Türkiye'de geçen ay, uzun yıllar ortalama sıcaklık 0,5 derece artarken, son 51 yılın en sıcak haziranlarından biri yaşandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden verilen alınan bilgilere göre, Türkiye'de uzun yıllar haziran ayı ortalama sıcaklığı 21,3 derece olarak kaydedildi. Bu yıl haziran ayı ortalama sıcaklığı ise 21,8 dereceye yükseldi.

Haziran ayında en yüksek sıcaklık 45,7 dereceyle Cizre'de, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 0,3 derece olarak Kangal'da kaydedildi.

Geçen ay ortalama sıcaklık Çanakkale, Bodrum, Datça, Dörtyol, Kale, Samandağ çevrelerinde ve Ordu, Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa’nın doğusunda mevsim normallerinin üzerinde, İstanbul, Bilecik, Yalova, Lüleburgaz, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Dursunbey, Burdur, Beyşehir, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli, Akşehir, Yunak, Ilgın, Seydişehir, Sivrihisar, Bolu, Karabük, Tosya, Nallıhan, Beypazarı, çevrelerinde mevsim normallerinin altında, yurdun diğer bölgelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşti.

Haziran ayında uzun yıllar ortalama sıcaklıkları Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arttı, Marmara, Ege, İç Anadolu Bölgesi'nde azaldı, Akdeniz'de değişmedi.

Geçen ay uzun yıllar ortalama sıcaklıkları en çok 2,6 dereceyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde arttı.

Akdeniz Bölgesi'nde haziranda ortalama sıcaklıklar Burdur, Beyşehir, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli, Elmalı çevrelerinde mevsim normallerinin altında, Dörtyol, Kale, Samandağ çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında kaydedildi. Bölgenin haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23,7 dereceyken, bu haziran ayında aynı kaldı. Bölgede en düşük sıcaklık 3,5 derece olarak Göksun’da, en yüksek sıcaklık ise 41,8 dereceyle Manavgat’ta yaşandı.

Bu yılın haziranı Türkiye'de en sıcak 16. haziranı oldu

Türkiye'de 2021 yılının haziran ayı, son 51 yıllık dönem göz önüne alındığında en sıcak 16. haziranı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de 1971'den bu yana en yüksek ortalama sıcaklık 2019 yılının haziran ayında yaşanmıştı.

Haziranda Türkiye'nin birçok yerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerini üzerinde kayıtlara geçti. Geçen ay Türkiye'nin 14 merkezinde sıcaklık uzun yıllar ortalamalarının üzerinde gerçekleşerek ekstrem (en yüksek) değerlere ulaştı.

Geçen ay en çok ekstrem sıcaklık rekoru Ardahan, Kars, Bayburt, ve Ahlat'ta kırıldı.

Haziranda Ardahan'da 4, Kars'ta 2,3, Bayburt ile Ahlat'ta 1,8 derece sıcaklık farkları oluştu.

Editör: TE Bilisim