Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, dün akşam paylaştığı “Gündem Bilgilendirme Raporu” ile “Bu salgını ve tüm negatif etkilerini en kısa sürede en az hasarla atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır” ifadesini kullandı.

Gündem Bilgilendirme Raporu’nda Bölgede ve Dünyada Öne Çıkanlar, Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar, Uluslararası Resmî Açıklamalar, Uluslararası Medya Yansımaları ve Yorum - Analiz bölümleri yer alıyor.

BÖLGEDE VE DÜNYADA ÖNE ÇIKANLAR

9 Nisan 2020 Saat 20.00 itibariyle, dünya genelinde Kovid-19 kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 91 bin 817, toplam vaka sayısı 1 milyon 554 bin 713 ve iyileşenlerin sayısı ise 345 bin 133 şeklindedir.

9 Nisan 2020 itibariyle Türkiye’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 4 bin 56 pozitif vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 42 in 282’ye ulaştı. Bugün (dün) yapılan test sayısı 28 bin578 olarak gerçekleşirken, toplam test sayısı 276 bin 338’e ulaştı.

Bugün (dün) vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 96 olurken, toplam vefat sayısı 908 oldu. İyileşen vatandaşlarımızın sayısı son 24 saatte 296 olurken, toplam iyileşen sayısı 2.142’ye ulaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında sağlık sistemine sunulacağını duyurduğu Atatürk Havalimanı'ndaki 1000 yataklı hastane inşaatında çalışmalar sürüyor. Atatürk Havalimanı alanında oluşturulacak bin yataklı hastanenin 45 günde içinde bitirilmesi planlanıyor.

İçişleri Bakanlığı koordinesinde son bir ayda, izinsiz dezenfektan, kolonya ve maske üretimi yapanlara yönelik 65 ilde 288 operasyon düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca günde 10 bin olmak üzere ayda 300 bin "yüz koruyucu siperlik" için seri üretime geçildi.

Türk Kızılay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında ürettirdiği el dezenfektanlarını ülke genelinde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtacak.

Kanada'dan gelen çoğunluğu öğrenci 203 Türk vatandaşı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Trabzon'daki öğrenci yurduna yerleştirildi.

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 2020'nin ilk üç ayında yurt içinde düzenlenen operasyonlarda, aralarında örgütün sözde sorumlularının da bulunduğu 350 şüpheli yakalandı.

ULUSAL MAKAMLARDAN RESMÎ AÇIKLAMALAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Hastalarımızdan 296’sı daha şifa buldu. Taburcu olan toplam hasta sayımız 2.142’ye ulaştı. Günlük 30.000 test hedefimize ulaşmak üzereyiz. Artan test sayımıza rağmen vaka artış hızı düşme eğiliminde. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Evde kalalım.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Temassız ticaret kapsamında daha hızlı, güvenli ve sağlıklı bir ticaret için modern gümrükleme yöntemlerini hizmete sunmaya devam ediyoruz. İhracatta yerinde gümrükleme uygulamamızdan sonra Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsüne (YYS) sahip üretici ihracatçılarımız için ithalatta yerinde gümrüklemeyi uygulamasını da hayata geçirdik. Firmalarımız tüm gümrükleme işlemlerini, eşyayı gümrük müdürlüğüne getirmeksizin, belge ve insan teması olmadan kendi tesislerinde en hızlı biçimde tamamlayabilecek. İhracatçılarımızı yerinde gümrükleme kolaylıklarını kullanmaya davet ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:  Lise öğrencilerimiz için 9, 10, 11 ve 12'nci sınıf birinci döneme ait derslerin müfredat ve kazanımlarını kapsayan 490 sorudan oluşan soru destek paketini bugün öğrenci ve öğretmenlerimizin kullanımına sunduk. Öğrencilerimizin aldığı uzaktan eğitimin kalitesini artırmak için destek çeşitliliğimizi her geçen gün artırıyoruz. Örneğin LGS'ye girecek 8'inci sınıf öğrencilerimize destek olmak için ayda bir örnek soru kitapçığı yayımlıyorduk. Bu süreçte ayda iki örnek soru kitapçığı yayımlamaya başladık. Şimdi de lise öğrencilerimizin birinci döneme ait derslerini gözden geçirmelerine destek olmak için 9, 10, 11 ve 12'nci sınıf birinci döneme ait derslerin müfredat ve kazanımlarını kapsayan 490 sorudan oluşan soru destek paketini bugün öğrenci ve öğretmenlerimizin kullanımına sunduk. Önümüzdeki haftalarda yeni sürprizlerimizle bu desteklerin çeşitliliğini artıracağız."

