Söz konusu çocuklar olduğunda ne kadar dikkat edilirse edilsin bazı hastalıklardan korumak pek de mümkün olmuyor. Bu sağlık problemlerinden biri olan rota virüsü, çocuklarda görülen ve bağırsak enfeksiyonu ile ishale neden olan yüksek bulaşıcılıkta bir hastalık olarak öne çıkarken can kayıplarına bile yol açabiliyor.

Aşı takviminde yer almıyor

Maliyet ve bilgisizlik nedeniyle ebeveynler tarafından tercih edilmeyebilen rota virüsü aşısı, bebeklere uygulanan aşı takviminde bulunmuyor. Oysa ki bebeklerde enfeksiyon sonucu sıvı kaybına bağlı ölümlere dahi neden olabilen rota virüsü, tüm dünyada küçük çocuklarda en sık görülen ishal nedeni olarak gösteriliyor. Hastalığın ishal dışındaki diğer belirtilerinin ateş, kusma ve karın ağrısı olduğunu söyleyen Medline Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Öncü, yapılan araştırmalara göre ülkemizde 5 yaş altı çocuklardaki ishallerin yüzde 30 ila 50'sinden rota virüsünün sorumlu olduğunu vurguluyor.

Ağır ishale yol açıyor

Diğer ishal nedenlerinden farklı olarak hijyen kurallarına uyulmasının rota virüsüne yakalanmayı engelleyemediğini anlatan Dr. İsmet Öncü, “Rota virüsü enfeksiyonu özellikle 5 yaş ve altındaki çocuklarda akut başlangıçlı ağır ishalin en fazla görülen nedenlerindendir. Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş ve kusma ile başlar. Sık tekrarlayan, sulu ve özellikle kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısı da bu belirtilere eklenir. Şikayetler 3 ila 8 gün arasında sürebilir” diyor.

Toplu yaşam alanlarına dikkat

Tüm dünyada söz konusu yaş grubundaki çocukların en az bir kez rota virüsü enfeksiyonu geçirdiğini söyleyen Dr. İsmet Öncü, “Bu enfeksiyonunun en sık görülen bulaşma şekli hasta kişiyle doğrudan ya da dolaylı temastır. Hastane, okul, kreş gibi toplu yaşanan alanlarda salgınlara neden olabilir. Virüs, oyuncaklarda ve eşyaların yüzeylerinde bulunabilir. Aynı zamanda solunum yolu ile de bulaşabilir. Bu nedenle rota virüsü özellikle kreşe giden çocuklarda en önemli enfeksiyon nedenlerindendir” şeklinde konuşuyor.

Sıvı kaybı ciddi sonuçlar yaratabilir

Çocuklarda özellikle 4. ve 24. aylar arasında görülen rota virüsü enfeksiyonunun ciddi sonuçlar yaratabildiğini ifade eden Dr. İsmet Öncü, “Hastalığın tedavisinde ishali durdurucu özel bir tedavi yapılmaz; amaç kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarını yerine koymaktır. Ağızdan gıda alabilen çocuklarda bol su içirilmesinin yanı sıra patates, pirinç, yoğurt, muz ve anne sütü uygun ishal diyeti olarak önerilir. Su ve tuz kaybını yerine koyan, ağızdan alınan uygun ishal solüsyonları uzman doktor tarafından önerilebilir” diyerek su kaybı bulguları şiddetli olan çocuklarda ise vakit kaybetmeden serum tedavisine başvurulması gerektiğini söylüyor.


Korunmanın tek yolu aşı

Yapılan araştırmalar sayesinde anne sütüyle beslenen çocukların hastalığı daha hafif geçirdiğinin kanıtladığını anlatan Dr. İsmet Öncü, “Dolayısıyla emzirme dönemindeki bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine devam etmeleri çok önemlidir. Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşılama yöntemidir. Bu hastalıktan korunmak için 2 ayın üzerindeki bebeklere, ilk dozu 2. ayda başlanmak koşulu ile ağız yoluyla 2 ya da 3 doz aşı uygulanır” diyerek aşılamanın 32. haftadan önce tamamlanması gerektiğini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim