ZMO Şube Başkanı Dumlupınar, ekim nöbetinin bitki besin elementlerinin daha elverişli olarak kullanılması, özellikle çiftçiler tarafından canavar otu olarak bilinen orobanş gibi ayçiçeğinde çok etkili olan parazitlerin de içinde bulunduğu hastalık ve zararlılarla mücadele açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Buğday ekim zamanının Kuzey ilçelerimizde yaklaştığını bildiren Dumlupınar, bu yıl mısır, şeker pancarı ve ayçiçeği ekilen tarlalara tekrar bu bitkilerin ekilmemesi gerektiğini, bunlardan boşalan tarlalarda buğday bitkisinin mutlaka ekim nöbetine girmesi gerektiğini söyledi. ZMO Başkanı, özellikle Orobanş bulaşık tarlalarda tekrar çapa bitkilerinin ekilmemesi gerektiğini bildirdi.

 

Doç. Dr. Dumlupınar, Şeker pancarında kota uygulaması olduğunu, bu nedenle kendi ekim nöbeti sistemi olduğunu, cin mısırı ekim alanının her geçen gün arttığını bu bitkinin karlılığı nedeniyle tekrar aynı tarlaya ekimi yönünde bazı bilgiler edindiklerini bundan vazgeçilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Buğday desteklerinin 55 kuruştan 110 kuruşa çıkarıldığını, Gübre fiyatlarında da yeterli olmasa da yüzde 15’lik bir indirim olduğunu, gelecek yıl ki buğday alımlarında da çiftçimizi memnun edecek bir fiyat açıklanacağının sözünün şimdiden verilmesini gerektiğini söyledi ve çiftçilerin tarlasına buğday ekmekten çekinmemesi gerektiğini belirtti.

 

Başkan Dumlupınar, açıklamasını “Çiftçilerimize topraklarınızı ekinsiz bırakmayın çağrımızı yineliyoruz” diyerek bitirdi.

 

MARASPOSTA.COM

 



 
Editör: TE Bilisim