Memorial Bahçelievler Hastanesinden Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, “Göbek eritme diyeti nasıl yapılır?” sorusuna şöyle cevap veriyor:

Göbek eritme yöntemleri konusunda öncelikle hangi tip vücut yapısına sahip olduğumu anlamamız gerekmektedir. Eğer yağlar karın bölgesinde birikiyor ise elma tipi vücuda sahibiz demektir. Basen bölgesinde daha geniş bir yağlanma var ise armut tip vücuttur. Kıvrımsız omuz, bel ve kalça bölgeleri aynı genişliğe sahipse dikdörtgen vücut tipidir.

GÖBEK YAĞLANMASI NEDİR?

Bölgesel yağlanma aslında ailemizden gelen genler sonucu ortaya çıkan yağlanmadır. Elma tip yağlanma beraberinde iç yağlanma dediğimiz organ çevrelerinde yağlanmayı da getirir. Göbek çevresi yağlanma insülin direnci, kalp damar hastalıkları, metabolik sendrom gibi bir çok hastalığa davetiye çıkardığından tehlikelidir. Bel/kalça oranı erkeklerde 1 kadınlarda ise 0.8 üstü olmamalıdır. Erkeklerde bel çevresi 102 cm, kadınlarda ise 88 cm altı hedeflenir.

GÖBEK YAĞLANMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Elma tipi yağlanmayı artıran etmenler de genetik özellikler ve bizlere aktarılan hastalıklar neden olabilir. Bunun ile birlikte egzersiz azlığı ve dengesiz beslenme de göbek çevresinde ve organ etrafında yağ birimine neden olur. Özellikle basit karbonhidratlar dediğimiz beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş dediğimiz hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.

GÖBEK ERİTME DİYETİ (YÖNTEMLERİ) NELERDİR? GÖBEK ERİTME DİYETİ NASIL YAPILIR?

Göbek eritme diyeti için en önemli yeme davranışı doğru çiğneme yaparak besinleri tüketmektir. Yeterli çiğnemeden yutmak dişlerin işini midye bırakır bu da daha fazla mide ve bağırsak salgısı üretilmesine şişkinliklerin atmasına neden olur. Yemek yedikten sonra çıkan göbeği yok etmek için yeterli çiğneme yapmak önemlidir. Bu sayede tek öğünde yediğiniz besin miktarı da azalacak, daha az besin ile doygunluk sağlanacaktır.

Su tüketiminizi artırmak göbek eritmeyi hızlandıracak önemli etkenlerdendir. Susama ve yeme merkezi aynı iletim sistemindedir. Belki de acıkmadınız susadınız? Gün içinde belli aralıkla öğün aralarında su içmek, gün içinde de 2-2,5 litre suyu tüketmek göbek eritmeye destektir.

Göbek yağlarını eritmek için beslenme düzeni kişiye göre şekillenmelidir. Bunun için kişinin günlük rutinleri, beslenme alışkanlıkları, sağlık problemleri olup olmaması değerlendirilerek kişiye özgü beslenme programları hazırlanmalıdır. Günde 3 ana öğün 1 ara öğün düzeni yeterli ve dengeli beslenme için uygundur. Güne erken başlayanlar için 3 ana öğün 3 ara öğün beslenme düzeni de tercih edilebilir. Aralıklı oruç sistemleri de göbek eritme için tercih edilebilecek beslenme düzenleridir. Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir. Ay döngülerine göre düzenlenecek detokslar da göbek eritmede etkin olabilir. Örneğin yeni ay ve dolunay zamanlarında 2-3 gün detoks uygulanabilir.

GÖBEK ERİTMENİN EN KOLAY YOLU NEDİR?

Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz. Bu egzersiz üzerine karın bölgesi egzersizleri ile de sıkılaşarak fit bir karna sahip olabilirsiniz. Evde kaldığımız süreçler de yürüyüş mümkün değil ise internet üzerinden kardiyo egzersizleri uygulamaları veya videolarından da destek almak mümkündür.

GÖBEK ERİTME DİYET LİSTESİ (ÖRNEK DETOKS PROGRAMI) NASIL OLMALIDIR?

Günde en az 3 litre su içilmeli ve su tüketim güne yayılarak yapılmalıdır.

Bu süreç içinde tüketmeniz ve tüketmememiz gereken besinleri beslenme uzmanınızla konuşarak kişiye özel bir program çıkarabilirsiniz.

Gün içinde 45 dk. orta tempolu yürüyüş veya zihni ve bedeni destekleyecek yoga programları yapılmalıdır.

Sabah kalkınca 2 bardak su ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi içilebilir

Örnek program

Kahvaltı: Güne merhaba karışımı: 100 gr kereviz sapı + 1 dilim kabuksuz limon + 1 tutam maydanoz + 1 adet yeşil elma + 1 küçük boy havuç – suyu sıkılarak veya katı meyve sıkacağından geçirilerek hazırlanır.

