Mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir? Mevsim değişikliği hastalıkları için alınması gereken önlemler nelerdir?

Sağlık hayatınıza yön veren bir konudur. Sağlığınız bozulduğunda yaptığınız hiçbir işten tat almaz, düzgün bir şekilde çalışamaz ve sosyal hayatınızda da mutlu olamazsınız. Dolayısıyla sağlığınıza her zaman iyi bakmalı, hastalıklara karşı mutlaka tedbir almalısınız.

Hastalıklara yol açan birçok neden vardır. Bu nedenlerden biri de mevsim değişikliğidir. Coğrafi konumu nedeniyle ülkemizde mevsim değişikliği sırasında sıcaklık farkları yoğun şekilde hissedilmektedir. Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri olduğundan bu durum insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden oldukça etkiler.

GRİP: Grip, özellikle sonbahar aylarında görülen bir enfeksiyon hastalığıdır ve bulaşıcıdır. Bu hastalık kendini yüksek ateş, eklem ağrıları, yorgunluk, öksürük vs. şekillerde gösterir. Grip hafife alındığında özellikle kronik hastalığı olanlarda daha büyük sorunlara yol açar.

SOĞUK ALGINLIĞI: Soğuk algınlığı, üst solunum yolları hastalığıdır. Grip kadar tehlikeli bir hastalık olmasa da bulaşıcıdır. Soğuk algınlığının yeterince önemsenmemesi gribe yol açar. Başlıca belirtileri; kuru öksürük, halsizlik, burun akıntısı vs.dir. Çok sık görülen bir hastalıktır.

AKUT BRONŞİT: Akut bronşit, virüsler, bakteriler ve mikroplardan dolayı solunum yollarında iltihaplanmanın yaşanması durumudur. Belirtileri özellikle boğaz ve burun enfeksiyonlarıdır.

ASTIM: Değişken hava şartlarında bulaşan virüsler astım hastaları için de tehdit oluşturuyor. Uzmanlar basit görülen bir soğuk algınlığının bile astım hastalığını tetiklediğini belirtiyor.

ALERJİ: Mevsim geçişlerinde polenlerin ortaya çıkması, küçük parçalar halinde dağılması alerjisi olan kişileri oldukça etkiliyor. Alerjiler kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösteriyor.

DEPRESYON: Özellikle yaz aylarından kış aylarına geçişte güneş ışınlarının azalması sonucu kişilerde depresif duygular artıyor. Uzmanlar bunun sebebinin karanlık nedeniyle beyindeki “melatonin” hormonunun daha fazla salgılanması olduğunu vurguluyor. Özellikle stresli işlerde çalışan kişilerin mevsimsel depresyona girme ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıklıyor.

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ HASTALIKLARINDAN KORUNMA YOLLARI

· Beslenmenize dikkat edin. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı asla atlamayın. Gece düşen kan şekerini dengeleyen kahvaltı ayrıca gün içinde enerjik olmanızı sağlarken, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Protein almak, taze sebze ve meyve tüketmek yerine karbonhidratlı yiyecekleri tüketmeniz de bağışıklık sisteminizi zayıflatırken vücudunuzu mikroplara karşı daha savunmasız bırakır.

· Bol bol su için. Su içmenin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudunuzun tüm fonksiyonları günlük olarak yeterli su alınmadığında işlevini yitiriyor. Bu durum da iş ve sosyal hayatınızı oldukça etkiliyor. Dolayısıyla yanınızda su şişesi bulundurmak oldukça önem taşıyor. Uzmanlar günde 2-2,5 litre su içmenin önemine dikkat çekiyor.

· Sık sık değişen hava koşullarında çok kalın ya da çok ince giyinmemeniz gerekir. Çok üşümek de çok terlemek de hastalıklara davetiye çıkarır. Dolayısıyla normal incelikte bir kıyafet üzerine hırka giyinmeniz daha doğru olacaktır.

· Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. A vitamini mikropların vücudunuza girmesini önlerken C vitamini de vücudunuzu hastalıklara karşı korur.

Editör: TE Bilisim