Geçen kış maske, mesafe ve hijyene verilen büyük önem nedeniyle önceki yıllara göre çok daha düşük seviyelerde rastlanan üst solunum yolu hastalıkları grip ve soğuk algınlığı (nezle), bu yıl oldukça fazla görülmeye başlandı. Bunlardan biri olan soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda yanma ve kaşınma hissi ile başlıyor ve genellikle hafif belirtiler ile seyrediyor, 1-2 hafta içinde de kendiliğinden geçiyor.

“Soğuk algınlığı, insanlar arasında görülen en yaygın ve bulaşıcı hastalık türüdür” diyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, bu hastalığın tedbir alınmayıp ilerleme gösterirse bronşit hatta zatürre gibi ciddi problemlere neden olabil
eceğini belirtiyor.



VİRÜS ÇOK KOLAY BULAŞIYOR

Hastalığın hapşırma, öksürme ve burun akıntısı yoluyla kolayca bulaşabileceğini anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Hastalığa sebep olan virüsler dış ortamda 2-3 saat civarında canlı kalabilirler. Bu nedenle virüsün bulaşma ihtimali olan eşyalar ellendikten sonra ellerin yüze sürülmemesi ve sabunlu su ile iyice yıkanması önemlidir. Ayrıca virüsler kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında uzun süre havada asılı kalabildiğinden mümkün olduğunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir” diyor.

BELİRTİLER KORONA VİRÜS İLE KARIŞABİLİYOR

“Soğuk algınlığı belirtileri, grip ve korona virüsün özellikle delta varyantının belirtileri ile benzerlik gösterse de söz konusu hastalıklara göre çok daha hafif bir atlatılan hastalıktır. Kuluçka süresi 2 ila 3 sürer. Sıklıkla burun akıntısı ile başlar. Bunu burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı ve 37-38 derece hafif ateş izler. Ayrıca bireyde halsizlik ve kırgınlık da görülebilir” diyen Dr. Meriç Zeydan, hastalığın genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde geçtiğini kaydediyor.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Soğuk algınlığının küçük çocuklarda daha sık görüldüğünü bunun en büyük nedeninin ise kreş ve okul gibi kapalı mekanlarda diğer çocuklarla yoğun şekilde beraber olunmasından kaynaklandığını anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Çocuklar bu gibi yerlerde virüsü sürekli birbirlerine bulaştırırlar. Bu nedenle yetişkinler yılda ortalama 2-4 defa soğuk algınlığına yakalanırken çocuklarda ise bu sayı 6-7’ye kadar yükselebilir” diyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Kışın KOAH ve astım hastalarının soğuk algınlığına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Dr. Meriç Zeydan, “Çünkü, özellikle risk altındaki bu kişilerde meydana gelebilen basit enfeksiyonlar çabucak zatürre ve bronşit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebilir. Bu nedenle KOAH ve astım gibi kronik hastalığı olanların doktorlarına danışarak grip ve zatürre aşılarını aksatmamaları önerilir” diyor.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ZARAR VERİYOR

Yapılan çalışmaların bugüne kadar 200'ün üzerinde virüsün soğuk algınlığına sebep olduğunu gösterdiğini söyleyen Dr. Meriç Zeydan, “Gelişen solunum yolları enfeksiyonlarının yüzde 80'i virüslerden, geriye kalan kısmı ise bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ancak antibiyotikler sadece bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu nedenle kışın solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanan ortalama her 100 hastadan 80'inde antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz” diyerek gereksiz antibiyotik kullanımının fayda yerine zarara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim