Kesin bir şey var ki o da şudur: hamamın faydaları saymakla bitmez! Eski zamanlardan günümüze kadar Türk kültüründe de önemli bir yeri olan ve diğer ülkelerin de ilgi duyduğu Türk hamamı bunun en canlı örneklerinden biri. Bizde hamamın tarihi oldukça eskiye dayanır ve gelenekseldir. Bugün bile yerli yabancı pek çok SPA merkezi hamamın faydaları adına Türk hamamlarından istifa eder.

Ayrıca bu temizlik uygulamasının tarihi genel olarak çok daha eskilere dayanır. Suyun ısıtılması ile yapılan buhar banyosu diyebileceğimiz hamam ta Antik Yunan'da dahi sağlık merkezleri olarak hizmet vermiştir. İşin bu kadar geriye gitmesinin nedeni uygarlıkların hamamın faydaları hakkında fikir sahibi olmasıdır.

Hamam, herkesin hem zihinsel hem de fiziksel durumu üzerinde mucizevi bir etkiye sahip olan ve faydalarından sonuna kadar yararlanabilecekleri sıcak buharlı hidro - terapi uygulamasıdır. Bizde ayrı bir yeri olan ve ‘’Türk hamamı’’ olarak herkesçe bilinen hamamlar genel olarak üç bölümden oluşur: serin oda, ılık oda ve sıcak oda. Peki, birçok medeniyette olduğu gibi bizde de özel bir ilgi duyulan ve geliştirilen hamamın faydaları nelerdir? Altın değerinde bilgilerle sizin için derledik!

9 MADDEDE HAMAMIN FAYDALARI

1) Rahatlatıcı etkileri

En genel ve popüler faydası zihne ve bedene sağladığı rahatlatıcı etkilerdir. Bir hamam, sıcak buharın hem vücuda hem de zihne verdiği ferahlatıcı etkisi sayesinde stres ve ağrıların giderilmesini sağlar. Aynı zamanda canlandırıcı ve rahatlatıcı özellikleri sayesinde her gün yaşadığımız stres ve gerginlikle mücadelede hamam en iyi terapilerden biridir. rahatlatıcı masaj, hamamın faydaları

2) Cilde faydaları

Hamamın faydaları zihinsel ve bedensel olarak ikiye ayrılabildiğine göre buna bedenden bir örnekle devam edelim. Aile hamamı, dış görünüşünüzü ve fiziksel durumunuzu iyileştiren bir panzehirdir. Buhar ve ısı sayesinde gözenekleriniz açılır ve temiz buharın derinize nüfuz etmesi kolaylaşır. Bu da fevkalade duru ve genç bir cilde sahip olmanızın bir anahtarıdır.

Hamamın bu tip hücre yenilenmesinin yanı sıra diğer cilt problemleri üzerinde de yatıştırıcı bir etkisi vardır. Çevresel olarak maruz kaldığımız mikroplar nedeniyle her türlü toksin cildinizin altına sıkışıp kalabilir. Hamamlar gözeneklerinizi açmak için ısı kullanarak bu sorunu çözmenize yardımcı olur. Cildinizi haşlamayacak kadar yoğun bir sıcak ortam, kirlenmeyi önler ve ölü deriyi atmanızı sağlar.

3) Kan dolaşımına sağladığı yararlar

Kan dolaşımı zarar görmüş ya da zayıflamış bölgelere hamam sayesinde daha fazla oksijen taşındığı için dolaşımınıza da faydası vardır.

4) Kan basıncına olumlu etkileri

Araştırmalar, bir hamamda bazı insanların vücutlarının kalp atışlarını değiştiren hormonları serbest bıraktığını gösteriyor. Aldosteron adı verilen bu hormonlardan biri tansiyonunuzu düzenler. Aldosteron bir hamamda otururken serbest bırakıldığında, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.

5) Strese faydaları

Deniz kenarında rahat bir şekilde yatan adam, hamamın faydaları Hamamın faydaları arasında belki de bize en çok cazip geleni stresi yatıştırmasıdır. Kese atmak, vücudu kirden, pastan arındırmak şahane bir terapi olduğu gibi hamamdan çıktığımız vakit rahatlayan zihnimiz kendimizi çok iyi hissetmemizi sağlar. Ondandır ki hamamdan çıkan insanlar genellikle ‘’kuş gibi hafiflediklerini’’ söylerler. Peki, bunu nasıl sağlıyor?