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: Türkiye genelinde 1003 sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımız var. Vakıflarımıza her ay periyodik paylar gönderiyoruz. Geçen aya kadar 135 milyon lira gönderiyorduk sahaya. Geçen ay itibarıyla Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle bu rakamı 180 milyon liraya çıkardık. İlerleyen günlerde bu rakamı daha da artıracağız. Dolayısıyla periyodik paylarla da vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi altında bir sosyal destek programı açıkladık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Sosyal Destek Yardım Programı altında 3 faz var. 1'inci fazda, özellikle toplumumuzun en alt gelir grubunda olan vatandaşlarımıza erişmeyi amaçladık ve 2 milyon 111 bin hanemize ulaştık. Bu hanelerimize 1000'er lirayı teslim ettik. 2'inci fazda da yine belli kriterler koyarak, o kriterleri oluşturuyoruz şu anda vatandaşlarımıza 1000'er lira daha ulaştıracağız. Bu kapsamda 2 milyon 300 bin haneye ulaşmayı hedefliyoruz. Faz 3 ise talep bazlı olacak, ona dair altyapı çalışmalarımız da devam ediyor. Çünkü istiyoruz ki bu süreçte dokunulmayan hiçbir vatandaşımız kalmasın. Bu anlamda faz 3 çalışmamız devam ediyor. Faz 2'nin kriterleri daha belli olmadı, belirleniyor faz 3 için web sitesi üzerindeki altyapı daha tamamlanmadı, onu da açıklayacağız. Hayat eve sığar, evde kalalım diyoruz. En önemlisi de hayat aileye sığar. Yarım kalmayalım, evde kalalım. Dijital birçok fırsatımız var, büyüklerimizi arayalım. Mesafelerimiz uzak olsa da gönüllerimiz uzak olmasın. Biz gönül mesafelerimizi yakın tuttuğumuz sürece ailelerimiz de birbirine daha fazla kenetlenecek inşallah."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Söz verdiğimiz gibi bir yıl içerisinde hem Elazığ'da hem de Malatya'da konutlarımızı bitireceğiz, etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Elazığ merkezde ve ilçelerinde yapacağımız projelere ilişkin ihale süreçlerimiz son aşamaya geldi. Toplu Konut İdaremiz ihaleleri gerçekleştiriyor. Şu an itibariyle Elazığ'da Sürsürü Mahallemizde, Bizmişen'de ve Yazıkonak'taki binalarımızın temellerini attık, hızlı bir şekilde kaba inşaatları devam ediyor. Yılsonuna kadar birçok yerde vatandaşlarımıza konutları teslim ediyor olacağız.Elazığ ve Malatya'da depremden hemen sonra hasar tespit çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamladık. İtiraz süreçlerinde de sona gelindi. Elazığ merkezde itiraz tespitlerini bitirdik ve Sivrice ve Maden ilçelerinde ise itiraz tespit sürecinin yüzde 85 seviyesine geldik. Bizim amacımız, Elazığ ve Malatya'yı inşallah çok daha iyi seviyeye getirmek, şehircilik anlamında da bugünden çok daha umutlu bir hale getirecek çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlamak. Sulamada kullanılan arıtılmış atık sulara dezenfeksiyon uygulanacak. Arıtılmış atık su deşarj edilen akarsu bölgesinde su sporlarına ve tahıl yıkamaya izin verilmeyecek. Arıtma tesisleri hijyen kurallarını tizilikle uygulayacak.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Bazı Avrupa ülkelerinin Balkanlar'la ilgili tek hedefi Türkiye'nin etkisini kırmak üzerine kuruluydu. Virüs salgınıyla ilgili olarak Balkanlar'ın ihtiyacı olduğunda hiçbiri ortada görünmüyor. Türkiye ise Balkan ülkelerine en zor zamanda yardım ulaştırıyor. Türkiye'nin tek başına yaptığını, AB ne İtalya ve İspanya için ne de Balkan ülkeleri için yapabildi. Türkiye, bütün boyutlarının yanı sıra köklü ve güçlü bir Avrupa devleti olarak, Avrupa coğrafyasının teminatı olduğunu gösteriyor. Türkiye olmadan Avrupa tanımlanamaz. Güçlü Avrupa devletlerinden birinin uçağının İtalya, İspanya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'yı dolaştığı görülmedi. Türkiye ise insani dayanışma adına her yerde bayrak gösteriyor. Türkiye, insani dayanışma, tarihi bağlar, bölgesel ve küresel sorumluluk adına tek başına kıta düzeyinde bir sorumluluk icra ediyor.o "Dostlarımız ve müttefiklerimiz Türkiye'ye teşekkür ederken, içimizdeki hastalıklı zihniyet ülkemizi kötülemek için yarışıyor. Türkiye aleyhine propaganda bu zihniyetten türüyor. 'Türkiye’ye kötülük yapma yarışı' bunların tek duygusu haline gelmiş durumda. Bu küresel afete karşı vatandaşımızı korumak için çok boyutlu tedbirleri uygulamaya devam ediyoruz. Aynı zamanda kardeşlerimize, dostlarımıza, müttefiklerimize de ulaşıyoruz. Tedbirlere uyarak, hayata sarılarak, birbirimize sahip çıkarak bugünler de geçecek. Geriye gurur verici iyiliklerle anılanlar ve kötülükleriyle baş başa olanlar kalacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı: Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan görüş alarak 22.03.2020 tarihinde “Salgın Hastalık Durumunda Cenaze Namazı ve Defin İşlemleri” konulu bir fetva yayınlamıştır. Söz konusu fetvada "Hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiği” vurgulanmış, devamında ise hastalığın bulaşma riskine göre bazı zaruret hükümlerine işaret edilmiştir. 03.04.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce Başkanlığımıza “Bilim Kurulunun konuyu tartıştığı ve Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerine diğer enfeksiyon hastalıklarından vefat edenlerden farklı bir uygulama yapmaya gerek olmadığı kararına vardığı” bildirilmiştir. Ayrıca son dönemde, fetvadaki aslî hükmün dikkate alınmadığı, bunun yerine zarurete istinaden verilen hükümler çerçevesinde cenaze işlemlerinin gerçekleştirildiği yönünde Kurulumuza şikâyetler ulaşmıştır. Bu itibarla, din kardeşlerimize karşı dini olarak son vazifemizi yaptığımız unutulmadan Kovid-19 sebebiyle vefat edenlerin cenazelerinin Kurulumuzun asli fetvası doğrultusunda koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi farz-ı kifâyedir. Gerekli koruyucu kıyafet, teknik ekipman ve ehil gassalların bulunmadığı yerlerdeki cenazelerin de bu imkânların bulunduğu gasilhanelere nakledilerek bu dinî sorumluluğun usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililer tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır.”

İçişleri Bakanlığı:Bakanlığımızın Emniyet ve Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan sahte, izinsiz, sağlıksız dezenfektan, kolonya, maske ve sağlık ürünleri üretmeye çalışan fırsatçılara yönelik operasyonlarına devam ediyor. 65 İlde, 288 operasyonda, 462 kişi gözaltına alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Kaçaklık Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, yen tip koronavirüs salgını fırsata çevirerek fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapanlara göz açtırmıyor. Bu kapsamda sahte, izinsiz, sağlıksız dezenfektan, kolonya, maske ve sağlık ürünleri üretmeye çalışan fırsatçılara yönelik 65 ilde 288 operasyon düzenlendi. Operasyonlarda koronavirüs salgını fırsata çeviren 462 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 192 kişiye 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu, TCK’nın 185’nci ve 237’nci madde hükümlerine göre adli işlem, 124 kişiye 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında idari işlem yapıldı. 6 şahıs ise tutuklandı. Yaklaşık 6 milyon maske, 18 bin 475 kolonya ele geçirildi. Ayrıca dezenfektan, kolonya, maske, eldiven, kuru gıda ve ateş ölçer sektörlerinde fahiş fiyat artışı uyguladığı değerlendirilen, 369 satıcı, 467 ürün, TCK 237’nci maddesinde düzenlenen “Fiyat Etkileme” suçu kapsamında değerlendirilmesi için Ticaret Bakanlığına bildirildi.20 yaş altındaki özel gereksinimi olan çocuk ve gençlerin, uygun şartlarda evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Dışişleri Bakanlığı:Suriye’deki kimyasal silah saldırılarının sorumlularının tespiti amacıyla ihdas edilen, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Soruşturma ve Tespit Ekibi, 8 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı ilk raporunda, 24, 25 ve 30 Mart 2017 tarihlerinde Ltamenah’ta vuku bulan üç kimyasal silah saldırısının da, Suriye rejimi hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini tespit etmiş bulunmaktadır. KSYÖ Soruşturma ve Tespit Ekibi’nin ilk raporunu, Suriye’deki kimyasal silah saldırılarının faillerinin hesap vermesinin sağlanması yönünde atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Kimyasal silah kullanımı, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin ağır bir ihlali olmasının yanısıra, insanlığa karşı suç ve savaş suçudur. Uluslararası hukukun açık bir ihlali olan bu saldırıların sorumluları cezasız bırakılmamalıdır. Bu rapor rejimin kirli amacına ulaşmak için kendi vatandaşları üzerinde hangi çirkin yolları denediğinin de açık bir kanıtıdır. Çoluk çocuk demeden 9 yıldır kendi vatandaşlarını katleden rejimin hesap vermesi gerekmektedir. KSYÖ’yü, Suriye’deki kimyasal silah saldırılarıyla ilgili olarak sorumluluk atfında bulunmakla görevlendiren, 2018 yılında alınan kararı desteklemiş olan Türkiye, Suriye’de tam hesap verebilirliğin sağlanmasını teminen, BM ve KSYÖ başta olmak üzere, uluslararası camiada atılacak tüm adımların da takipçisi ve destekçisi olmayı sürdürecektir.

