SETENAY GÖKDAĞ (*)

İç Anadolu Bölgesi'ndeki tarihi yerler

Binlerce yıldır bereketli topraklarıyla onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır İç Anadolu Bölgesi. Bu başlığımızda birbirinden muhteşem İç Anadolu Bölgesindeki tarihi yerleri inceleyeceğiz.

44- Ankara Kalesi, Ankara

Ankara’nın iki ayrı kültürü nasıl yaşattığını görmek isteyeni çıkartmak gereken nokta burası! Konumu ve yüksekliği sebebiyle modern şehir hayatı ve gökdelenlerle çarpık kentleşmenin bu şehirde nasıl iç içe geçtiğini çok net görebiliyorsun. Ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen kalede Hititler, Frigler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın onarımlarına rastlanabiliyor. Kaleye kadar gelmişken yakınında bulunan müzeleri ve kiliseleri de ziyaret etmeni öneririm.

45- Gordion Antik Kenti, Ankara

Frigya Uygarlığı’nın başkenti olan Gordion, Ankara merkezine 96 km uzaklıkta bulunuyor. Bu yüzden arabayla gitmen en mantıklısı. Şehre araçsız gelip yine de gezmek istersen araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsin. 18 tabakalı şehirde tabakaların her biri farklı bir tarihi bizlere anlatıyor. Mitolojideki ünlü hikayelerden dolayı ismini duymuş olabileceğin Kral Midas’ın da mezarını barındıran antik kent, Kral Yolu üzerinde olduğu için tarih boyunca önemini korumuş.

46- İnce Minareli Medrese, Konya

1254 yılında, döneminin Selçuklu veziri tarafından yaptırılan medrese şu anda Konya’nın Selçuklu ilçesi sınırlarında yer alıyor. 19. yüzyılın sonuna kadar medrese olarak kullanılan tarihi yapı 1956 yılından beri Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ni barındırıyor. Selçuklu mimarisinin en beğenilen taş işçiliklerinden birine sahip olan İnce Minareli Medrese’nin taç kapısının üzerinde Yasin ve Fetih sureleri yazılı. Konya'da gezilecek daha çok yer var. Konya gezilecek yerler listesi ile tüm bu yerleri keşfedebilirsin.

47- Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya

Çatalhöyük insanlık tarihine ışık tutan, M.Ö. 5500 yıllarından itibaren yaklaşık 2000 yıl yerleşim merkezi olarak kullanılmış ve zaman içerisinde köy yerleşkesinden kent yaşamına evrimini gerçekleştirmiş bir ören yeri. Kentte ilk ev mimarisi ve ilk manzara resmi gibi aydınlatıcı buluntular mevcut. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde. İlk insanlardan bu yana değişen kültür, sanat ve gündelik hayata dair her şeyi gözlemlemek için sen de buraya gitmelisin!

48- Odunpazarı Evleri, Eskişehir

 Eskişehir’in rengarenk yüzü Odunpazarı Evleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alarak tarihi ve kentsel sit alanı bölgesi ilan edilmiş. Geleneksel Anadolu Türk mimarisine sahip evlerin bulunduğu sokaklarda gezinmek, fotoğraf çekilmek, cam sanatını izlemek ve uygun fiyatlarda ürünler bulmak mümkün. Toplam 30 sokağı bulunan bölgede çok sayıda müze bulunuyor. Eskişehir’e gitmek kolay da kalmaya dair bilgim yok dersen seni Eskişehir otelleri için şöyle alalım…

49- Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir

Yeraltı şehirleri, bana hep ilgi çekici geliyor. Nevşehir’de bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri ise hem en popüleri hem de benim için en güzeli. Toplam 8 kattan oluşan kentte tek seferde 5000 kadar insan yaşayabiliyordu! Üstelik yapısı sebebiyle ferah alanlara ve bol oksijene de sahip. Tüf kayaların şekillendirilmesiyle oluşturulan yeraltı şehrinin ilk katının M.Ö. 5000’de yapıldığı düşünülüyor. Odalar, salonlar, şarap mahzenleri, su depoları, yiyecek mahzenleri, su kuyuları, mutfak ve kilise bölümlerinden oluşan Kaymaklı’yı Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsin.

50- Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir

Kapadokya’nın büyüleyici atmosferini ya görmüş ya duymuşsundur. Göreme Açık Hava Müzesi, bu atmosferin büyük bir parçası. Geniş bir vadide konumlanan kaya bloklarının yaşam ve ibadet alanları için oyulmasıyla oluşmuş. Hristiyanlık tarihinin önemli bir parçası olan müzede döneme ait yaşamı keyifle gözlemleyebilirsin. Alanın çoğunluğunda dini eğitim ve ibadet için mekanlar bulunuyor. Özellikle kilise içlerine uygulanmış freskler göreni kendine hayran bırakıyor.

51- Güzelyurt, Aksaray

 Güzelyurt, Aksaray merkeze 45 kilometre, Ihlara Vadisi’ne 15 kilometre uzaklıkta tarihi güzelliklerle dolu bir ilçe. Eski adı Rumca güzel ve su kelimelerinin birleşimi Gelveri olan tarihi bölge, Hristiyanlığın yayılması için çalışmalar yürüten din adamları tarafından önemli bir merkez haline getirilmiş. Şu an otel olarak kullanılan bir manastır ve bölgedeki mağara kiliseler Güzelyurt’u mutlaka görülmesi gereken bir tarihi yer olarak karşımıza çıkarıyor. Taş döşeli yollarda yürüyerek tarihi bir atmosferde geçmişin ruhunu hissetmek için eşsiz bir yer.

52- Ihlara Vadisi, Aksaray

Kapadokya gezilerinin olmazsa olmaz duraklarından olan Ihlara Vadisi, Aksaray şehri sınırları içerisinde yer alıyor. Ihlara Vadisi, 18 kilometre uzunluk, 150 metre derinlik ve 200 metre genişliğe sahip. Bu vadi, geçmişte içinde insanların yaşam sürdüğü dünyanın en büyük kanyonu olmasıyla biliniyor. Ihlara Vadisi’ni çevreleyen kayaçların oyulmasıyla yapılmış yüzlerce kilise ve mekan bulunması bu vadiyi günümüzde Hristiyanlık için çok önemli bir yer haline getiriyor. Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli gibi her biri önemli bir tarihi eser olan kiliseleri Ihlara Vadisi ziyaretinde mutlaka görmelisin. Müzekart’ın geçerli olduğu vadiye kartın yoksa giriş ücreti 55 TL. Her gün açık olan vadiyi sabah 08.30 ile akşam 19.00 saatleri arasında gezebilirsin.

53- Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

Ülkemizdeki tarihi yerler dendiğinde akla gelen ilk yerlerden Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’da Altındağ ilçesinde bulunuyor. Geçmişte Anadolu’da yaşayan medeniyetlerden geriye kalan tarihi eserlerin sergilendiği müzenin yapımı Atatürk’ün başkentte bir Eti Müzesi yapılması isteği üzerine oldu. 1997’de Avrupa’da Yılın Müzesi seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, kendine özgü koleksiyonlarıyla dünya çapında bir üne sahip. Eserlerin kronolojik olarak sergilendiği müze, ülkemizin tarihi yönden en zengin mekanlarından biri.

54- Yazılıkaya, Eskişehir

Eskişehir ilçesine 80 kilometre uzaklıkta konumlanmış Han ilçesinin Yazılıkaya Köyü’nde bulunan ve Midas Anıtı ismiyle de anılan Yazılıkaya M.Ö. 600’lü yıllarda yapılmış. Midas şehir platosunun en görkemli örneklerinden Yazılıkaya, 17 metre yüksekliğinde 16,5 metre genişliğinde bir anıt. Cephe duvarı geometrik motiflerle süslü Yazılıkaya, yüksekliği bazı yerlerde Türkmen Dağı’na ulaşan bir konumda bulunduğu için oldukça temiz havaya sahip bir yerde. Friglerin ana tanrıça Kibele’ye tapındığı en önemli merkez olan Yazılıkaya, sonraki dönemlerde Helen, Roma ve Bizanslardan etkilenmiş.

Bölgelerimizdeki en popüler tarihi yerler: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki

(*)Kaynak: https://www.enuygun.com/bilgi/turkiye-deki-en-populer-tarihi-yerler/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=seyahat&utm_term=22092022&dn_channel=email&dn_send_id=1490

Editör: TE Bilisim