Kışın soğuk yüzünü tam anlamıyla gösterdiği şu günlerde grip ve soğuk algınlığı neredeyse herkesin kapısını çalmış durumda. Böyle zamanlarda hastalıktan korunmak için en iyi yöntemler ise kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, mümkün olduğunca kapalı yerlerde bulunmamak ve iyi beslenmek olarak gösteriliyor.

Grip ve soğuk algınlığının özellikle aşırı soğuk havalarda neredeyse bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, “Söz konusu can sıkıcı hastalıklardan bazı basit tedbirler ile korunmak mümkün” diyerek önerilerde bulundu.

HASTALIĞIN KULUÇKA SÜRESİ 2-3 GÜN

Soğuk algınlığının kuluçka süresi 2 veya 3 gün sürüyor, sonrasında hastalık hapşırma, öksürme ve burun akıntısı yoluyla kolayca yayılıyor. Dr. Zeydan, “Virüsler kapalı ortamlarda oldukça uzun bir süre canlı kalabildiğinden mümkün olduğunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen göstermek gerekiyor. Buralarda hasta kişilerin yaydığı virüsler, sadece solunum yolu ile değil aynı zamanda temas ettikleri eşyalar yoluyla da bulaşabiliyor. Bundan dolayı ortamdaki eşyaları ellemekten kaçınmak, ellenirse de elleri yüze temas ettirmeden sabunlu su ile iyice yıkamak gerekiyor” diyor.

ÇOCUKLARI ÇOK ÇABUK ETKİLİYOR

Küçük çocuklar soğuk algınlığına yetişkinlere göre çok daha sık ve kolay yakalanıyorlar. Bunun en önemli nedeni ise kreş ve okul gibi kapalı mekanlarda çocukların birbirleri ile yoğun bir şekilde temas halinde olmalarıdır” diyen Dr. Zeydan, çocukların bu gibi yerlerde virüsleri sürekli birbirlerine bulaştırdıklarını, bu nedenle de yetişkinler yılda ortalama 2 ila 4 defa soğuk algınlığına yakalanırken çocuklarda ise bu sayının 6-7’ye kadar çıkabildiğini ifade ediyor.

KRONİK AKCİĞER HASTALARI DİKKAT ETSİN!

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı zaten risk altında olan KOAH ve astım hastalarının kışın daha da dikkatli olmaları şart. Soğuk havalarda risk altındaki bu kişilerde meydana gelen basit enfeksiyonların kolayca zatürre ve bronşit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebildiğini kaydeden Dr. Zeydan, özellikle kronik akciğer hastalığı olanların alabilecekleri tedbirler konusunda gerekirse bu aylarda doktorlarına tekrar danışmalarını tavsiye ediyor.

HER RENK SEBZE-MEYVE TÜKETİLMELİ

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin hastalıklardan korunmada büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Dr. Zeydan, “Özellikle mevsim sebze ve meyvelerini dengeli bir şekilde tüketmenin vücut direncini hastalıklara karşı artırdığı biliniyor. Kışın tezgahlarda bolca bulunan ve başta C vitamini kaynağı olan narenciye ürünleri olmak üzere her renkten kış sebze ve meyvesinin tüketimine ağırlık vermek, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı alınabilecek en kolay ve etkili önlemlerdendir” diyor.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Alınabilecek bazı basit tedbirlerle soğuk algınlığından korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Meriç Zeydan şu önerilerde bulunuyor:

  1. Sık ve etkili el yıkama alışkanlığı kazanın, hijyen kurallara uyun
  2. Öksürürken ağzınızı mendille veya kolunuzla kapatın
  3. Kapalı ortamlarda bulunacaksanız maske kullanın
  4. Bol miktarda sıvı tüketin
  5. Düzenli ve sağlıklı beslenin
  6. C vitamini açısından zengin besinlere sofranızda bolca yer verin
  7. Bulunduğunuz kapalı ortamları sık sık havalandırın
  8. Selamlaşmak için öpüşme alışkanlığını terk edin
Editör: TE Bilisim