Dost kavramı arkadaşlıktan oldukça farklıdır. Dostlar hakkınızda arkadaşlardan daha fazla şey bilirler ve bu bildikleri şeyleri de sonsuza kadar sizin iyiliğiniz için saklarlar.

Üstelik dost olmak demek illa uzun yılları birlikte geçirmek demek de değildir. Nice arkadaşınızdan sonra tanıdığınız biri de sıkı dostunuz olabilir. İşte dostluğu ve arkadaşlığı birbirinden ayıran bazı durumlar...

Yanyana konuşmadan durabiliyor musunuz?

İnsan ancak bir dostunun yanında sessizliğin de tadını çıkarabilir. Eğer karşınızdaki kişi bir arkadaşsa bu sessizlik ikinize de bir süre sonra ya sıkıcı gelir ya da biraz garip kaçar. Ancak o bir dostsa saatlerce hiç konuşmadan yanyana keyiflice vakit geçirebilirsiniz. Ne o kasılır ne de siz. Birlikte olmak yeterlidir.

Derdinizi konuşmadan birbirinize anlatabiliyor musunuz?

Paylaşmak iki insanı birbirine yakınlaştıran en önemli şeydir. Günlük hayatta başımıza gelen basit olaylardan büyük şeylere birçok şeyi arkadaşımıza da dostumuza da anlatırız. Ancak eğer karşınızdaki bir arkadaşınızsa konuşacak daha çok şeyiniz olur çünkü sizi bir dost kadar iyi anlayamaz. Oysa dost dediğin kişiye çoğu zaman hislerini anlatmana bile gerek yoktur. O yüzünüzdeki bir mimikten ne hissettiğinizi anlar.

Kötü gününüzde de yanınızda mı?

Çok klişe gelebilir ama dost kötü gününüzde yanınızda olandır. Arkadaşlarınız ise genellikle eğlenceli zamanlarda sizinle olurlar. Kötü günlerinizde de belki şöyle bir uğrarlar ancak sizin bu halinizle olan ilgileri daha yüzeyseldir. Ancak bir dost başından sonuna kadar sizin için kollarını sorgusuzca açık tutar. Dilediğiniz kadar başını ağrıtabilir, içinizi dökebilir, aynı şeyleri defalarca anlatabilirsiniz. O sabırla sizi dinler.

Sizi artılarınızla ve eksilerinizle kabul ediyor mu?

İnsanız, hepimizin artıları olduğu kadar çekilmez olabilen eksi yönleri var. Ve çoğu insanın bizimle daha az vakit geçiriyor olmasının nedeni bu eksi yönlerimiz. Oysa bir dost için bunun hiç bir önemi yok. Dost olmanın belki de en kıymetli kuralı budur çünkü. Bir dost sizi asla eksi yönlerinizden dolayı yadırgamaz, yargılamaz ve dışlamaz. O da siz de birbirinizi donunuza kadar bilir ve kabul edersiniz.

Buluşmak için özel bir çabanız var mı?

Sadece arkadaşlar belirlenmiş günlerde ve saatlerde etkinlikler için bir araya gelir. Dostların buluşmak için bu saatlere ve etkinliklere ihtiyacı yoktur çünkü. Gecenin bir vakti de olabilir, öğlenin en anlamsız saati de. Aniden buluşmak ya da kimin nerede olduğunu bilerek orada eliyle koymuş gibi bulmak dostluğun şanındandır.

KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/dost-musunuz-arkadas-mi-anlamanizi-saglayan-5-durum-40501219

Editör: TE Bilisim