Arpasatan, hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomik Program (YEP) ile ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede, “YEP vaktinden çok sonrada olsa, doğru atılmış bir adımdır.  Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı bozulmadan, Türkiye ile ilgili algı kötüleşmeden 2013-2017 döneminde böyle bir program açıklanmış ve yoğun seçim dönemine ve başkanlık sistemine geçişe rağmen uygulayabilmiş olsaydık bugün çok farklı bir noktada olurduk” dedi.

 

KASİAD Başkanı, değerlendirmesinde “Ortadoğu kaynaklı jeopolitik risklere, ABD ile bozulan ilişkilere rağmen yatırım yapılabilir notunu korurduk. 2018 Ağustos ayında ki kur saldırısını daha hafif atlatır, yüzde 20-25 bandına yükselen enflasyon tehdidi, yüzde 35’i geçen kredi faizlerinin yarattığı finansal istikrarsızlık riskiyle boğuşmazdık” diyerek, şu düşünceleri paylaştı:

 

“YEP’in temel çıpası üretim ve ihracattır. Kısacası ihracata dayalı büyümedir. YEP hedeflerini yakalayabilmek için daha çok ihracat, daha çok tasarruf ve daha çok üretim şart.  Ekonomideki değişim vurgusu Kahramanmaraş gibi ihracat potansiyeli yüksek şehirleri ön plana çıkartmaktadır. Bu durum Kahramanmaraşlı iş insanları olarak bize ayrı bir sorumluluk yüklemektedir. Bizler gayretle çalışmaya devam edeceğiz.

 

Böyle bir ortamda bankalarımızdan beklediğimiz şey özellikle finansmana erişim konusunda imalat sanayine ve ihracata destek olmaları. Şu anda bankalar kaynak sıkıntısı çektiklerini bu yüzden kredi mekanizmasını istenen düzeyde çalıştıramadıklarını belirtiyorlar. Kaynak yeterli ve dağıtılmıyorsa bunun adı da finansal fırsatçılıktır.

 

İş dünyasının zor günler geçirdiği şu dönemde yükünün azaltılması ve desteklerin artması son derece önemli. İşçilik üzerindeki vergisel yüklerin azaltılması ve enerji fiyatlarının uluslararası rekabeti bozmayacak şekilde belirlenmesi lazım. Bizler her ay KDV beyannamesi veriyoruz, devlete borçlu çıkarsak ertesi gün götürüp yatırıyoruz. Alacaklı çıkarsak bekliyoruz. Nihai olarak özel sektörün devlette 120 milyar TL KDV alacağı var. Tüm kalemlerde KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi bu sorunu azaltacaktır. Bu dönemde üretim ve ihracat yapanları ayakta tutmak önemli.”

 

MARSPOSTA.COM

 

Editör: TE Bilisim