İnsanlar, yeni bir başlangıç yapıyor olmanın verdiği sevinç ve rahatlıkla kendini kısıtlamadan eğlenmek, yiyip-içmek istiyor. Ancak bunu yaparken bazen aşırıya da kaçabiliyorlar. Aman dikkat, diyoruz: Çünkü, ‘bir geceden ne olacak ki?’ düşüncesi yılbaşı keyfinizi kâbusa dönüştürebilir.

Örneğin aşırı tuzlu yiyecek ve içeceklerin (konserve ürünler, soda, ayran, cips, çerez vs.) fazla tüketimi kan basıncında yükselmeye neden oluyor. Bunun sonucunda da kalp krizinden beyin kanamasına dek birçok sağlık sorunu için risk artıyor.

Ya da özellikle diyabet (şeker) hastalarının fazla miktarda karbonhidrat alması kan şekerlerinde aşırı yükselmeye ve hiperglisemiye neden olabiliyor. Bunların yanı sıra aşırı tüketim sonucu asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan gastroözofageal reflü hastalığı ise gelecekteki önemli sorunlara kapı aralayabiliyor.

Eğlenceli bir gecesinin ertesinde aşırı tüketim nedeniyle sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için sofradaki yiyeceklerin tadımlık olacak şekilde yenilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, yılbaşı gecesi için şu önerilerde buldu:

· Yılbaşı akşamında ana yemeğiniz kırmızı et ise yağlarını iyice temizleyin, fırında veya tencerede pişirin.

· Ana yemek olarak tavuğu tercih ettiyseniz derisini tüketmeyin, fırınlayın veya haşlayın.

· Sofranızda mutlaka zeytinyağlı sebze yemekleri de olsun. Çünkü bu yiyecekler hem tok tutar hem de az kalori içerir.

· Salatalarınızı mayonez veya hazır soslar yerine yoğurt, limon ve baharatlar ile zenginleştirin.

· Kuruyemişlerinizi küçük porsiyonlar şeklinde sofraya koyun. Kuruyemişler faydalı olmalarının yanı sıra içerdikleri yağ nedeniyle yüksek kalori içerirler.

· Şerbetli tatlı ve kremalı pastalara göre daha az kalorili olan ve az yağ içeren sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin.

· Soda içecekseniz ve kalp, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa bir şişeden fazlasını tüketmeyin.

· Yemekte her zamanki gibi bol miktarda su içmeyi ihmal etmeyin.

· Kafein tüketiminizi sınırlandırın. Çünkü kafeinin fazlası vücudunuzun ödem tutmasına neden olur. En fazla 3-4 fincan çay-kahve-bitki çayı tüketmiş olarak geceyi sonlandırmaya özen gösterin.

Editör: TE Bilisim