Spor yapanların, özellikle performanslarını uzun süre devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağladıkları besinleri özenle seçmeleri gerekiyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kurum, spor yapanlara düşük ve orta glisemik indeks değerine sahip, bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmeyen ve önemli bir karbonhidrat kaynağı olan doğal balı tüketmelerini öneriyor.

Vücudumuzun ana enerji kaynağı karbonhidrattır. Çoğumuz kilo alacağımız düşüncesiyle karbonhidrat tüketmekten kaçınırız. Ancak doğru besinleri seçersek hem glisemik yükümüz artırmaz hem de gerekli enerjiyi depolamış oluruz. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, spor yapanların karbonhidrat kaynağını seçerken ne çok hızlı ve ne de çok yavaş emilen besinleri tercih etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Balın glisemik indeksinin, türüne göre değişmekle beraber düşük ve orta düzeyde olduğunu belirten Uzm. Dyt. Kürüm, “Bal kan şekerini hızlı yükseltmez, bu da spor yapanların performansını daha uzun süre devam ettirebilmeleri için önemlidir. Ayrıca balı az miktarda bir protein kaynağı ile karıştırırsanız glisemik yükünü yani kan şekerine olan etkisini biraz daha düşürmüş olursunuz. Bu şekilde bal gibi çok önemli ve besleyici bir karbonhidrat kaynağını doğru kullanarak kas ve karaciğer glikojen depolarınızı doldurabilirsiniz” diyor.

Aktif bireylerin koruyucu gıdası

Uzm. Dyt. Kürüm, balın aminoasitlerden enzimlere, minerallerden antioksidan etki gösteren fenolik bileşenlere kadar çok zengin fonksiyonel özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Balın, antioksidan ve anti-inflamatuar etki gösterdiğini de hatırlatan Uzm. Dyt. Kürüm, bu sayede balın aktif spor yapan bireylerde artan oksidatif strese karşı koruyucu özellik sağlarken aynı zamanda antrenman sonrası kas ve eklem ağrılarını azaltmada yardımcı olduğunu söylüyor.

Bu noktada bal satın alırken mutlaka güvenilir bir markanın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Kürüm, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Piyasada ambalajlı ya da açıkta satılan birçok bal var. Tüketici olarak bu balları duyusal olarak değerlendirerek sağlıklı ve doğal olup olmadığını anlayamayız. Doğal ve sağlıklı balı anlamanın tek yolu analiz sonuçlarıdır. Balın fonksiyonel özelliklerinden faydalanmak isteyenlere sadece güvenilir markalara ait, analizi yapılmış, ambalajlı balları tüketmelerini öneriyorum.”

Antrenman günü bal tüketebilirsiniz

Spor yapanların en zorlandığı konulardan birinin antrenman öncesi ve sonrası öğünler olduğunu hatırlatan Uzm. Dyt. Orçun Kürüm, bu öğünlerin kaslara enerji sağlanabilmesini için karbonhidrat ağırlıklı olması gerektiğinin altını çiziyor: “Örneğin bir kâse süte yulaf ve doğal bal ekleyebilir ya da 1 dilim ekmeğe fıstık ezmesi ve doğal balı sürerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde enerji sağlayan glikojen depolarınızı desteklemiş olursunuz. Protein tüketimi hem kas kaybını önlemek ve hem de kas yenilenmesini desteklemek için önemlidir. Fakat antrenman sonrasında az bir miktar tüketilmesi çoğumuza yetecektir. Örneğin bir kâse yoğurt veya bir bardak süte 1 yemek kaşığı doğal bal eklemek iyi bir alternatif olabilir. Eğer kas gelişimine yönelik bir sporla uğraşıyorsanız bu öğünü proteinden zengin hale getirebilmek adına 1 avuç çiğ kuruyemiş de ekleyebilirsiniz.”

Kış ayları gibi enerjimizin düştüğü ve bağışıklığın daha önemli olduğu dönemlerde ihtiyaçlarımızın değiştiğini anlatan Uzm. Dyt. Kürüm, aktif spor yapanların propolis ve ginseng içeren doğal bal karışımlarını tüketerek, enerji seviyelerini arttırabilecekleri gibi bağışıklıklarını da güçlendirebileceklerini hatırlatıyor.

Balkabaklı Ballı Trüf

Malzemeler

300-400 gr balkabağı (2 su bardağı)

5-6 kaşık yulaf unu

3 yemek kaşığı Balparmak Doğal Çiçek Balı

1 bardak ceviz içi

Tarçın (isteğe göre)

Dışını süslemek için

Kakao

Hindistancevizi

Hazırlanışı

Balkabaklarını haşlayın, haşlanmış kabakları bir kaba alarak ezin. Cevizi rondodan geçirin. Haşlanmış balkabakları ile cevizi, dilerseniz tarçın ilave ederek karıştırın ve küçük toplar haline getirin. Yaptığınız topları kakao ve Hindistancevizine bulayın. Bir saat buzdolabında bekletip servis edin.

Ballı Sporcu Smoothie

Malzemeler

2 su bardağı süt

1 orta boy muz

1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

1 yemek kaşığı Balparmak Doğal Çiçek Balı

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri blender’a atıp karıştırın. Karışımı bir bardağa alarak keyifle tüketin.

Editör: TE Bilisim