İyi bir gece uykusu, fiziksel ve duygusal sağlığımız için hayati önem taşır. Bu nedenle, iyi uykunun faydaları asla küçümsenmemelidir. Ayrıca kaliteli gece uykusu sağlıklı bir hayat için bir bileşenden öte sağlıklı bir yaşamın temelidir. Örneğin, yapılan araştırmalarla insanların her gece 6 ila 7 saatten az uyuduklarında hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu öğrendik. Bunu kanıtlamak için, daha iyi bir uykunun sizin daha iyi olmanız anlamına gelmesinin en önemli 5 nedenini bir araya getirdik.

1) Kaliteli Gece Uykusu Kalbinizi Sağlıklı Tutar

Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç geçirme şansınızı artırır. Uyku eksikliği, kalp hastalığı ve felç için risk faktörleri olan kan basıncı ve kolesterolün kötüleşmesi ile ilişkilendirilmiştir. Ancak bol miktarda dinlendirici uyku, kan basıncını düşürmeye ve genel olarak kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek sürekli bir gevşeme durumunu teşvik eder.

2) Kaliteli Gece Uykusu Stresi Azaltmaya Yardımcı Olur

Vücudunuz yeterince dinlenmezse, günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzının doğal bir sonucu olan yüksek düzeyde stres hormonu üreterek tepki verebilir. Derin ve düzenli uyku bunu önlemeye yardımcı olabilir.

Vücut uykusuz kaldığında, stres durumuna girer. Vücudun fonksiyonları, yüksek tansiyona ve stres hormonlarının üretimine neden olan yüksek alarm durumuna geçirilir. Yüksek tansiyon kalp krizi ve felç riskinizi artırır ve stres hormonları uykuya dalmanızı zorlaştırır.

3) Kaliteli Gece Uykusu Hafızanızı Geliştirebilir

Gerçekten yorgun olduğunuzda bir şeyleri hatırlamanın daha zor olduğunu fark ettiniz mi? Temel olarak, bu beyninizin size yeterince uyumadığını söyleme şeklidir. İyi uyuduğunuzda, vücudunuz dinleniyor olabilir ancak beyniniz anıları düzenlemek ve depolamakla meşguldür. Bu nedenle, daha kaliteli uyku, işleri daha iyi hatırlamanıza ve işlemenize yardımcı olacaktır.

4) Kaliteli Gece Uykusu Vücudun Kendini Onarmasına Yardımcı Olur

Uyku, rahatlama zamanıdır, ancak aynı zamanda vücudun stres, ultraviyole ışınları ve diğer zararlı etkilerin neden olduğu hasarı onardığı zamandır. Hücreleriniz siz uyurken daha fazla protein üretir. Bu protein molekülleri, hücrelerin yapı taşlarını oluşturarak oluşan hasarların onarılmasına yardımcı olur. Biraz halsiz hissediyorsanız ve bunun tam bir soğuk algınlığına dönüşmesini istemiyorsanız, erken yatın ve bol bol dinlenin.

5) Kaliteli Gece Uykusu Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Maalesef uyku doğrudan kilo vermenize neden olmaz, ancak iştahınızı etkileyen hormonları düzenleyerek ve yüksek kalorili yiyecekler için iştahınızı azaltarak kilolarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, her gece daha az uyuyan kişilerin aşırı kilolu veya obez olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Uyku eksikliğinin vücutta iştahı etkileyen hormon dengesini etkilediği düşünülmektedir. İştahı düzenleyen ghrelin ve leptin hormonlarının uykusuzluk nedeniyle bozulduğu tespit edilmiştir. Kilo vermek veya korumak istiyorsanız, düzenli olarak yeterli uyku almanın denklemin büyük bir parçası olduğunu unutmayın.

https://www.penelopebedroom.com/

Editör: TE Bilisim