Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ile öğrencileri tarafından geliştirilen ve TEKNOFEST 2020 kapsamında TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde Türkiye birinciliği elde eden ‘Pratik 5000’ isimli proje basına tanıtıldı.

KSÜ Rektörlük Senato Odasında gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Tiyek, proje danışmanı Prof. Dr. Ahmet Alkan, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Eray Sakarya ile M. Akif Kavan’ın yanı sıra basın mensupları katıldı.

Teknofest 2020 kapsamında düzenlenen yarışmada Türkiye birinciliği elde etmenin gurunu yaşadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, projeyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Rektör Can, yaptığı konuşmada “KSÜ olarak sürekli öğrenmenin, değişimin ve geleceğin adresi sloganı ve politikasıyla yeni teori ve teknolojileri ortaya çıkarıyoruz. Ülkemizin artık her alanda milli ve yerli üretimi hedeflediği teknoloji çağında biz de KSÜ olarak bu hedefe kilitlendik ve bu doğrultuda öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz çalışıyorlar.” dedi.

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında danışmanlığını Prof. Dr. Ahmet Alkan’ın yaptığı Üniversitemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Eray Sakarya ve M. Akif Kavan’ın temsil ettiği Pratik 5000 isimli projenin Savunma, Uzay ve Havacılık Kategorisinde Türkiye birinciliği derecesi aldığını belirten Rektör Can, üniversitemize bu başarıyı ve gururu yaşattıkları için proje ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Projeyle ilgili kısa bilgi veren Rektör Can, “Pratik 5000, askerlerin operasyon yapmasının tehlikeli olabileceği yerler için askerlerden önce bölgeye girerek bölgenin (mağara, tünel vb.) haritasını çıkarmak, içerideki kişi sayısını belirlemek, herhangi bir yanıcı gaz olup olmadığını ölçmek, daha önceden tuzaklanmış bir patlayıcı olup olmadığını belirlemek ve görüntü aktarımı gibi operasyon için kritik derecede önemli bilgileri askerlere iletmek üzere tasarlanmıştır.” diyerek projenin hassas tünel haritalama özelliği sayesinde madenler, deprem bölgeleri gibi alanların keşfi için de kullanılabileceğini ifade etti.

Proje danışmanı Prof. Dr. Ahmet Alkan da başarıların tesadüf olmadığını söyleyerek öğrencileri başarılarından dolayı tebrik etti.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Eray Sakarya ise projeyi sergileyerek kısa bilgi verdi. Eray Sakarya, aynı bölüm öğrencisi M. Akif Kavan ile birlikte tünellerin üç boyutlu haritasını çıkaran bir robot tasarladıklarını belirterek “Robotun asıl amacı askerlerin operasyon yapmasının tehlikeli olabileceği bölgeler için tünelin içerisine girerek üç boyutlu harita çıkarmak. Bunun yanında canlı görüntü aktarımı, tünel içerisinde herhangi bir metan gazı ve önceden tuzaklanmış bir patlayıcı olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Ana taşıma sistemi olan paletlerimiz ile aşılamayan bir engel çıktığında robotumuz, kanatlarını 15 cm açarak engeli uçarak geçebiliyor. Kamera üzerinde stabilizasyon sistemimiz var. Bu sistem sayesinde pilotun kullandığı gözlükle pilot başını çevirdiği yöne kamerayı çevirebiliyor. Projemiz Teknofest 2020 kapsamında sergilenerek Cumhurbaşkanımızdan birincilik ödülümüzü aldık. Bu vesileyle Teknofest 2020 ekibine, üniversitemize ve hocalarımıza teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’ın proje ekibine Maraş Oyma Ceviz sandığı hediye etmesiyle program sona erdi.

Editör: TE Bilisim