Yüksek Tansiyona Karşı Çözüm

Kalp ve damar sağlığını tehdit eden yüksek tansiyon riskine karşı uzmanlar süt içilmesini öneriyor.

Bilimsel çalışmalar, kalsiyum, magnezyum ve fosforun az tüketiminin yüksek tansiyon ile bağlantısı olduğunu gösteriyor. Çocukluktan itibaren düzenli süt içen bireylerde yüksek tansiyon görülme ihtimali ise düşük. Uzmanlar, günde 3-4 porsiyon süt ürünlerinin tüketimini tavsiye ediyor.

Tansiyona İyi Gelen İki Gıda

Tansiyon hastalarının en fazla tüketmesi gereken meyve ve sebzenin çilek ve ıspanak olduğu bildirildi.

Sinsice gelişen tansiyon konusunda bilinçlenmenin hastalığı önlemede etkili olacağı kaydedildi. Tansiyonun sessiz ve derinden geliştiğini ve tespit etmenin çoğu zaman güç olduğunu belirten uzmanlar, tansiyonu önlemede beslenme alışkanlıklarının oldukça önemli olduğunu söylediler.

Anne annelerimiz ve büyükbabalarımızın tıbbi bilgileriyle günümüzdeki tıbbi tavsiyeleri birleştirerek iyi neticeler alınabileceğini kaydeden uzmanlar şunları söyledi:

"Çilek ve ıspanağın tansiyona iyi geldiğini biri söylese inanmazsınız. Aslında körpe ve bol sulu çilekler insanın dolaşım sistemini temizliyor. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için birebir. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu için yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürür. Yalnız şeker hastaları dikkat etmesi gerekir" uyarısında bulundular.

Ispanağın da tansiyona karşı kuvvetli anti sebze olduğuna işaret eden uzmanlar, "Ispanak kalp hastalıklarına, felce, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, ruhi dengesizliklere ve yaşlılık lekelerine etkilidir" dedi.

Pancar Suyu Tansiyonu Düşürüyor

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, günlük bir bardak kırmızı pancar suyu içenlerde yüksek olan tansiyonunun bir saat sonra düştüğünün belirlendiğini ifade etti.

Kırmızı pancar suyunun kan basıncını düşürücü etkisini 24 saat boyunca devam ettirdiği gözlemlendi.

Hipertansiyon çok önemli bir sağlık problemidir.

Türkiye'de her üç kişiden biri yüksek tansiyon hastasıdır. Hipertansiyonlu hastaların tedavisi için harcanan paralar ülke sağlık bütçesi için büyük bir yük teşkil etmektedir.

Hipertansiyon kalp, böbrek ve beyinde hasara yol açan bir hastalıktır. Tedaviden önce korunmanın esas olması ve insanların yüksek tansiyondan korunmayı öğrenmesi gerekmektedir.

Hipertansiyonun önlenmesi adına pancar suyunun faydalı etkisinin tespit edildiğini vurgulayan Türk, kırmızı pancarın Türkiye'de çok üretilen bir bitki olmasına rağmen tüketiminin pek yaygın olmadığını dile getirdi.

Pancar Suyu Yüksek Tansiyona İyi Geliyor

İngiltere'de bulunan William Harvey Araştırma Enstitüsü'nde görevli uzmanlar 14 kişilik bir denek grubunu ikiye ayırdı. İlk gruba yarım litre pancar suyu, diğer gruba ise aynı miktarda su içirildi.

Deneklerin tansiyonlarını 15 dakikada bir ölçen uzmanlar, pancar suyu içen deneklerin tansiyonlarının 1 saat içinde düşmeye başladığını gözlemledi.

Uzmanlara göre pancarın içindeki bir nitrat türü ağızdaki bir bakteriyle reaksiyona giriyor. Bu da damarları genişletip tansiyonu düşürüyor.

Organik Gıdalar Tansiyonu Düşürüyor

Organik gıdalar, geleneksel yöntemlerle üretilenlere göre 2 kat daha fazla anti-oksidan içeriyor. ABD'de yapılan araştırmaya göre, bu sayede yüksek tansiyonun düşürülmesi sağlanıyor ve kalp rahatsızlıkları riski azalıyor.

ABD'de 10 yıl süren bir araştırma, organik tarımla üretilen sebze ve meyvelerin yararını bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, geleneksel yöntemlerle üretilen domateslerle karşılaştırıldığında, organik olanlar 2 kat daha fazla anti-oksidan yani vücudu arındıran madde içeriyor.

Araştırmacılar, bu sonucu organik gıdaların yetiştirilme yöntemlerine, özellikle de yapay gübre kullanılmamasına bağlıyor.

Organik sebzelerde yüzde 79 ile yüzde 97 oranında daha fazla bulunan anti-oksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Vücudu zehirli maddelerden arındıran anti-oksidanlar, özellikle yüksek tansiyonun düşürülmesi ve buna bağlı kalp hastalıklarının engelenmesinde de önemli rol oynuyor.

Yetiştirilmesinde ve işlenmesinde genetik mühendislik, yapay gübre, böcek ilacı, hormon, koruyucu ya da renklendirici gibi katkı maddelerinin kullanılmadığı gıda maddeleri organik olarak adlandırılıyor.

Kabak Yüksek Tansiyona İyi Geliyor

Potasyum açısından zengin bir kaynak olan kabağın, yüksek tansiyona karşı etkili olduğu belirtildi. ABD'deki Missisippi Üniversitesi'nden uzmanlar, yüksek tansiyona karşı sodyum tüketiminin azaltılmasını, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun önerilen miktarlarda tüketilmesini salık verdiler.

Potasyum açısından muzun zengin bir kaynak olduğunun bilindiğine işaret eden uzmanlar, aynı büyüklükteki bir muz ile bir kabakta aynı oranda potasyum bulunduğunu belirttiler.

Bir muzun 100'ün üzerinde kalori içerdiği, aynı büyüklükteki bir kabakta bulunan kalorinin ise 30'un altında olduğu biliniyor. Uzmanlar, özellikle kilo sorunu olanların potasyum açısından muz yerine kabak tüketmelerinin daha uygun olacağına dikkat çekti.

Kabağın yüksek tansiyonu düşürmesinin yanı sıra inme riskini azalttığı ve sinirler arasında iletişime yardımcı olduğu kaydedildi.

Araştırmacılar, potasyum haplarının bazı kişilerde düzensiz kalp atışlarına neden olabildiğini, bu yüzden potasyumun yiyeceklerden sağlanmasının daha yararlı olacağını söylediler.

Muz, kabak, karpuz ve somon balığında bulunan potasyumun, günde 3 bin miligram alınması gerekiyor. Örneğin, orta boydaki bir muz ya da kabakta 450 miligram potasyum bulunuyor.

Tansiyonu Sebzeyle Düşürün

Kanserden koruyan ve sağlıklı bir mide florasına kavuşturan sebzeler, aynı zamanda yüksek tansiyonu da önlüyor.

Londra'daki Imperial College tarafından gerçekleştirilen araştırmada; 40-59 yaş grubundaki 4 bin 680 kişinin beslenme alışkanlıkları izlendi.

Sebze yiyenlerde yüksek tansiyon sorununun daha az görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, bunda sebzede bulunan amino asitler ya da magnezyum gibi maddelerin etkili olabileceğine işaret etti.

Ancak et yemenin yüksek tansiyonla ilişkisi bulunduğuna ve yüksek tansiyona yol açtığına dair bir delil olmadığı da belirtildi.

Editör: TE Bilisim