Millî Savunma Bakanlığı: Pençe-3 bölgesinde arama tarama faaliyetlerine devam eden Komandolarımız, bölücü terör örgütü PKK tarafından kullanılan uzaktan kumandalı 20 adet EYP ile EYP yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirdi. Tüm yurtta olduğu gibi Millî Savunma Bakanlığı bünyesindeki birimlerde de #COVID19 tedbirleri uygulanmaya devam ediliyor. Bu kapsamda; birliklerimizdeki tüm ortak kullanım alanlarında dezenfekte işlemleri titizlikle sürdürülüyor. #COVID19 virüsü ile mücadelede aldığımız tedbirler kapsamında, Mehmetçiklerimizin ateş takibi düzenli periyotlarla yapılmaya devam ediliyor.

ULUSLARARASI RESMÎ AÇIKLAMALAR

ATO'nun Belçika'nın Mons kentindeki Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'nın (SHAPE) resmi Twitter hesabından paylaşılan mesajda, "Türkiye Kovid-19'la mücadele bağlamında Bosna Hersek'e yardım gönderdi. Pandemi sürecinde NATO müttefikleri ve ortakları birbirine destek olmaya devam ederek birlikte daha güçlü olduğumuzu gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Yunanistan'ın cezaevi sistemini ivedilikle reforme etmesi ve polis şiddetine son vermesi gerektiğini açıkladı. Komitenin ülkeye ilişkin raporunda, geçen yıl Yunanistan'daki cezaevlerinin ziyaret edildiği anımsatıldı. Raporda, cezaevlerinde yüzde 140'ı bulan doluluk oranının ve mahkumlara yapılan kötü muamelenin önemli sorun oluşturduğuna dikkat çekilerek, Yunan yetkililerin bu konuda acil adımlar atması gerektiği vurgulandı. Cezaevlerindeki koşulların da yetersiz olduğu, mahkum başına en az 4 metrekarelik bir alan oluşturulması gerektiği ifade edilen raporda, cezaevlerindeki doluluk oranını yüksek olması nedeniyle mahkumların yeterli düzeyde sağlık hizmetlerinden faydalanamadığının altı çizildi. Raporda, Yunan hükümetine bu sorunları çözmesi çağrısında bulunuldu. Polis şiddetinin ülke geneline yayıldığı vurgulanan raporda, cezaevi sisteminin de reforme edilmesi gerektiği belirtildi.

Cezayir, Fransa'nın yüz yıldan uzun süreli sömürge döneminde döşediği mayınların ülkede 7 bin 300 sivilin hayatına mal olduğunu açıkladı. "4 Nisan Dünya Mayın Farkındalık Günü" dolayısıyla Cezayir'in Birleşmiş Milletlere (BM) göndermek üzere hazırladığı raporda, Fransa'nın ülkedeki sömürge döneminde döşediği mayınlara dikkat çekildi. Fransa'nın Cezayir topraklarına döşediği mayınların 1954-1962 yıllarındaki bağımsızlık savaşı sırasında 4 bin 830, sonrasında da 2 bin 470 sivilin ölümüne yol açtığı belirtilen raporda, Cezayir'in 1963-1988 yıllarında Fransızların bıraktığı 7 milyon 819 bin 120 mayını çıkardığı aktarıldı.

