Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında, Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki “altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci/çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri” gibi konulara ilişkin süreçlerin işbirliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.

KSÜ Rektörü Prof. Niyazi Can (ortada), protokol imza törenine katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımlarıyla YÖK’te gerçekleştirilen “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Arasındaki İşbirliği Protokolü İmza Töreni”ne Bakanlık yetkililerinin yanı sıra YÖK Üyeleri, bünyesinde orman, su ürünleri, veteriner, ziraat fakülteleri bulunan üniversite rektörleri ile ilgili dekanlar ve akademisyenler katıldı. İmza törenine üniversitemiz adına Rektör Prof. Dr. Niyazi Can başkanlığında Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli (solda) ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç (sağda)

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın bilgilendirme sunumu ile başlayan protokol imza töreni, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın konuşmasıyla devam etti. Bu işbirliğinin, “Altyapıların Ortak Kullanımı”, “Eğitim Destekleri”, “Ar-Ge İş Birlikleri”, “Üniversite Öğrencilerine İş Yeri Eğitim İmkanları”, “Ortak Etkinlik İmkanları”, “Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Yayım Faaliyetlerinde İşbirliği” konu başlıklarını taşıdığını belirterek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, protokolün her iki tarafın da konuya hassasiyeti ve yoğun çalışmaları ile başarılı bir şekilde işleyeceğini umduğunu ifade etti.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan

Dünya nüfusu ve şehirleşme oranlarındaki artış ile çevre ve iklim sorunlarının tarım ve gıda sektörünü çok yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekleyen Saraç, “Dolayısıyla biz de verdiğimiz eğitimlerde, araştırmalarda ve uygulama alanlarında bütün dünyada olduğu gibi ciddi değişikliklere gidiyoruz. Fakültelerimizde talebin azaldığı alanlarda program değişikliği yapıyoruz.” diye konuştu.

 YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve ülke ekonomisi ve insanımız için tarımsal üretimin hayati öneme sahip olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, “Bu gerekçe ile YÖK olarak başarı sırası yüksek öğrencileri tarım, hayvancılık, orman ve su ürünleri alanlarına çekebilmek için YÖK destek bursları tahsis ettik. Aslında gelişmiş ülkeler de dâhil, dünyada tarım ve hayvancılıkta, yükseköğretime talepte belirgin bir düşüş var. Bu gözlemler nedeni ile bu burslar, tüm YÖK Destek Burslarının 1/3’ünü kapsamaktadır. Yani en çok bu alanlarda destek bursu vermekteyiz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli

Protokol imza töreninde konuşan Bakan Pakdemirli ise tarımla bilimin insanın olduğu her yerde en önemi iki kavram olduğunu belirterek doğru planlama ve bilgi temelli tarım yönetimiyle Türkiye'nin çok daha iyi noktalara gelebileceğine işaret etti. Tarımda Türkiye'nin Avrupa'da ilk sıralarda, dünyada da ilk on içerisinde olduğunu ifade eden Pakdemirli, Bakanlık olarak bilimle daima iç içe olduklarını ifade ederek kurumun 61 araştırma enstitüsü, 3 bin 220 araştırmacı, 180 bin dekar araştırma ormanı ve laboratuvarları gibi pek çok bilimsel altyapıya sahip olduklarını dile getirdi.

Pakdemirli, üniversite adaylarına ilişkin bir müjde vererek, "Üniversite giriş sınavı sonucunda ilk on bine girip tercihleri sonucu Bakanlığımızın asli görevlerini yürüten ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi, orman mühendislikleri ile veteriner fakültelerine yerleşenlere Bakanlığımızca burs verilmesini planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile YÖK Başkanı Saraç, Bakanlık ile yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini tesis edecek olan protokolü imzaladılar. İmza töreninin tamamlanmasının ardından Bakan Pakdemirli ve Başkan Saraç, imza töreninde yer alan katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

Editör: TE Bilisim