Hamamda olmak, vücudunuzun kortizol üretimini önemli ölçüde azaltabilir. Kortizol, hissettiğiniz stres seviyesini düzenleyen bir hormondur. Kortizol seviyeniz düştüğünde, kendinizi daha rahat hissedersiniz. Rahat bir durumda birkaç dakika geçirmek de sadece sağlığınızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihninizi iyileştirmeye yardımcı olur.

6) Nefes ve tıkanıklıklara sağladığı faydalar

Temiz havada nefes alan kadın, hamamın faydaları Grip ya da nezle olduğumuzda, burnumuz tıkandığında çözümlerimizden biri sıcak bir suyun altına girmektir değil mi? Bunun sağladığı fayda buharda gizlidir. Düşünün ki evde banyo yaparken içinde durduğunuz buhar sizi önemli ölçüde iyileştiriyorsa hamam ne kadar fayda sağlar? Hamamların faydaları arasında en hızlı çözüme ulaştığımız burun tıkanıklıkları ve nezle vardır.

Hamamlar derin ve sağlam nefes almayı teşvik eden bir ortam yaratır. Evde soğuk algınlığını önlemek için duşun altındaki buhar tedavisini yanlış yaparsanız kendinizi haşlama ihtimalini vardır. Ancak hamamlar, içeride çok uzun kalmadığınız sürece nispeten daha güvenlidir. Bir grup çocuk üzerinde yapılan eski bir çalışma; solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar Kızılcahamam hamam ve yani buhar terapisinden sonra, bu terapiyi görmeyen çocuklardan daha hızlı iyileştiklerini tespit etmiştir.

7) Sert eklemlere rahatlatıcı faydaları

Bir hamamın faydaları arasında dikkate değer noktalardan biri de eklemlerimize muazzam bir fayda sağlamasıdır. Bunun en belirgin örneğini sporcuların antrenman ya da müsabaka yapmadan önce uyguladıkları ısınma hareketlerinden verebiliriz. Antrenman öncesinden ısınmak yaralanmaları önlemede ciddi bir öneme sahiptir.

Buradan hareketle; yeterli miktarda ısınmamış eklem ve kasların öyle kaldığı müddetçe canımızı yakacaklarını söyleyebiliriz. Bazen günlerce geçmeyen bel, boyun, bacak ağrıları yaşarız. Bunun önünü almak için yaptığımız bir banyo kimi zaman yeterli olmaz, ancak Ankara hamam seçenekleri bu iş için her zaman hazırdır.

8) Bağışıklık sistemine etkileri

Elma yiyen sağlıklı ve güçlü kadın, hamamın faydaları Evet hamamın faydaları saymakla bitmiyor, demiştik. Sadece derimize ve zihnimize olumlu geri dönüşler sağlamaz. Grip olmayı, hastalanmayı önlemek için ihtiyaç duyduğumuz güçlü bir bağışıklık sistemini de hamamlar yoluyla elde edebiliriz. Bir hidroterapi uygulaması olarak hamamların bağışıklığı arttırdığı bilinir. Vücudunuzu ılık su ve sıcak buharın altında tutmak, enfeksiyonla savaşan hücreleri uyarır. Kesin bir çözüm olarak sunulmasa da hamamlar kan dolaşımınızı olumlu yönde etkilediği için daha az hastalanmanıza, yani bağışıklığınızı güçlendirmenize vesile olur.

9) Kilo vermek konusunda faydaları

Kilo vermek isteyenlerin yaptıkları uygulamalardan biri bol spor ve egzersizdir. Bu sayede ter atan vücut, kalori de yakarak kilo vermemizi sağlar. Madem işin püf noktalarından biri ter atmak, o halde buhar ve sıcağın iç içe olduğu hamamlar da kilo vermenizi sağlayabilir. Ne kadar süre hamamda kaldığınız, vücut özellikleriniz gibi unsurlar gereği kişiden kişiye farklılık gösterse de hamamın faydaları arasında kalori yakmanızı sağlamak da vardır. Gelin hamamı ile ilgili blog yazımıza göz atmayı unutmayın!

Kaynak: Keyifli Olduğu Kadar İhtiyaç da: Hamamın Faydaları - Çam Termal Otel (camhotel.com.tr)

Editör: TE Bilisim