Sofralarda mutlaka kendine yer bulan, yemeklerin lezzetini ikiye katlayan baharatlar, mutfağın en önemli parçalarından biridir. Et ve sebze yemeklerine renk katan baharatlar, birbirinden farklı çeşitleriyle sofralarda sunulur. Amerikan yemeklerinin vazgeçilmezi olan kajun baharatı da, farklı baharat karışımlarının birleşiminden oluşur. Et ve fırın yemeklerine çok yakışan kajun baharatı, en çok patates yapımında kullanılmaktadır. Bu yüzden ülkemizde 'patates baharatı' ismiyle de bilinir. Peki, kajun baharatı nasıl yapılır ve hangi yemeklerde kullanılır? İşte, kajun baharatı tarifi ve kullanım alanları:

Kajun Baharatı Nasıl Yapılır?

Verilen tarif adımlarını kullanarak siz de evinizde kajun baharatı yapabilirsiniz. Bu ölçülerden orta boyutlarda bir kavanoz kajun baharatı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler;

1,5 yemek kaşığı kimyon

2 yemek kaşığı kuru kekik

2 yemek kaşığı karabiber (taze çekilmiş)

1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen

2 yemek kaşığı soğan tozu

2,5 yemek kaşığı sarımsak tozu

1,5 çay kaşığı tuz

5 yemek kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı acı pul biber

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kavanozun içerisine doldurun ve kaşık yardımıyla karıştırın. Eğer malzemelerin tamamen toz halinde olmasını istiyorsanız, blenderdan geçirebilirsiniz. Kavanozu sıkıca kapattıktan sonra kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Baharatlarınızı doğalgaz ve ocağa yakın olarak yerlere koymayın. Hazırladığınız kajun baharatına ıslak kaşık ve çatal değdirmemeye özen gösterin.

Kajun Baharatı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Daha önce söylediğimiz gibi kajun baharatının en çok yakıştığı besin patatestir. Özellikle kızarmış ve fırınlanmış patates yapımında sık sık tercih edilir. Baharatın patateslere yapışmasını sağlamak için içerisine zeytinyağı ilave etmeyi unutmayın.

Kajun baharatının kullanım alanlarından biri de tavuk ve kırmızı et yemekleridir. Etler pişirilmeden önce kajun baharatıyla marine edilir ve fırına verilir. Böylece lezzetli yemekler hazırlanabilir.

Kajun baharatını sebze yemeklerinde kullanmak istiyorsanız, fırınlama yöntemini kullanmanız gerekir. Baharatlarla marine edilen sebzeleri fırında pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Kajun baharatını sos tariflerinde de kullanabilirsiniz. Ancak her sosa yakışmadığını da belirtmeden geçmeyelim. Özellikle acı sosların içerisine aroma katmak için ekleyebilirsiniz.

Kajun baharatını yalnızca marine etmek için değil, yemeğin lezzetini arttırmak için de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız salata ve soslara tuz serper gibi kajun baharatı ekleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim