Yüksek kan şekerinin neden olduğu kronik rahatsızlıklar, kontrol altına alınmaması durumunda oldukça riskli durumlar ortaya çıkarabilir.

Uzuv kaybından çeşitli hayatı tehdit eden kronik rahatsızlıklara kadar farklı sonuçlara neden olabilecek bu durumu engellemek için kan şekeri dalgalanmalarının da önüne geçmek büyük önem taşıyor. İşte mutfaklarımızdaki önemli bir sebze bunun çaresi olabilir.

Rastgele iki gruba ayrılan bu kişilerin bir grubuna kereviz verilirken diğer gruba verilmedi. Tedavi sırasında 12 gün boyunca yemekten 30 dakika önce günde üç kez (sabah, öğleden sonra ve akşam) olmak üzere 250 mg dozda kereviz yaprağı ekstresi verildi.

Araştırmacılar kereviz yaprağı ekstresi kullananlarda, tokluk şekerinde "önemli bir düşüş" olduğunu tespit etti. Kereviz tüketen grupta tedavi sonrası tokluk kan şekeri seviyeleri %19,5 azaldı.

Postprandial Plazma Glikoz Testi, belirli miktarda karbonhidrat içeren bir yemeğin ardından kan şekeri seviyelerini ölçen bir kan testidir. Tüketimin ardından iki saat sonra kan testi yapılır. Araştırmacılar, bu test sayesinde kerevizin kan şekeri düzeylerini düşürmede oldukça etkili olduğu sonucuna vardı.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN GENEL BESLENME İPUÇLARI

Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için glisemik indekse dikkat etmelisiniz. GI (glisemik indeks), karbonhidrat içeren gıdalar için bir derecelendirme sistemidir. Her bir yiyeceğin tek başına yendiğinde kan şekeri seviyenizi ne kadar hızlı etkilediğini açıklar.

Vücudunuz tarafından hızla parçalanan ve kan şekerinde hızlı bir artışa neden olan karbonhidratlı yiyecekler GI değeri yüksek olarak tanımlanır. GI değeri yüksek olan gıdalar;

Şeker ve şekerli yiyecekler

Şekerli meşrubatlar

Beyaz ekmek

Patates

Beyaz pirinç

Her yemekten yarım saat önce tüketin! Yüksek kan şekerini dakikalar için düşürüyor

Düşük veya orta GI değerine sahip gıdalar ise daha yavaş parçalanarak zamanla kan şekeri seviyelerinde kademeli bir artış gerçekleştirir. Bu yiyecekler ise meyve ve sebzeler, yulaf, bakliyat gibi tam tahıllı yiyeceklerden oluşur.

Her yemekten yarım saat önce tüketin! Yüksek kan şekerini dakikalar için düşürüyor

TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ

Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastasıdır. Bunun sebebi ise; semptomların kendisini ya çok geç ya da neredeyse hiç göstermemesidir. Dikkatli olunması gereken belirtiler ise;

Her yemekten yarım saat önce tüketin! Yüksek kan şekerini dakikalar için düşürüyor

Geceleri sıklıkla idrara kalkmak

Her zaman susamış hissetmek

Çok yorgun hissetmek

Çabasız bir şekilde hızla kilo vermek

Genital bölgede kaşıntı veya tekrar eden pamukçuk

Geç iyileşen yaralar veya kesikler

Bulanık görüş

Ulusal Sağlık Servisi'ne göre tip 2 diyabet semptomlarından herhangi birine sahipseniz bunu kontrol ettirmekte fayda bulunuyor. Böylece erken aşamalarda fark edilen bu rahatsızlığı doğru adımlar sayesinde, uzmanlar danışmanlığında, kolaylıkla yaşanabilir hale getirebilirsiniz.

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/her-yemekten-yarim-saat-once-tuketin-yuksek-kan-sekerini-dakikalar-icin-dusuruyor/6

Editör: TE Bilisim