Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı, Tekirdağ’da da düzenlenen bir programla kutlandı.

“Milli Mücadelenin 100. Yılında Kahramanmaraş” Trakya Etkinlikleri düzenlendi. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde Tekirdağ-Edirne-Kırklareli illerini kapsayan, Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu önderliğinde bir araya gelen Kahramanmaraşlılar Komitesi’nin organizesi ile “Milli Mücadele’nin 100. Yılında Kahramanmaraş” etkinliği düzenlendi.

Programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin eşleri ile katılırken; Adalet Komisyon Başkanı Naci Ergin,  Vali Yardımcısı Asalet Karabulut,  Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı Osman Kılıç, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Hüseyin Uzunlar ve Belediye Başkan Yardımcıları, İl ve İlçe Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Temsilcileri, İstanbul Kahramanmaraşlılar Federasyonu Başkanı Uğur Yinanç ile İstanbul’da bulunan Kahramanmaraş İlçeleri Dernek Başkanları ve Heyeti, Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve Temsilcileri, Yerel Basın Temsilcileri, Tekirdağ Gençliği ve Trakya’da bulunan çok sayıda Kahramanmaraşlı katıldı.

Protokol ve katılımcıların eşliğinde sergi salonunda “Milli Mücadele’de Maraş” konulu sergi Dr. Fatih Köse’nin sunumu ile gezildi. Daha sonra Fuaye alanında, katılımcı misafirlere Kahramanmaraş’a ait yöresel ikramların verildi. Kahramanmaraşlı sponsorların desteği ile ikram edilen dondurma ve çiğköfte beğenildi.

Programın sunuculuğu öğretmen Gülay Caner yaptı. Program, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an Tilaveti ile başladı. Ardından günün anlam ve önemine dair Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu Komite adına açılış konuşması yaptı. Narinoğlu konuşmasında “Maraş mücadelesi bize neyi anlatır? Maraş tarihte kendi kendini kurtaran ilk ve tek şehirdir.  Maraş direnişi 7’den 70’e halk tarafından yapılmıştır. Düşmanın Anadolu’da tutunamayacağını bizlere Maraş göstermiştir. Maraş işgal altında diğer şehirlere örnek olmuştur. Maraş’ın kurtuluşunun 100. Yılında tarih yeniden yazılmaktadır. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu yıl kurtuluşun 100. Yılı ilan edilmiştir. Bu çerçevede ülke genelinde de kutlamalar yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açış konuşmasından sonra programda emeği geçenlere 100.Yıl anısına Kahramanmaraş’ın simgelerinden biri olan “Oyma Sandık” takdim edildi. Kahramanmaraşlılar Komitesi adına Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’a; Dr. Ökkeş Narinç, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e; Yaşar Culfa da Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Hüseyin Uzunlar’a hediyelerini takdim etti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Elemanlarıdan Dr. Fatih Köse ve Dr. Ökkeş Narinç sunumuyla  “İstiklalden İstikbale 12 Şubat Destanı”  konulu Panel gerçekleştirilmiştir. Panel’de Kahramanmaraş’ın Kurtuluşu’nun simgelerinden biri olan Abdal Halil Ağa’yı temsilen Kahramanmaraş’tan gelen davul zurna ekibi bir gösterin gerçekleştirmiştir. Panel sonrasında Tekirdağ ortaöğretim öğrencileri tarafından şiirler okundu ve Namık Kemal Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Elemanlarının oluşturduğu Türk Müziği Topluluğu tarafından gösteri sundu.

Program sunucusu öğretmen Gülay Caner yaparken gecede birde türkü okudu. Güçlü sesiyle alkışlandı. Program toplu fotoğraf çekimi ile son bulurken, Tertip Komitesi tarafından programın gerçekleşmesinde emek veren ve katkı sağlayan; başta kutlama komitesine, 100. Yılda Trakya etkinliğini destekleyenlere teşekkür edildi.

HABER: EYÜP KADİR KILCI, FOTOĞRAFLAR: MESUT TOKUÇ VE EYÜP KADİR KILCI

Editör: TE Bilisim