ABD Temsilciler Meclisindeki 48 Cumhuriyetçi vekil, Veliaht Prens bin Selman'a mektup göndererek, Suudi Arabistan'dan küresel ham petrol piyasalarına zarar vermeyi durdurmasını ve istikrarın sağlanması adına harekete geçmesini istedi. Mektupta Suudi yönetiminin petrol piyasalarında beklenilen adımları atmaması halinde ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin gerileceğine de işaret edilerek, "Bu durum ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve askeri ilişkileri baltalayacaktır. ABD, Orta Doğu'daki askeri varlığıyla her iki ülkenin ekonomik refahı ve güvenliğini sağlamaktadır. Kongre üyeleri olarak bu ortaklığın zayıflamasını istemiyoruz ancak krallık ortaya çıkan bu enerji krizini tersine çevirmek için gerekli adımları atmazsa, uygun görülen karşılıklı tepkiler konusunda ABD yönetimini teşvik ederiz" dendi.

ULUSLARARASI MEDYA YANSIMALARI

Agenzia NOVA: Devlet haber ajansı Anadolu Ajansının haberine göre Türk Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüse yakalananların sayısının 38.226’ya yükseldiğini bildirdi. Son 24 saat içinde vaka sayısında 4.117’lik bir artış söz konusu. Bakanlığa göre vefat eden kişi sayısı 812. Son 24 saat içinde 87 kişi vefat etti. Şimdiye kadar 1.846 hasta iyileşirken 2.500 hasta ise halen yoğun bakımda veya entübe durumda.

Reuters: İki üst düzey yetkili Reuters’a perşembe günü yaptıkları açıklamada, Türk hükümetinin Koronavirüsün yayılmasından dolayı işsizliğin artmasını önlemek için işten çıkarmaları geçici olarak yasaklayan yasa tasarısını gelecek haftanın başında Meclise göndermeyi planladığını belirtti. Reuters, Türk yetkililerin çarşamba günü yasa tasarısının işten çıkarmaya en az üç ay boyunca yasak getireceğini söylediğini bildirdi. Yetkililerden biri, “Yasa tasarısının gelecek hafta başında meclise gönderilmesi ve mümkün olduğunca çabuk bir şekilde Meclisten geçmesi planlanıyor.” dedi. Devlet bankaları bu süreçte çalışan sayısını sabit tutan şirketlere kredi sağlamayı teklif ederken, hükümet salgından etkilenen iş yerlerinin çalışanlarının maaşının yüzde 60’ını ödeme teklifinde bulundu.

YORUM & ANALİZ

Modern dünyanın bu zamana kadar karşılaşmadığı ölçüde bir izolasyona sebep olan Kovid-19, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkalı 100 gün oldu. Virüsü ve sebep olabileceklerini en başından beri ciddiyetle takip edip önlemlerini alan ülkeler virüsle mücadele noktasında diğer ülkelere göre çok daha başarılı bir süreç götürmekte. Türkiye’de bu süreçte dünyada başarılı ülkeler kategorisine giriyor. Türkiye’nin başarısının ardında yatan en önemli sebeplerden biri deneyimli sağlık personeliyle birlikte güçlü sağlık sistemidir. Sağlık sistemimizin durumunu bazı gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, her 100 bin kişi başına Amerika Birleşik Devletleri’nde 34,7, Almanya’da ise 29,2 yoğun bakım ünitesi yatağı bulunurken, ülkemizde bu sayı 46 olarak gerçekleşmiştir. Açılması planlanan şehir hastaneleri ile geliştirilecek bu sayı hem Kovid-19’la mücadele ederken bize çok yardımcı olacak hem de gelecekte ortaya çıkabilecek risklere karşı halkımızın sağlığının teminatı olacaktır. Türkiye’nin salgınla mücadele de başarısının bir diğer sebebi ise hızlı alınan önlemler neticesinde virüsün ülkeye girişi geciktirilirken hazırlanan ulusal stratejimizdir. Bütüncül ve bilimsel bir yaklaşımla hazırlanan Ulusal Strateji sayesinde Kovid-19’la mücadele sağlık cephesinin yanı sıra ekonomik, sosyal ve psikolojik noktalarda da başarıyla sürdürülmektedir. Bu salgını ve tüm negatif etkilerini en kısa sürede en az hasarla atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Editör: TE Bilisim