Şehirleşmenin etkisiyle doğal yaşam ortamlarını kaybeden hayvanlar zaman içinde ev yaşamına uygun şekilde evrimleşmeye başladı. Azalan yeşil alanla birlikte avlanmakta ve yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar bir süre sonra insanlara muhtaç hale geldi. Apartmanda evcil hayvan beslenir mi sorusunun yanıtı elbette ki evettir. Durum böyle olunca pek çok apartmanda hayvan sahiplenmiş insanlarla karşılaşıyoruz.

Apartmanda yaşamaya başlayan hayvan dostlarımız ne yazık ki herkesin kabul etmek istediği bir durum değil. Hayvanların, hayvanseverlerin ve diğer apartman sakinlerinin ortak bir noktada buluşması gerekiyor.

Apartmanda Köpek Beslemek

Hayvan sahiplenmemiş olan apartman sakinleri en çok evcil köpeklerden şikâyetçi oluyor. Peki, apartmanda köpek beslemek yasak mı? 2004 yılında meclis tarafından kabul edilen ve AB Uyum Yasalarına göre hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununa göre tüm hayvanlar korunma ve barınma hakkına sahiptir.

Hayvan sahipleri, hayvanlarına ait tüm sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirdiği takdirde yasalara göre evcil hayvan olarak kabul edilen tüm hayvanları besleme hakkına sahiptir. Hayvanlardan şikâyetçi olan komşuların ise hayvanın doğası gereği çıkardığı seslerden ve döktüğü tüylerden şikâyetçi olma hakkı bulunmamaktadır.

Toplum yaşamını ihlal eden konularda komşular elbette ki şikâyetlerini dile getirebilir. Buna örnek olarak, evcil hayvanının dışkısını temizlemeyen bir hayvan sahibini gösterebiliriz. Ortak alanların kirletilmesi şikâyet hakkını doğurmaktadır, tabi ki bu durum yalnızca evcil hayvan sahiplerini değil tüm apartman sakinlerini ilgilendirir. Apartman yönetmeliğine göre evcil hayvan pisliği ile apartmanın içine veya bahçesine çöp atılması arasında bir fark bulunmaz.

Apartmanda Köpek Besleyenler Şikâyet Edilebilir Mi?

Apartmanda köpek besleyen hayvanseverler, apartman kurallarını ihlal etmediği sürece şikâyet edilemez. Köpek besleyen kişilerin şikâyet edilebilmesi için apartmandaki köpeklerin sağlığı tehdit edecek düzeyde tüy dökmesi veya apartman gürültü yönetmeliğine göre olağandışı bir ses çıkartması gerekmektedir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre, yasaklı türler dışındaki tüm köpek ırkları, evcil kediler, kafes yaşamına uygun kuşlar, küçük ve zararsız kemirgenler, akvaryum balıkları ve sürüngenler “ev ve süs hayvanı” olarak tanımlanır. Bu türler dışında kalan hayvanlar ise apartmanda beslenemez ve apartman sakinlerinin şikâyet etme hakkı doğar.

Evcil Hayvan Beslediğiniz İçin Şikâyet Edilirseniz Ne Olur?

Evcil hayvan beslediğiniz için şikâyet edilirseniz ilk olarak diğer apartman sakinleriyle görüşmeniz gerekir.

Şikâyet durumunun apartmanın genelinde olup olmadığını araştırmalısınız ve bir sonraki adımı buna uygun olarak atmalısınız. Eğer şikâyetin kaynağı gürültü ise bilirkişi apartmana gelerek desibel ölçümünü gerçekleştirir. Bilirkişinin yapacağı desibel ölçümü apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyette bulunan kişinin dairesinde yapılır. Şikâyette bulunan apartman sakinin şikayetinin kabul edilmesi için gürültünün sürekli ve belli bir desibel sınırının üstünde bulunması gerekir.

Şikâyetin kabul edilmesi durumunda ise evcil hayvanın apartmandan tahliye edilmesi için icra kararı çıkartılır. Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikâyet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilir.

Çevre İl Müdürlüğü’nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda gerekli mercilerden ses ölçümü yapılmasını talep edebilirsiniz.

KAYNAK: https://www.hurriyetemlak.com/emlak-yasam/apartmanda-hayvan-beslemek/

Editör: TE Bilisim