Ara: 10 adet çiğ fındık + 1 fincan yeşil çay (Kaynamış suda 3-4 dakika kadar beklemeli, daha uzun süre beklememelidir. İçerisine 1 dilim limon ve 1 adet dal Seylan tarçını ilave dilerek tüketilebilir.)

Öğle: 1 su bardağı Hindistan cevizi kefiri + dereotlu zeytinyağlı pancar salatası (Doğru fermente edilerek hazırlanmış pancar turşusu da tercih edilebilir. Ancak tuz oranına dikkat edilmeli. Ev yapımı az tuzlu doğal fermenteler tercih edilmelidir.)

Ara: 2 adet ceviz (1 su bardağı suda sabahtan bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ceviz yeniyor su dökülüyor)

Akşam: Kabak spagetti (2 küçük boy kabak ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile tuzsuz pişirilmelidir. İçerisine zerdeçal, kekik, karabiber, pul biber vb. baharatlar ilave edilebilir.)

Göbek eritmeye yardımcı besinler nelerdir?

Tam Tahıllı Unlar

İçerdikleri lifler sayesinde göbek eritmeye yardımcı besinlerdir. Tokluk süresini uzatır ve özellikle kolesterollerin bağlanıp vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Gün içinde 1 veya 2 öğünde ihtiyaç kadar tam tahıllı besinler tüketilmelidir. Karabuğday unu, siyez unu, çavdar unu, tam buğday unu, sarı buğday unu, yulaf unu ve bu unlar ile yapacağınız sağlıklı tarifler ile karın bölgesi yağların azalması desteklenebilir. Bu unların işlenmiş rafine un halleri kullanılmamalıdır. Eğer rafine olanlar tüketilirse sanki kaşık kaşık şeker yeme etkisi olacağından tam tersi etki yaparak göbek çevresi yağlanmasını artıracaktır.

Elma sirkesi

İçilebilir fermente ev yapımı elma sirkesi mide asit düzeyinin dengelenmesine ve yağ yakımına yardımcıdır. Günde 4 yemek kaşığı tüketilebilir. Öğünlerden sonra 1 yemek kaşığı kadar tüketmek sindirime de yardımcıdır. Yatmadan önce tok karna da tüketilebilir. Gün içinde çorbalarda, salatalarda da lezzet verici olarak tercih edilebilir.

Yeşil çay

İçerdiği fitokimyasallar sayesinde göbek çevresindeki yağların yakılmasında en büyük destekçidir diyebiliriz. Doğru bir beslenme programı ile birlikte günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi karın bölgesinde yağları eritiyor. Bu etkinin görülebilmesi için her gün düzenli içilmesi gerekir. Ancak bitki çayları her birey için uygun olmayabilir. Yeşil çay da çarpıntılara neden olabilir. Bunun için tok karna içilmemeli, suda 3-4 dakikadan fazla bekletilmemelidir. Bu şekli ile tüketilmesine rağmen rahatsızlık veriyor ise tüketiminden kaçınılmalıdır. Tüm bitki çayları gibi diyetisyen veya hekim kontrolünde tüketmek önemlidir.

Kahve

İçerdiği kafeoller hem sağlığı destekler hem de kafein yeterli ve dengeli miktarda tüketildiğinde göbek eritmeye destek olur. Erkeklerde 200-350 mg kafein alımı metabolizmayı %7-10, kadınlarda 240 mg kafein alımı %15 artırdığı bilenmektedir. 250 ml’lik filtre kahvede yaklaşık 160 mg, evde damlama ile demlenmiş filtre kahvede 130 mg, 30 ml espressoda 40 mg kafein bulunmaktadır. Bu durumda erkekler için 2 kupa, kadınlar için 1-2 kupa filtre kahve göbek eritmeye yardımcı olur.

Zerdeçal

Zerdeçal içerisinde kurkumin göbek eritmek isteyenlerin beslenmesinde mutlaka bulunmalıdır. Özellikle iç yağlanmaların azalmasında etkili olan zerdeçal, inflamasyonu azaltır, yağ metabolizmasına katılarak daha dengeli bir mekanizma ilerlemesine yardımcı olur. Bu sayede göbek eritmek için etkin besinlerden biridir. Alerjisi olanlar veya safrası olmayanlar tüketimde dikkat etmelidir. Her besinde olduğu gibi zerdeçalın da kişiye özgü yaklaşımlar ile tüketimi önemlidir. Her akşam 1 tatlı kaşığı tok karna tüketilen zerdeçal kilo vermeye ve göbek eritmeye yardımcıdır.

https://www.memorial.com.tr/

Editör: TE Bilisim