Çok kısa bir dönem yüzünü gösteren ve ardından hemen bitiveren o mis gibi dutlar var ya... İşte onların lezzetini ve şifasını tüm yıla yayan dut kurularının değerini bilmenin zamanı geldi.

Belki bugüne dek hiç yemediniz, belki gördüğünüz raflarda bile yolunuzu çevirdiniz ama onu tanıdıktan, dut kurusunun faydalarını öğrendikten sonra her gün avuç avuç yemek isteyeceksiniz.

Dut kurusu, içindeki bolca vitamin ve mineral sayesinde vücuda enerji veriyor

Vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlayan, cilt ve saç sağlığınıza dahi cüssesinden hiç beklemeyeceğiniz kadar fazla etkisi olan dut kuruları karşınızda!

Dut kurusunun içinde B1, B2, C ve K vitaminleri ile kalsiyum ve demir gibi vücudumuza oldukça faydalı mineraller bulunuyor. Her sabah 1 avuç dut kurusu yediğinizde elde edeceğiniz tüm bu yararlı maddeler sayesinde kendinizi çok daha zinde ve enerjik hissetmeniz mümkün oluyor.

Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyor, var olan hastalıkların hızla iyileşmesini sağlıyor

İçindeki C vitamini başta olmak üzere, birçok vitamin sayesinde duy kurusu güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin.

Bu özelliği sayesinde serbest radikalleri vücuttan uzaklaştıran kuru dutlar, düzenli olarak tüketildiğinde vücudu grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından tutun da kanser türlerine kadar çeşitli rahatsızlıklardan koruyor.

Var olan hastalıklarınsa iyileşme süreçlerini hızlandırıyor, mikropların yayılmasının önüne geçiyor.

Karaciğer ve böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesine büyük katkılarda bulunuyor

Dut, karaciğer ve böbrek dostu yiyeceklerin başında geliyor. Kurutulmuş halinde de bu özelliklerini korumayı başaran dut, özellikle karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlerde vücudumuza büyük katkılarda bulunuyor. Toksinleri vücuttan uzaklaştırma gücü sayesinde böbrekleri ve karaciğeri temizliyor.

Dut kurusu kansızlık sorunuyla mücadelemizde de bizi yalnız bırakmıyor

Kansızlık problemi yaşıyorsanız büyük ihtimalle yiyeceklerden de bu konuda destek almaya çalışıyorsunuz demektir. İşte size yardımcı olabilecek o yiyeceklerin başında da dört mevsim kolaylıkla bulabileceğiniz dut kurusu geliyor. Hem kan dolaşımını çokça etkileyen böbreklerin ve karaciğerin sağlıkla çalışmasını sağladığı için hem de içinde bolca K vitamini bulunduğu için dut kurusu vücutta kan yapıcı etkiler oluşturuyor.

Dut kurusu düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kolesterole de iyi geliyor

Dut kurusu günde 1 avuç kadar yendiğinde şekeri nedeniyle zararlı bir etki oluşturmazken aksine kötü kolesterolün düşüp kolesterolün dengelenmesinde vücuda yardımcı oluyor. Ancak tabii ki tüketiminde aşırıya kaçmamak, ölçüyü elden bırakmamak gerekiyor.

Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını destekliyor

Dut kurusu, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırırken damarlarda biriken ve zamanla plak oluşumuna neden olabilecek zararlı maddeleri de atlamıyor ve onları da vücuttan uzaklaştırmada oldukça önemli etkileri oluyor. Bu durum da vücudumuzu damar tıkanıklığı ve buna bağlı oluşabilecek kalp rahatsızlıklarından koruyor, kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor.

Hazımsızlık gibi sorunların üstesinden geliyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını sağlıyor

Dut kurusu içerdiği besin lifleri sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını da destekliyor. Özellikle mideye iyi geldiği bilinen dut kurusundan her gün bir avuç tükettiğinizde sık sık yaşadığınız hazımsızlık, gaz gibi problemlere de çözüm bulmuş oluyorsunuz.

Dut kurusu kemik ve diş sağlığına da destek oluyor

Dut kurusu, kendisinden hiç beklenmeyecek olsa da çokça kalsiyum içeriyor. Çocukluğumuzdan beri bildiğiniz gibi kalsiyum da kemik ve diş gelişiminde büyük bir destekçi oluyor. Eğer kemik ve diş sağlığınızla ilgili bir sorun yaşıyorsanız her gün bir avuç dut kurusu yemeyi deneyebilir, özellikle gelişim çağındaki gençlere bol bol dut kurusu ikram edebilirsiniz.

Beyin sağlığına olumlu etkileri oluyor, özellikle hafızayı güçlendiriyor

Dut kurusu, yukarıda da anlattığımız gibi antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikalleri vücudumuzun dışına atıyor ve bu sayede kan dolaşımının düzenli ve sağlıklı şekilde devam etmesini sağlıyor. Kanın sağlıkla çalışması sayesinde sağlıkla çalışmak için ihtiyaç duyduğu oksijeni bol bol alan beyin de fonksiyonlarını eksiksiz olarak yerine getiriyor.

Egzama başta olmak üzere birçok cilt probleminin çözümünde yardımcı oluyor

Dut kurusu içindeki vitamin ve minerallerin el ele vermesi neticesinde cilt sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Ancak cildinizde etkilerini daha hızlı görebilmek için kendisini dilerseniz sadece yiyerek değil harici olarak da değerlendirebilirsiniz.

"O nasıl olacak?" derseniz hemen anlatalım. Yaklaşık 2 su bardağı suyu küçük bir tencereye alın, ardından üzerine 1 avuç (bolca) dut kurusu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 5-10 dakika kaynattıktan sonra elde edeceğiniz karışımı süzerek dut kurularını kenara ayırın ve cildinizin egzamalı olan bölgelerini kaynatıp kenara aldığınız sudan yükselen buhara doğru bir 10 dakika kadar tutup buhar banyosu yaptırın.

Eğer sivilce vb. gibi cilt problemleri için kullanacaksanız kaynatıp kenara ayırdığınız dut kurularını püre haline getirip içine cilt tipinize uygun malzemeler de ekleyerek maskesini hazırlayabilirsiniz. Bunun için haşladığınız dut kurularının soğumasını beklemeniz gerektiğini unutmayın. Yağlı bir cildiniz varsa dut kurusundan elde ettiğiniz pürenin içine birkaç damla limon suyu, karma bir cildiniz varsa bir kaşık yoğurt, kuru bir cildiniz varsa bir kaşık zeytinyağı ilave edebilirsiniz.

Bu karışım da dahil olmak üzere cildinize ilk kez uygulayacağınız her türlü maske, eğer çok kaşıntı, kızarıklık yaparsa hemen cildinizden güzelce temizleyin ve sorunun devam etmesi durumunda mutlaka doktorunuza danışın, aman diyelim.

KAYNAK: https://yemek.com/dut-kurusunun-faydalari/

Editör: TE Bilisim