Uzmanlara göre düzenli olarak mercimek tüketmek, yüksek tansiyon hastalarında ilaç gereksinimini azaltabiliyor. Mercimek kan damarlarını iyileştirirken, kan akışını, basıncını ve dolaşımını da düzenliyor.

Fareler üzerinde yapılan deneyler, mercimek tüketiminin yaşlanma ile birlikte tansiyon değerlerinde görülen artışı engelleyebildiğini ortaya koyuyor. Ayrıca sonuçlara göre mercimek içeren beslenme rejimi, yüksek tansiyon nedeniyle kan damarlarında oluşan olumsuz değişimleri de geriye çevirebiliyor.

Kanada’daki Manitoba Üniversitesi’nden Dr. Peter Zahradka ve Dr Carla Taylor Amerikan Kalp Derneği’nin toplantısında yapılan sunum, daha önceki iki çalışmanın sonuçlarını derliyor. Bunlardan ilki bakliyat; özellikle de fasulye, nohut, mercimek ve bezelyeden oluşan bir karışımı tüketmenin periferik arter hastalığına yakalanan kişilerin bacaklarındaki kan akışını düzenlediği sonucuna ulaşmıştı. Atherosclerosis dergisinde yayınlanan çalışmaya bu bağlantıdan ulaşılabilir. Aynı grubun British Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan diğer çalışması ise mercimeğin farelerde etkin bir şekilde yüksek tansiyonun önüne geçtiğini göstermişti.

Bu sonuçlar mercimek ve genel anlamda bakliyat tüketiminin kalp damar sağlığına fayda sağladığı yönündeki kanıtlara bir yenisini ekliyor.

KAYNAK:  http://gidabeslenme.org/mercimek-yuksek-tansiyon-tedavisine-yardimci/1319/

Editör: TE Bilisim