Medikal Estetik Hekimi Dr. Kemali Güneş, terlemenin heyecan, efor, korku gibi durumlarında doğal bir reaksiyon olarak ortaya çıkabildiğini ancak bazı kişilerde vücudun terleme mekanizmasının ortada hiçbir sebep yokken fazladan çalışabildiğinin altınız çizdi. 

Dr. Güneş, bu durumun kişinin normalden daha fazla terlemesine yol açtığını ve buna karşın en sık başvurulan tedavilerden birinin de botoks enjeksiyonu olduğunu belirtti.

Aşırı terleme sosyal problemlere yol açabiliyor

Hiperhidroz veya aşırı terleme, dünyanın dört bir yanında insanları olumsuz etkileyen çok yaygın bir problem. Tüm dünya nüfusun% 7’sinin aşırı terlemeden mustarip olduğu tahmin ediliyor. Aşırı terleyen insanların en sık karşılaştığı sorunların başında kıyafet seçimi ve ter kokusu problemleri yer alıyor. 

Özellikle gri tona sahip giyim tercihleri terlemeyi daha fazla belli ettikleri için tercih edilmeleri oldukça zordur. Ayrıca ter kokusu nedeni ile sosyal sorunlar da yaşanabilir. Aşırı el terlemesi olan insanlar diğer insanlar ile tokalaşmadan önce ellerini silerek kurulama ihtiyacı hissederler. Bu ve benzeri sosyal sorunlar, stres etkisi ile kişideki aşırı terlemeyi daha da arttırarak kısır bir döngü oluşmasına neden olur.

Botoksla etkili ve uzun süreli kalıcılık sağlanabiliyor

Terleme tedavisine başlamadan önce terlemenin nedenleri araştırılmalı. Terleme, kişi için ciddi sıkıntılar yaratsa da tedavi seçenekleri oldukça sınırlı. Tedavi amacıyla uygulanan kremler,i pudralar ya da spreyler terlemeyi tamamen ortadan kaldırma  özelliğine sahip değil. Ancak kısa süreli olsa da geciktirebiliyor. Oysa botoksla çok etkili ve uzun süreli kalıcılık sağlamak mümkün.

Botoks nedir?

Yaklaşık 30 yıldır güvenli bir şekilde tercih edilen Botoks; ‘Clostridium Botulinum’ adı verilen bakterinin salgıladığı bir toksin olarak tanımlanıyor. Sinir lifleri ter bezlerini aktive ettiği için Botoks’taki proteinle, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabiliyor.

Botoks uygulaması nasıl yapılır?

Botoks tedavisi aşırı terlemede uygulanabilecek yöntemlerden biri. Yarım saat gibi kısa bir sürede uygulanabilen Botoks; özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinde kullanılıyor. Koltuk altı uygulaması el ve ayak tabanı uygulamasına göre daha kolay ve çok az ağrılı. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olduğundan genellikle kısa süreli anestezi kullanılması gerekiyor.

Botoks ile terleme tedavisi iyileşme süreci

Botoks tedavisinde en az rahatsızlık hissedilir ve çoğu durumda, enjekte Botoksun neden olduğu morarma çok azdır. Uygulama sonrası makyaj yapabilir ve iki – üç saat sonra normal aktivitelere dönülebilir. Tüm tıbbi prosedürlerin bir dereceye kadar riski vardır ve komplikasyonlar olabilir. 

Terleme tedavisinde neden botoksu seçmelisiniz?

Aşırı terleme yani hiperhidroz, başka bir sağlık sorununa işaret etmez, ancak bu sadece terli koltuk altı, el ve yüzü olan insanlarla tanışmayı zor bulan bazı insanlar için bir endişe kaynağıdır. 

Özellikle terli ayaklar bazen rahatsızlık yaratır çünkü kötü bir kokuya neden olurlar, bu da ayaklarınızı defalarca yıkasanız bile normalde kolay ortadan kalkmaz. Bu insanlar için en iyi tedavi terleme için botokstur çünkü basit ve hızlı bir çare olup, birkaç gün içinde umut verici sonuçlar doğurur. El-ayak terleme tedavisinde etkinliği ve başarısı dışında, botoksu seçmenin bir başka nedeni de güvenliğidir.


Editör: TE Bilisim