nedeniyle bodurluk, zayıflık veya aşırı kilo sorunlarını yaşıyor. 5 yaşın altındaki her 2 çocuktan en az 1'i ise vitamin, mineral ve diğer temel besin maddelerindeki eksiklikler nedeniyle gizli açlık çekiyor. 6 ila 23 aylık çocukların yüzde 44'ü meyve veya sebzeyle beslenmiyor, yüzde 59'u ise yumurta, süt ürünleri, balık veya et tüketmiyor.

İşlenmiş gıdalar gizli açlık nedeni

Eczacı Ayşen Dincer, günümüzde çocukların sıkça tükettiği işlenmiş yiyeceklerin, fast food gıdaların ve gazlı içeceklerin de gizli açlığın bir başka nedeni olduğunu anlatıyor. 1990 yılından bu yana Türkiye’de 5–19 yaş arasında aşırı kilolu çocuk ve ergenlerin oranının yüzde 151.1 arttığının altını çizen Ecz. Dincer, bu nedenle çocuklarda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında anemi, demir ve iyot eksikliği geldiğini belirtiyor.

Pandemi sürecini yaşadığımız bu dönemde vitamin ve mineral desteğinin hem hastalıklardan korunabilmek hem de çocukların akademik başarısını sürdürülebilmesi için çok önemli olduğunu hatırlatan Ecz. Dincer, tam da bu nedenle çocukların yaş ve ihtiyaçlarına göre hazırlanmış vitamin ve mineral takviyesi kullanması gerektiğini söylüyor. Bir çocuğun anne ya da babasının kullandığı desteği kullanamayacağının altını çizen Ecz. Dincer, “Çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların vitamin ve mineral ihtiyacı aynı değildir. Hatta kadın ve erkeğin bile… Bu nedenle bütün ailenin aynı vitamini kullanması doğru olmaz. Çocukların gelişme çağında olduğu da düşünüldüğünde günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarına yanıt veren ve güvenilir bir markanın ürettiği multivitaminleri kullanması gerekiyor” diyor.

Editör: TE Bilisim