Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla Samsuna çıkışının 100. Yıl Dönümü “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da coşku ile kutlandı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürütülen kutlama programı 19 Mayıs 2019 saat 10:00 da Gençlik ve Spor İl MüdürüAli İhsan Kabakcı’nın  Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama töreni Osman Sayın Spor Salonu önünde yapıldı.

Törene Vali Vahdettin Özkan, Milletvekillerimiz Sayın İmran Kılınç, Mehmet Cihad Sezal, Sefer Aycan, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayretin Güngör, Cumhuriyet Baş Savcısı İlker Yazıcı, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılım sağladılar.

Tören, saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlarken; sonrasında Gençlik ve Spor İl Müdürü Kabakcı günün anlam ve önemine dair bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasına “19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilelebet payidar kalacak dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yoluna çıktığı gündür” diye başlayan Kabakcı, konuşmasında şunları söyledi:

“Tam 100 yıl önce Samsun’da tutuşturulan kurtuluş meşalesi Anadolu’yu dalga dalga sarmış, Bağımsızlık aşkı ile tüm emperyalist güçlere “ya istiklal ya ölüm” diyen Arslan Beylerin, Sütçü İmamların, Şahin Beylerin daha nice kahramanların yaktığı özgürlük meşalesidir.

Devletini, milletini düşmana asla teslim edilemeyeceğini Ay Yıldızlı Bayrağından başka bayrak dalgalanmasına hiçbir zaman tahammüllü olmayacağını, Tüm imkansızlara rağmen Anadolu insanı, vatan için milli ve dini tim değerleri için canını, malını feda ederek Atatürk’ün öncülüğünde Millî Mücadeleyi başlattığı gündür 19 Mayıs yine 100 yıl önce atanın sözlerini kendine düstur edinen gençlik ülkenin gelecek nesilleri olarak Asla yorulmadan dinlenmeden Atasının izinde yürümeye devam edecek Asırlar boyu bu meşaleyi taşıyacaktır.

Türk gençleri ülkemizi günümüzde de bölücü ve yıkıcıların tüm çaba ve girişimlerinin önünde çelikleşmiş bir irade ile duracak onların emellerine izin vermeyecek kendisine bırakılan bu kutsal emaneti canı pahasına koruyacak atasına verdiği sözü yerine getirecektir.

Bu vesile ile Milli Mücadelenin 100.yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlar başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun kahraman silah arkadaşlarını, Aziz şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnet ve rahmetle anar. Milli Mücadelemizin 100. Yılını kutlarım.”

Açılış konuşmasının ardından Milli Mücadelenin 100. Yılı temalı Ecdada Mektup yarışmasında İl Birincisi olan Kahramanmaraş Gençlik Merkezi Üye Mehmet Akif Işık birinci olduğu “Ecdada Mektubu”nu okudu. Yine Gençlik merkezi üyemiz Ayşe Nefise Taşdemir Erdem Bayazıt’a ait olan “Sana Bana, Vatanıma Ülkemin İnsanlarına” dair isimli şiirini okudu. Şiir dinletisinin ardından, Gençlik Merkezi üyesi Serhat Balkçı sazıyla türküleri ile sahnedeki yerini aldı.

Gençlerin kültürel dinletilerinin ardından sporcular da taekwondo, jodu,wushu ve jimnastik branşlarında yeteneklerini sergileyerek izleyenlerden büyük alkış topladılar. Gösterilerin tamamlanmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar alanda kurulan spor branşları tanıtım standları ve Kültür sanat sergi tanıtım stantlarını tek tek gezerek antrenör ve eğitmenlerden bildiler aldı.

Bu arada, Ayrıca 19 Mayıs 2019 Akşamı 19:19 da 100. Yıl anısına Kent Meydanında 81 ilde aynı anda Gazinin en sevdiği halk oyunlarından olan Atabarı oyunu oynanacaklar.

Editör: TE Bilisim