PTT AŞ tarafından, Akdeniz Bölgesinde yer alan “Köprülü Kanyon Millî Parkı” ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan “Nemrut Dağı Millî Parkı” görselleri ile hazırlanan iki adet anma bloğu ile “Doğal Koruma Alanları ve Millî Parklar” konulu anma pulları serisi Türkiye’nin yedi bölgesine de yer verilerek tamamlandı. Söz konusu iki adet anma bloğu ve iki adet ilk gün zarfı 06 Eylül 2019 tarihinde tedavüle çıktı.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) tarafından “Doğal Koruma Alanları ve Millî Parklar” konulu Anma Pulu, (62x105 mm boyutunda) 2x2 TL bedelle ve söz konusu pula ait ilk gün zarfları (140x210 mm boyutunda) 2x3,50 TL bedelle, bugün, PTT İşyerlerinde, PTT’ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunuldu.

Söz konusu filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte “Adıyaman PTT Merkez Müdürlüğü” ile “Antalya Güllük PTT Merkez Müdürlüğü” adreslerinde “Doğal Koruma Alanları ve Millî Parklar 06.09.2019 ADIYAMAN” ve “Doğal Koruma Alanları ve Millî Parklar 06.09.2019 ANTALYA” ibareli ilk gün damgaları kullandırılmaya başlandı.

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLÎ PARKI:

Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon Millî Parkı, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya il sınırları içinde yer almaktadır. Millî park içerisindeki bulunan yarma vadinin uzunluğu 14 km, duvar yüksekliği 100 m’dir. Arkeolojik ve tarihî açıdan oldukça önemli bir yer olan millî park içerisinde; Bozburun Dağı,Selge Antik Kenti, tabii selvi ormanı, Köprüçay Irmağı, jeolojik oluşumlar (kanyonlar, lapyalar, kokurdanlık alanlar ve adam kayaları) ile doğal yaşlı ormanlar bulunmaktadır.

M.Ö. ikinci bin yılın sonuna doğru Dor göçleri sırasında kurulan Selge Antik Şehri surlarla çevrili olup; tiyatro, Zeus Tapınağı ve Odeon ile Nympheum’un bulunduğu üç tepe üzerinde kurulmuştur. Agora (pazar yeri ve forum), tapınak ve bazilika gibi diğer önemli yapılar şehir surlarının dış kısmında yer almaktadır. Millî park içinde kalan diğer tüm kalıntılar geç Roma ve Bizans döneminden kalmadır.

Kendine özgü kültürü ile geleneklerini halen sürdürmekte  olan yöre halkı modern hayatı yaşarken, hayvancılıkla birlikte yaylacılık hayat tarzını da benimsemiştir. Yöreye özgü taş malzeme kullanılarak yapılan mimari de önemli bir kültürel değer taşımaktadır.

 

NEMRUT DAĞI MİLLÎ PARKI:

Malatya ilinin Pütürge ilçesine bağlı Büyüköz Köyü ile Adıyaman ili, Kahta ilçesi sınırları içinde bulunan millî parkın ana kaynağını Nemrut Dağı’ndaki kültürel ve arkeolojik kalıntılar oluşturmaktadır. Antiochos Tümülüs’ü ve dev heykelleri, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe veCendere Köprüsü millî park içerisinde yer alan diğer kültürel değerlerdir.

Nemrut Dağı; doğu ve batı medeniyetlerinin 2150 m yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, dünyanın sekizinci harikasıdır. Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleri ile “UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi”nde yer almaktadır. Ayrıca, dünyanın en muhteşem gün doğumu ve gün batımının seyredilebildiği bir yer olması nedeniyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.    

Editör: TE Bilisim