Metabolizmanın çalışma yapısı, vücuttaki yağ oranı, kan miktarı, genetik yapı gibi birçok faktör burada rol oynuyor. Tabii ki beslenme biçimin de soğuklara karşı direncini etkiliyor. Şimdi sen de kış mevsimini hack’leyip, bazı özel gıdaları öğünlerine dahil edersen, soğuğa karşı daha dirençli olabilirsin.

Profesyonel sporcuların kış aylarında öğünlerinden eksik etmediği özel besinleri senin için listeledik. Özellikle soğuk havalarda dışarıda spor yapmayı seviyorsan, aradığın gücü bu besinlerden alabilirsin!

FISTIK: Yüksek miktarda niasin (B3 vitamini) içermesi nedeniyle fıstık kan dolaşımını artırmak ve yavaşlayan metabolizmaları hızlandırmak için faydalı, ısıtıcı bir gıda olarak kabul ediliyor. ‘Sağlıklı’ yağ içeriğiyle bolca bitkisel protein barındıran fıstık, antioksidan gücü sayesinde yavaş çalışan metabolizmaları canlandırmada çok etkili.

KARABUĞDAY: Karabuğday bolca B1 ve B2 vitamini ihtiva ediyor. Günde 100 gr karabuğday tüketmek yetişkin bir insanın günlük Vitamin B1 ihtiyacının % 40’ını karşılıyor. Ayrıca mineral açısından (özellikle demir) zengin bir yiyecek. Demir eksikliği çekenlerde üşüme ve titreme hallerine sıkça rastlandığı bilinir. Bu sağlıklı ve kompleks karbonhidratın sindirimi, beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlara kıyasla daha uzun sürüyor. Böylece metabolizma daha uzun süre aktif oluyor ve bu da vücut ısısının korunmasına yardımcı oluyor. Vücut ısını yükseltmek istiyorsan öğünlerinde ekmek yerine karabuğday tüketebilir veya salatanı karabuğday ile zenginleştirebilirsin..

PİYAZ: Karabuğdayın piyazı da salataları kadar lezzetli. 1 bardak Karabuğdaya 2 bardak su koyarak haşla. Çok kısa sürede haşlanır, altını yakmamaya dikkat. Soğanları tuzla biraz öldürüp piyaza ekle.Yeşil ve kırmızı biberle zenginleştirebilirsin. Dilediğin kadar zeytinyağı, limon veya sirke ekle. Patatesli Karabuğday: Karabuğdayın patatesle muhteşem bir tat uyumu var. Besin değerinin yüksek olması bakımından normal patates yerine tatlı patates tercih edebilirsin. Karabuğdayı haşlayıp süzdükten sonra küp doğranmış ve haşlanmış patatesleri ekle. Zeytinyağını sıcakken karışımın üzerinde gezdir, yağı çekince daha lezzetli olur. Dilediğin kadar dereotu ekle, zerdeçalla tat ve renk ver. Dilersen öğütülmüş çörek otu ve kimyon da ekleyebilirsin. Bu tarif et ve sebze yemeklerinin yanında pilav yerine çok daha sağlıklı ve doyurucu bir alternatif olur.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: Hindistan cevizi yağındaki laurik asit ve miristik asit benzeri doymuş yağlar, karaciğer tarafından işlenip hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen yağ asitleridir. Bu asitler et ya da peynirdeki doymuş yağ asitlerinden farklı yapıdadırlar ve yağ hücresi olarak nadiren depolanırlar. Karaciğerde enerjiye dönüştürülen bu yağ asitleri, vücuda enerji sağlamanın yanı sıra metabolizmayı harekete geçirerek vücut ısısının artmasında etkili oluyor.

TAZE ZENCEFİL: Gingerol ve şogaol adındaki keskin kokulu bileşiklerin kombinasyonundan oluşan zencefil, lezzeti ve termojenik kaliteyi arttırır. Baş ağrısı ve birçok sindirim problemiyle baş etmeye yarayan zencefil, soğuk bir günde vücudu ısıtmak için mükemmel bir tercihtir. Biraz fazladan vücut ısısına ihtiyaç duyuyorsan kendine bir fincan zencefilli çay demleyebilirsin. Ihlamur çayının içine taze zencefil parçaları doğramak da hem lezzetli hem de içini ısıtacak bir seçenek.

ZENCEFİL KÜRÜ: Soğuk havalarda boğaz enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı etkili olduğu bilinen bir doğal tarif de zencefil ve karabiberli bal. İki tatlı kaşığı balın içine iki çay kaşığı toz zencefil ve bir çay kaşığı toz karabiber katıp iyice karıştır. Tadı biraz acı gelebilir fakat boğazının hemen şifalandığını ve enerji aldığını hissedeceksin.

BEYAZ ÇAY: Beyaz çayın içinde termojenik etkisi bulunan; kafeinle birlikte ‘’kateşinler’’ denilen antioksidan maddeler bulunuyor. Bu kateşinler aynı zamanda damarları genişleterek tansiyonu düşürüyor ve vücut genelinde kan akışını iyileştirerek kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Kan akışı ve kan oranı vücut ısısını belirleyen en önemli etkenlerden biri . Bu şekilde vücut ısını yükseltebilmek için beyaz çayı ara öğünlerine veya günün başlangıcına, kahvaltı öğününe ekleyebilirsin.

https://blog.fitwell.com.tr/so%C4%9Fuk-havalarda-%C3%BC%C5%9F%C3%BCmemek-i%CC%87%C3%A7in-ne-yemeliyiz-cc720bc4eb0a

Editör: TE Bilisim