Adıyaman’da ki sağlık kuruluşlarına 2019 yılında 6 milyon 349 bin 84 kişi başvurdu. 

Adıyaman Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erdoğan Öz, sağlık hizmetlerinin erişilebilir, etkili, etkin ve kaliteli sunma amacında olduklarını kaydetti. Erdoğan Öz, yaklaşık 7 bin insan gücüyle, 10’u Sağlık Bakanlığına bağlı 2‘si özellerde olmak üzere toplam 12 hastane, 1 ağız ve diş sağlığı merkezi, 31 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 85 aile sağlığı merkezi, 210 aile hekimliği birimi ve 33 sağlık evinde sağlık hizmetleri yürütüldüğünü kaydetti.

2019 yılı verilerini paylaşan Öz, “2019 yılında sağlık tesislerimize 6 milyon 349 bin 84 başvuru olmuştur. Kişi başı müracaat sayısı 10,1 olarak gerçekleşmiştir. Başvuruların yüzde 94,6’sı kamuya ait sağlık tesislerine, yüzde 5,4’ü özel sağlık tesislerine gerçekleşmiştir.

Sağlık tesislerimizin yatak sayısı bin 381 olup, toplam yatak sayılarının yüzde 85,7’si kamuda yüzde 14,3’ü özellerde bulunmaktadır. Toplam yataklar içerisindeki nitelikli yatak oranımız yüzde 85,6 olup, Türkiye ortalaması olan yüzde 71,9 oranının üzerindedir. Ayrıca 2023 Türkiye hedefi olan yüzde 84 oranının üzerine çıkılmıştır. Yeni yatırımların bitirilmesi ile nitelikli yatak oranımızın yüzde 100’e ulaşması hedeflenmektedir.

Özellikli sağlık hizmetlerinde ise 2023 hedefi şimdiden büyük ölçüde gerçekleştirilerek sağlık tesislerimizde özeller dahil toplam erişkin, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım yatak sayılarımız 244’e yükseltilmiştir” dedi. Öz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evde Sağlık Hizmetleri 18 araç, 18 ekip ve toplam 70 personel ile il merkezi ve tüm ilçelerimizde 7/24 esasına dayalı çalışmaktadır. 2015 yılından bugüne hasta sayısı 2,5 kat artmıştır. Aktif hasta sayımız bin 475’dir. 2019 yılında 20 bin hasta ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Eğitim ve Araştırma Hastanemiz ‘Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ almış olup; Obezite Cerrahisi, Kornea Nakli, Biyonik kulak (Koklear İmplantlar) alanlarında hizmet verilmesi planlanmaktadır.

Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan Kornea Nakil Merkezine (Göz Bankası) Bakanlığın talimatı doğrultusunda Şanlıurfa ve Kahramanmaraş hastaneleri bağlanmış olup, hastanelerden alınan kornealar ilimizdeki ve diğer illerdeki hastalara nakledilmektedir. 2018 yılında 51, 2019 yılında ise 69 nakil gerçekleştirilmiştir.

Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği açılarak, Fitoterapi, Aroma Terapi, Akupunktur, Kupa (Hacamat) Tedavisi, Mezoterapi, PRP (Platelet Rich Plasma) tedavileri gerçekleştirilmektedir.

2019 yılı itibari ile Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak ÇİM (Çocuk İzlem Merkezi) hizmet vermeye başlamıştır.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde implant uygulamasına başlanmıştır.

Merkez ve Besni İlçemizde faaliyet gösteren sağlıklı hayat merkezlerimizde, KETEM, obezite merkezi, spor salonu, sigara bırakma polikliniği, anne okuluna ek olarak birçok koruyucu sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca 1 nolu Toplum Sağlığı Merkezinin sağlıklı hayat merkezine dönüştürülmesi ile il geneli sağlıklı hayat merkezi sayısı 3’e yükselecektir.

Editör: TE Bilisim