Yeşil ve Lifden

Tuz vücudunuzun daha fazla sıvıya tutunmasını sağlar. Bu da atardamarların üzerindeki basıncı arttırır. Tabağınızı ıspanak, brokoli, lahana ya da bir potasyum takviyesi için yaka gibi yapraklı yeşillikler ile doldurun.  Bu gıdalar Mineral, sodyumun vücudunuzdan dışarı çıkmasına yardımcı olur ve kan damarı duvarlarınızı rahatlatır. Önerilen günlük servis: 3-6 kase (yapraklı sebzeler).

Yemişler iyidir

Yaban mersini, çilek ve böğürtlenlere zengin renk veren pigmentler kan damarlarınız için fayda sağlar: antosiyanin.  Antosiyanin Arter duvarlarınızın, kan basıncınızı düşürmek ve kalp sağlığınızı iyileştirmek için daha geniş ve esnek hale gelmesine yardımcı olabilecek doğal bir bileşiktir.

Önerilen günlük porsiyon: 2-3 kase (dondurulmuş veya taze meyveler).

Yoğurt

Kalsiyum, iyi kan basıncı için önemli bir oyuncudur çünkü kan damarlarınızın gerektiği zaman sıkılaşmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Sade, az yağlı yoğurt, çok fazla şeker veya yağ içermeden diyetinize kalsiyum eklemenin iyi bir yoludur. Doğal tatlılık ve daha fazla tansiyon yardımı için bazı meyveler kullanılabilir. Önerilen günlük servis: 2-3 bardak (yoğurt veya süt).

Yağlı Balıklar

Bir başka iyi kalsiyum kaynağı, konserve somon ya da sardalya gibi balıklardır. Uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar da omega-3 içinde yüzdükleri için  sağlığınızı artıran ve kalbinize yardımcı olan yağ asitleri barındırır. Balık yağı takviyesi ile ilgili çalışmalar, özellikle yüksek tansiyonunuz orta veya şiddetli ise, tansiyonunuzu düşürebileceğini gösterir.Önerilen günlük servis: 100- 200 gr (balık, yağsız et ve kümes hayvanları).

Tohumlar

Kan basıncınızı düşürmek için salatanıza ve yoğurdunuza kabak, keten ve ayçiçeği , yulaf ezmesi gibi tuzsuz tohum ekleyin. Tohumlar, kan basıncınızı kontrol etmeye ve kan damarlarınızı gevşetmeye yardımcı olan magnezyum gibi hayati minerallerin kaynağıdır. Önerilen günlük servis:  1-5 Çorba kaşığı (Tohum)

Yulaf ezmesi

Bu tam tahıl, sağlıklı ve  sodyum açısından düşüktür. Ayrıca, kilonuzu ve tansiyonunuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olan liflerle dolu. Rulo veya çelik kesilmiş yulafınızı su veya az yağlı sütle pişirin. Akçaağaç şurubu veya kahverengi şekeri, tatlı bir dokunuş için kuru üzüm veya muzla değiştirin.Önerilen günlük porsiyon: 3-5 bardak pişmiş (tam tahıl, pirinç ve makarna).

Pancarı ekleyin

Bir çalışma, üç parça pancar ve bir kısım elma suyu karışımı 2 bardak içerek, sistolik kan basıncınızı (üst sayı) sadece birkaç saat içinde düşürdüğünü göstermiştir. Erkekler kadınlardan daha fazla fayda görebilir. Yüksek sistolik basınç felç ihtimalinizi arttırır, bunu düşürmek için bol potasyum içeren pancar ve pancar yeşili, iyi bir alternatiftir. Önerilen günlük servis: Yaklaşık 2 bardak (çiğ veya pişmiş sebze veya sebze suyu).

Sarımsak

Sarımsak yemeklerinizi sadece lezzetlerden daha fazlasını ekleyebilir. Ayrıca kan damarlarını genişleten nitrik oksit seviyelerini artırmanın bir yoludur. Kan damarlarınız ne kadar rahat olursa, kalbiniz kanı pompalamak için daha az çalışır, Bu da kan basıncını azaltmaya yardımcı olur. Önerilen günlük porsiyon: 1-2 diş.

Çiğ Antep fıstığı

Ağaç kuruyemişleri ceviz ve badem gibi, kalibinize yardımcı olan mükemmel bir sağlıklı yağ kaynağı olabilir. Fakat yüksek tansiyon için en iyi seçim antepfıstığıdır. Hem üst hem de alt tansiyon ölçümlerinizi düşürmede en güçlü etkiye sahip gibi görünüyorlar.Tavsiye edilen servis: haftada 1-2 bardak (yemiş)

Nar

Nar suyu düzenli olarak içtiğinizde kan basıncı ayarlamanıza yardımcı olabilir. Ama eklenen şekere dikkat edin. Ayrıca, meyve suları meyveden aldığınız liflere sahip değildir. Bu nedenle, kalbinizi sağlıklı ve bağırsaklarınızı düzenli tutmaya yardımcı olmak için diğer gıdalardan lif aldığınıza emin olun.

Önerilen günlük servis: 2-3 bardak (taze, dondurulmuş veya konserve meyve).

Zeytin yağı

Koruyucu antioksidanlar olan polifenoller, zeytinyağında diğer yağlara göre daha fazladır. Polifenoller kan damarı sağlığını iyileştirir ve elastik kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir yağ için akıllıca bir seçim. Pişirme işleminde tereyağı, bitkisel yağ veya kanola yağı yerine kullanın. Önerilen günlük porsiyon: 2-3 çay kaşığı (yağ, mayonez veya salata sosu).

Baklagiller ve Fasulye

Günlük bir bardak bezelye, mercimek, barbunya fasülyesi veya fasülye kan basıncınızı kontrol altında tutar ve hatta düşürür. Baklagiller ve baklalar lif açısından zengindir ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Önerilen günlük servis: 1 bardak (pişmiş fasulye ve bezelye).

Gıdalar tamamen tedavi değildir:

Yüksek tansiyonunuz veya sınırda yüksek tansiyonunuz varsa, sağlıklı bir diyet ve bilinçli yiyecek seçimi, durumunuzu yönetmenize veya önleyebilmenize yardımcı olabilir. Ama tabağından yaptığınız şey de önemli. Yani ekstra kilo verin, egzersiz yapın ve doktorunuzun reçetelediği ilaçları alın. Diyabet hastaları; şekerpancarı, nar suyu ve bitter çikolata tüketirken porsiyon kısıtlamasına gitmeliler.

KAYNAK: https://npistanbul.com/tansiyonu-dusuren-13-besin

Editör: TE Bilisim