Orta Doğu ülkelerinde çok popüler bir baharat olan sumak pirinç, sebze ve et yemekleri ile tatlılarda yaygın olarak kullanılır. Sumak, çalı görünümünde kırmızı bir bitki çeşididir.

Kurutulduktan sonra öğütülür ve toz haline getirilir. Sumak genellikle baharat olarak kullanılsa da, çayı ve suyu da içilebilir. Kokuyu azalttığı için soğan ve sarımsaklı yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan sumak, insan sağlığı için de oldukça faydalıdır.

Peki, sumağın faydaları nelerdir, sumak neye iyi gelir? Sumak nasıl tüketilir? İşte, sumağın mucizevi faydaları ve kullanımı:

Sumağın Faydaları Nelerdir?

Güçlü bir antioksidandır. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

Kalp sağlığını destekler. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde sumak kolesterolü düşürür. Bu sayede kalp hastalıkları riskini de azaltır.

Sindirime (mide rahatsızlığı, reflü, kabızlık, düzensiz bağısak hareketleri) ve solunum (öksürük, göğüs tıkanıklığı, bronşit) problemlerine yardımcıdır.

Kadın sağlığı (menstrual bozuklukları, krampları ve ağrıları tedavide, annede sütü artışı) için faydalıdır.

Kanserle mücadelede (süper bir antioksidan ve C vitamini zenginliğinden ötürü) görev alır.

Kemik kaybı olasılığını azaltmada yardımcıdır. Kemiklerin gelişimine destek olur. Bu yüzden gelişim çağındaki çocuklara önerilen besinler arasındadır.

Sumak düzenli olarak tüketildiğinde enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Özellikle iltihaplanma, ateş ve deri iltihabına karşı olumlu etkileri vardır.

Antimikrobiyal özelliği sayesinde cilt sorunlarının tedavisinde etkili rol oynar. Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Sumak çayı, adet düzensizliğine karşı etkilidir. Ayrıca regl döneminde ağrıların azalmasını da sağlar.

Tip 2 Diyabet ve obezite tedavilerinde destekleyicidir.

Kas ağrılarını hafifletir. Bu özelliği ile spor sonrasında tüketilmesi önerilir.

Yağı bloke ederek kilo kaybını destekleyicidir. Bu nedenle diyet listelerine de eklenebilir.

Diüretiktir. İdrar yoluyla toksinleri atmak ve idrar yolları enfeksiyonlarını tedavide kullanılır.

Göğüs ve solunum yolu hastalıklarında sık sık kullanılan bir bitkidir.

Sumak yaprağı, iltihaplı diş etlerine çok iyi gelir.

Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

Sumak çayı için 1 litre su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 100 gram sumak atılır ve demlenmesi için 10 dakika dinlendirilir. Demlenen çay süzüldükten sonra içilebilir. Günde en fazla 2 bardak sumak çayı içilmelidir. Sumak çayı özellikle aç karna tüketilebilir.

Sumak Çayının Faydaları Nelerdir?

Sumak çayı, sindirimi düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

İştahsızlığa karşı etkilidir. Fakat iştahsızlık için ayda bir kez tüketilmesi önerilir.

Haftada bir kez tüketilen sumak çayı, sinir sistemindeki hücrelerin yenilenmesine destek olur.

Depresyon ve strese karşı etkilidir.

Gıda zehirlenmesi durumunda içilen sumak çayı, bağırsakların ve midenin temizlenmesine yardımcı olur.

Adet düzensizliğini giderir. Adet döneminin daha hafif geçmesini sağlar.

Sumak Gargarası Nasıl Yapılır?

Daha önce dediğimiz gibi sumak, ağız kokularını giderme ve diş eti iltihaplarının tedavisinde de kullanılır. Sumak gargarası için 100 ml. suyu (yarım su bardağı) ocağa alın ve içerisine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin. Kaynattıktan sonra oda sıcaklığında bekleterek ılımasını sağlayın. Ilıyan sumak suyunu, gargara olarak uygulayın. Günde 2 kez uygulayabilirsiniz.

Sumağın Zararları Nelerdir?

Alerji: Sumak, kaju fıstığı ve mango ailesiyle aynı bitkiden gelmektedir. Bu ikisine alerjisi bulunanların sumağa karşı da benzer semptomlar taşıyabileceği düşünülmektedir. Sumak hassas bireylerde ağrılı dermatite, döküntülere ve kaşıntıya sebebiyet verebilir.

İstenmeyen kilo kaybı: Zayıf ve normal vücut ağırlığını korumakta zorlanan bireyler günlük bazda sumak yemekten kaçınmalıdır. Sumak ince bağırsakta yağ emilimini kısmen bloke eden ve yağların parçalanmasını hızlandıran bir anti-lipaz aktiviteye sahiptir.

Hamilelik: Güçlü bir antioksidan kuersetin içermesi sebebiyle düşük yapma riskini artırabilecek, menstrüasyonu bozabilecek uterus uyarıcı etkileri olabilir.

İlaç etkileşimleri: Kolesterolü düşüren statinler, tansiyon ilaçları ve diyabetik tedavileri yüksek miktarda sumak tüketimi olumsuz yönde etkileyebilir.

Önemli Not:

Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler sumak kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Aşırı tüketilen her besinin faydadan çok sağlığınızı riske atacağını unutmayın.

Editör: TE Bilisim