Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, kanser hastalığının vücudu oluşturan hücrelerin fiziksel, kimyasal veya biyolojik bir sebeple mutasyona uğrayıp çoğalmaya başlaması ile oluştuğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada 2018 yılında 18 milyon, Türkiye’de ise 210 bin kişiye kanser tanısının konulduğunu belirten Direktörlük, kanser hastalığında erken teşhisin çok önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

Kanser hastalığında erken teşhisin önemine işaret eden Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, kanserin bir anda oluşmadığını, hastalığın vücudu oluşturan hücrelerin fiziksel, kimyasal veya biyolojik bir sebeple mutasyona uğrayıp sürekli olarak çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Tarihte ilk vakaları M.Ö 3000 yıllarında kayıt altına alınan hastalığın tanımlanmasında, kanser terimi ilk defa Hipokrat tarafından kullanılıyor. Bu tarih kadar eski hastalıkta, çoğu zaman önce prekanseröz lezyonlar yani kanser öncesi dokuların görüldüğü ve bu sebeple erken teşhis edilebilir bir hastalık olduğu biliniyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, kanser hastalığının Türkiye’de kalp damar hastalıklarından sonra en sık ölüme yol açan 2. hastalık olduğunu söylüyor. 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı verilerde, 2018 yılında dünyada 18 milyon, Türkiye’de ise 210 bin kişinin kanser hastalığına yakalandığı ve ülkemizde 2018 yılında 116 bin kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Yeni tanı alan kanser hastalarının içerisinde akciğer kanseri hastaları 34 bin 700 kişi ile en büyük grubu oluşturuyor. 2018 yılında Türkiye’de meme kanseri görülen kişi sayısının ise 22 bin olduğu tahmin ediliyor.

KADINLARDA EN ÇOK MEME KANSERİ, ERKEKLERDE İSE AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Cinsiyete göre bakıldığında erkeklerde 2018 yılı içinde en sık tanı alan kanser tipi akciğer kanseri. Bunu sırasıyla prostat ve kalın bağırsak kanseri izliyor. Kadınlarda 2018 yılında Türkiye’de en sık tanı alan kanser tipinin meme kanseri olduğu görülüyor. Meme kanserinin ardından ikinci sırada tiroid kanseri geliyor. Onu kalın bağırsak kanseri takip ediyor.

Yaşlanma ile kanser görülme riskinin arttığını vurgulayan Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türkiye’de 75 yaşından önce kanser görülme riskinin yüzde 22,8 olarak tespit edildiğini belirtiyor.

DSÖ, kansere bağlı her 3 ölümden 1’inin beslenmeye bağlı sebeplerden kaynaklandığını söylüyor. Bu sebepler arasında vücut kitle indeksinin yüksek olması, az meyve-sebze tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği, tütün ve alkol kullanımı bulunuyor. Bunlarla birlikte tütün kullanımı kansere bağlı ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlu tutuluyor ve en önemli risk faktörü olarak kabul ediliyor.

Her hasta için hastanın durumuna özel tedavi şemaları bulunduğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, kanser hastalığında son derece önemli olan erken teşhis için; özellikle meme, serviks ve kolon kanseri tarama programları ve farkındalık çalışmaları yürütüldüğüne dikkat çekiyor. Türkiye’nin birçok noktasında erken tanı amaçlı tarama faaliyetleri Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) tarafından yürütülüyor.

Editör: TE Bilisim