Kaz yağı eski çağlardan beri kullanılmakta olan şifa amaçlı değerlendirilen bir yağ olmaktadır. Kaz hayvanlarının kesildikten sonra boyunlarının iç kısmındaki yağdan elde edilmektedir.

Kazlar soğuk iklimlerde daha çok yetiştirilmesi kolay olan kış soğuğuna dayanıklı hayvanlardır. Kendi salgıladıkları enzimler sayesinde yağ seviyelerini kış soğuğuna göre ayarlayarak hayatta kalabilmek için kullanmaktadırlar.

Soğuk iklimde yaşayan birçok insan kaz yağının faydalarını deneyerek görmektedir. Kaz yağı atalardan kalma bugüne kadar erişmiş bir çeşit şifa yöntemi olarak kullanılmıştır.

Kaz yağının birçok faydası bulunmaktadır.

Bu faydalar şunlardır;

  • Kaz yağı soğuk bölgelerde soğuk algınlığını engellemek amacıyla ayak tabanlarına sürülerek kullanıldığı gibi öksürük hallerinde ise göğüs bölgesine sürülmek yöntemiyle şifa verici olmaktadır.
  • Kaz yağı içeriğinde bulunan faydalı yağ oluşumu zararlı yağların vücuttan atılımını desteklemektedir. Vücudun ihtiyacı olan yağı karşılamaktadır.
  • Soğuk havanın ciltte oluşturduğu yanma ve kızarıklık gibi cildi tahriş etmesine engel olmak için yüze sürülmektedir.
  • Kaz yağı yemeklerde kullanılabilmektedir. Lezzet ve sağlık amaçlı kullanılmaktadır.
  • Kaz yağı kullanmak besleyici ve uzun süre tokluk hissi sağladığından obezite ve bölgesel kiloların yok olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kaz yağının içeriğinde A, D, E ve K vitaminleri bulunduğu için sağlık açısından oldukça önemli olmaktadır.
  • Kaz yağı vitamin ve besleyiciliğinin yanı sıra onarıcı bir yağ olmaktadır. Kaz yağı romatizma rahatsızlıklarında ve soğuktan kaynaklı eklem ağrılarında faydalı olmaktadır. Kaz yağının insan derisi içerisine etki etme oranı oldukça yüksektir. Isıtma ve kan dolaşımını masaj yoluyla arttırarak kaz yağının ağrılı bölgeye sürülmesi romatizma ağrısını hafifleterek o bölgenin sıcak tutulmasıyla şifa olunması sağlanmaktadır. Kaz yağının kol, bacak, ayak gibi bölgelere sürülerek ağrı ve sızıyı dindirdiği bilinmektedir.
Editör: TE Bilisim