Balık yemekten vazgeçemeyenlerin sofralarında görmeyi en çok tercih ettiği favori balıklardan biri olan lüfer ülkemizde oldukça sevilen ve tüketilen bir balık çeşididir. 

En lezzetli dönemi Eylül ayının ortasından Ocak ayının sonuna kadar olan dönemdir. Daha yağlı olması nedeniyle soğuk denizlerde yaşayan lüferlerin lezzeti çok daha fazladır. 

Vücuda zindelik katan lüfer birçok faydası nedeniyle mevsiminde bolca tüketilmesi gereken bir balıktır.

Karadeniz ve Marmara denizinde bolca bulunan lüfer gezici balıklardan olup Marmara ve Karadeniz arasında dolaşır. İştahlı ve yırtıcı bir balıktır. 

Etli ve kalın dudaklara sahip olan bu balık türünün alt çenesi üst çenesinden uzun olup çenelerindeki dişleri kuvvetlidir. 

Karnı beyaz renkte olup sırt kısmı koyu mavi ve yeşil renktedir.

Uzunluğu 110 santimetreye, ağırlığı 11,5 kilograma kadar ulaşabilen lüfer balığının büyüme aşamalarına göre farklı isimleri bulunur. 

10 cm’ye kadar olanlara defne yaprağı, 10-20 cm arasında olanlara çinekop, 20-25 cm arasında olanlara sarıkanat, 25-35 cm arasında olanlara lüfer, 35 cm’den fazla olanlara kofana denilmektedir.

Lüfer balığı oldukça güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır ve vücudun enerji üretmesinde etkilidir. 

Antioksidan olan ve hücreleri koruyan selenyum, kalp ritminin düzenlenmesinde etkili rol oynayan magnezyum, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum mineralleri lüfer balığında bulunur. 

Kalp sağlığı açısından tüketilmesi önem taşıyan lüfer yorgunluk ve halsizliğe iyi gelmektedir. 

Büyükler kadar çocukların da bolca yemesi tavsiye edilen bu değerli balık türü göz ve kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. 

Sindirim sisteminin ve cildin korunmasında etkilidir.

Lüfer balığının birçok pişirme yöntemi vardır. Izgarada ve fırında pişirilerek ya da hafif yağda kızartılarak yenilebilir. Lüfer balığı ile yapılan birçok yemeğin bulunması bu balığın değerini bir kat daha arttırır. 

Lüfer buğulama, lüfer yahni, kağıtta lüfer, güveçte lüfer, hamurda lüfer, kekikli lüfer, çöp şiş lüfer bu balık ile yapılan yemekler arasındadır. 

Lüferli pilavın da seveni oldukça fazladır. Kimisi sarımsaklı lüfer severken, kimisi mantarlı lüferden yana tercihini kullanır. 

Editör: TE Bilisim