Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Yanardağı'ndaki volkanik tehlikenin kontrol edilebilmesi için etrafında bir sismik ağ kurulması gerektiğini söyledi.

Hasan Dağı volkanının harekete geçtiği yönündeki haberinden sonra gözler dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük volkanik krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'ne çevrildi. 

Doğal güzelliğiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan kalderada 2002 yılında bir gözlem ağı kurulup, bu amaçla 3 adet sismometre istasyonu oluşturulmuştu. 

Kurulan ağ ile bir dönem bölgedeki küçük depremler başarılı şekilde kaydedilip volkanın derin yapısı ile ilgili bazı çıkarımlar yapılırken, kurulan istasyonun kaderine terk edilmesi nedeniyle Nemrut yanardağı ile ilgili hareketler kaydedilemiyor.

NEMRUT KRATER GÖLÜ

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın 2.935 metrelik zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Tatvan İlçe sınırları içerisinde yer alıyor. Zirvede ikisi devamlı, üçü mevsimlik olmak üzere beş göl bulunmaktadır. Burası Büyük İskender’in keşfettiğine inanıldığından dolayı “Büyük İskender’in Cenneti” olarak da biliniyor. Boyutları bakımından kendi türünde dünya ikincisi Türkiye'nin de en büyük krater gölüdür. Gölün 150 metre kadar doğusunda çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan sıcak buhar yarıkları bulunuyor.

Editör: TE Bilisim