Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, tansiyonunuz sağlıksız seviyelere yükseldiğinde ortaya çıkar. Tansiyon ölçümünüz, kan damarlarınızdan ne kadar kan geçtiğini ve kan pompalanırken kanın karşıladığı direnç miktarını dikkate alır.

Atardamarlarınız ne kadar dar olursa kan basıncınız o kadar yüksek olur. Uzun vadede, artan baskı kalp hastalığı da dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hipertansiyon oldukça yaygındır. Hipertansiyon tipik olarak birkaç yıl boyunca gelişir. Genellikle herhangi bir belirti görmezsiniz. Ancak semptomlar olmasa bile, yüksek tansiyon, kan damarlarınıza ve organlarınıza, özellikle de beyne, kalbe, gözlere ve böbreklere zarar verebilir.

YÜKSEK TANSİYONUN VÜCUT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon genellikle sessiz bir durum olduğundan, semptomlar belirginleşmeden önce vücudunuzda yıllarca hasara neden olabilir. Hipertansiyon tedavi edilmezse, ciddi, hatta ölümcül komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz.

Düzenli kan basıncı ölçümleri size ve doktorunuza herhangi bir değişiklik fark etmenize yardımcı olabilir. Kan basıncınız yükselirse, doktorunuz, sayının yükselip yükselmediğini veya normal seviyelere düşüp düşmediğini görmek için birkaç hafta boyunca kan basıncınızı kontrol etmenizi sağlayabilir.

YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLAN NEDİR?

  1. Genler: Bazı insanlar genetik olarak hipertansiyona eğilimlidir.

  1. Fiziksel değişiklikler: Vücudunuzda bir şey değişirse, vücudunuzda sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Yüksek tansiyon bu sorunlardan biri olabilir. Örneğin, yaşlanma nedeniyle böbrek fonksiyonunuzdaki değişikliklerin vücudun doğal tuz ve sıvı dengesini bozabileceği düşünülmektedir. Bu değişiklik vücudunuzun kan basıncının artmasına neden olabilir.

  1. Çevre: Zaman geçtikçe, fiziksel aktivite eksikliği ve yetersiz beslenme gibi sağlıksız yaşam tarzı seçimleri bedeninize zarar verebilir. Yaşam tarzı seçimleri kilo sorunlarına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olmak, hipertansiyon riskinizi artırabilir.

  1. Farklıdır: Kan basıncı ölçümleri çocuklar ve gençler için farklıdır. Kan basıncını izlemeniz istenirse, çocuğunuzun doktorundan çocuğunuz için sağlıklı aralıkları sorun.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

  1. Doktorunuz hipertansiyonunuza neden olan bir sorunu keşfederse, tedavi bu diğer duruma odaklanacaktır. Örneğin, almaya başladığınız bir ilacın tansiyonunun artmasına neden olması durumunda doktorunuz bu yan etkiye sahip olmayan diğer ilaçları deneyecektir.

  1. Bazen, hipertansiyon, altta yatan nedenin tedavisine rağmen kalıcıdır. Bu durumda, doktorunuz tansiyonunuzu düşürmek için yaşam tarzı değişiklikleri geliştirmek ve ilaçları yazmak için sizinle birlikte çalışabilir.

YÜKSEK TANSİYONU OLAN İNSANLAR İÇİN DİYET ÖNERİLERİ

  1. Hipertansiyonu tedavi etmenin ve olası komplikasyonları önlemenin en kolay yollarından biri diyetinizdir. Ne yediğiniz hipertansiyonu hafifletmek veya ortadan kaldırmak için uzun bir yol kat edebilir.

  1. Daha fazla sağlıklı bitki porsiyonu tüketmeye çalışın. Her gün beş porsiyondan fazla meyve ve sebze yemeyi hedefleyin.

  1. Sonra iki hafta boyunca günde bir porsiyon daha eklemeyi hedefleyin. Hedef, her öğünde porsiyon meyve ve sebze bulundurmaktır.

TANSİYONUNUZU DÜZENLİ OLARAK İZLEYİN

  1. Komplikasyonları önlemenin ve sorunlardan kaçınmanın en iyi yolu, hipertansiyonu erken yakalamaktır.

  1. Doktorunuzun ofisine bir tansiyon ölçmek için gelebilirsiniz veya doktorunuz bir tansiyon kolluğu satın almanızı ve evde ölçmenizi isteyebilir.

  1. Tansiyon değerlerinin kaydını tutun ve düzenli doktor randevularına götürün. Bu, durumunuz ilerlemeden önce doktorunuzun olası sorunları görmesine yardımcı olabilir.

DAHA AZ ET, DAHA ÇOK BİTKİ YİYİN

  1. Bitki bazlı bir diyet, lifleri arttırmanın ve süt ürünleri ve etlerden aldığınız sodyum ve sağlıksız doymuş ve trans yağ miktarını azaltmanın iyi bir yoludur.

  1. Yediğiniz meyvelerin, sebzelerin, yeşil yaprakların ve kepekli tahılların sayısını artırın. Kırmızı et yerine, balık, kümes hayvanları gibi daha sağlıklı yağsız proteinleri tercih edin.

  1. Şekerli yiyecekler ve içecekler boş kaloriler içerir, fakat besin içeriği yoktur. Tatlı bir şey istiyorsanız, taze meyveler veya şekerle tatlandırılmamış az miktarda bitter çikolata yemeyi deneyin.
Editör: TE Bilisim