Emperyalist ülkelerin şimdiki hedefi Libya ülkesi…Bir ülkeyi yıkmanın yegane yöntemlerinden birisi de ülkenin kendi vatandaşlarından satılık hainleri kullanarak kaosa sürüklemek. Zaten bir ülke kaosa girdi mi diğer emperyal güçler akbaba gibi hemen üşüşürler. Yok barış, yok demokrasi diyerek bazıları da insan hakları, özgürlük savsatalarıyla o ülkeye karabasan gibi çökerler de kimse farkına varmaz. Aynı Irak, Suriye, Mısır, Sudan, Yemen ülkelerinde olduğu gibi…

Libya’da oynanan senaryoya dikkat! Bir yanda Sovyetlerde askeri eğitim almış o ülkenin esiri olmuş asker bozuntusu Hafter diğer yandan Kaddafi tarafından vatan haini ilan edilen Hafter, ABD’ye sürgün edildi, 20 yıl kadar ABD’de beyni yıkanmış ve karşımıza yüzyılın vatan haini olarak çıkan bir terörist. Kaddafi'nin ortağıydı, düşmanı oldu…

Hafter, Virginia eyaletinde bulunan CIA merkez ofisi yakınlarına taşınmış olması nedeniyle de, istihbarat için çalışmakla suçlandı. Bazı tarihçiler, Hafter'in bundan sonraki 20 yıllık süreçte kendini Kaddafi'yi devirecek stratejiler aramaya adadığı biliniyor.

Mısır'a giderek doğudaki isyancı güçlerin komutanı oldu. Ekim ayında Kaddafi'nin düşmesi sonrası ise, iki yıldan uzun süre yargılandı.

Şubat 2014'te BM destekli seçimler sonrası ipleri yeniden eline alan Hafter, televizyondan yayınlanan bir mesaj ile sözde "ülkesini kurtarma" planını açıkladı.

Libyalılara kurulan hükümete karşı ayaklanmaları çağrısı yaptığında, Libya'nın ikinci en büyük şehri Bingazi ve doğudaki bazı bölgeler, El Kaide ile bağlantılı Ensar el-Şeria ve bazı diğer İslamcı gruplar tarafından kuşatılmıştı. Hafter aslında vatan haini, ülke bütünlüğünü tehlikeye atan, iç savaşı çıkaran bir terörist, derhal idam edilmeli…

Ancak Hafter'in popülaritesindeki artış ülkenin doğusu ile sınırlı kaldı. Kaddafi ve ABD ile eski bağlantıları nedeniyle ülkenin geri kalanında kuşkuyla karşılanmaya devam etti. Bugün yaptıklarına bakın! Hey Libya halkı içinizdeki vatan hainin peşinden gidenleri anlayamıyorum!!!

Eylül 2016'da Hafter'in ordusu, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki Sidra, Ra's Lanuf, Brega ve Ecdebiye'yi milislerden geri almak için operasyon düzenledi. Ülkeyi parçalama noktasına getiren bir teröriste neden tahammül ediliyor? Çünkü arkasında hem ABD hem de Rusya gibi baş emperyalistler olduğu gibi Almanya, Fransa, İtalya gibi yavru emperyalistleri de unutmayalım(!)

2017'de Derna'nın kontrolünü geri alan Hafter, yasa dışı bir şekilde gözaltında ölümler ve zorla kaybedilme gibi iddialarla "savaş suçları işlemekle" suçlandı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) siyasi çözüm çabaları da bugüne kadar başarıya ulaşmış değil.

İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda olan Libya'da yabancı ülkelerin de bu çatışmaya giderek daha çok müdahil olması ve farklı grupları desteklemesi çatışmaların sürmesinde önemli rol oynuyor.

Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.

Sarraj, Trablus ve Misrata bölgelerini kontrol ediyor. Buralardaki yerel milis güçlerinin yanı sıra Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere İslamcı örgütler ve eski Savunma Bakanı Osama el Cuveyli'ye bağlı güçlerin de desteğini alıyor.

Sarraj, aynı zamanda Türk hükümetinin de Libya'da desteklediği grubu temsil ediyor.

Türkiye, Nisan ayında Trablus'a karşı başlatılan taarruz karşısında Sarraj yönetimine insansız hava araçları ve ekipman desteği vermeye başladı.

Sarraj, Kasım ayı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat muhtırası imzaladı.

General Hafter özellikle 2014'ten bu yana güçlendi ve ülkenin stratejik yerlerini ele geçirmeye başladı.

Vatan haini Hafter’e direk destek veren nifak tohumu eken hasım Arap ülkelere bakalım…Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'nin askeri desteğini aldığı biliniyor. Hatta Mısır ve BAE'nin Libya Ulusal Ordusu'na destek vermek amacıyla hava operasyonları düzenlediği de biliniyor.

Mısır hükümeti kimin piyonu önce onu hatırlayın! ABD’nin demokrasi karşıtı tutumu darbeci Sisiyi ülke yönetimine getirmişti… Ülke sınırları içerisinde İslamcılara karşı yoğun operasyonlar düzenlerken, Libya'daki Sarraj yönetiminin de bu grupları desteklediğini savunuyor.

Mısır'ın ayrıca Libya'ya yönelik çok ciddi ekonomik çıkarları da bulunuyor. 1991 yılındaki Körfez Savaşı'ndan bu yana Libya'dan aldığı ucuz petrol anlaşmasını, ülkenin istikrara kavuşmasının ardından da devam ettirmek istiyor. Ayrıca, savaşın sona erip Libya'nın yeniden yapılandırılmasında Mısır, kendi şirket ve işçilerinin de rol almasını umuyor.

BAE

Arapların yüz karası şahsiyetten, onurdan yoksun zavallı satılmış bir ülke bozuntusu!!! Suudi Arabistan’da aynı şekilde göbeğinden ABD’ye bağlı Arapların sahte yüzü…

Libya'da son yıllarda giderek etkili olan ülkelerden birisi de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).

Ayrıca Hafter'i destekleyen geleneksel ve sosyal medya mecralarının finansmanının da BAE ve Suudilerden geldiği biliniyor.

Bu üç Arap ülkesi radikal İslam'la küresel çapta mücadele etme amacının bir parçası olarak Hafter'in desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya

Moskova uzunca bir süre her iki grupla da temasını korudu. Ancak son dönemde Rusya'nın desteğinin Hafter'e bağlı gruplara doğru kaymaya başladığı görülüyor.

Özellikle 2019 yılıyla birlikte Rusya ile Hafter arasındaki görüşmeler de yoğunlaştı.

Son dönemde Rusya'da özel bir güvenlik şirketi olan Wagner Group'un Libya'ya savaşçı yolladığı yönündeki iddialar artmaya başladı.

Rusya'nın Libya'daki öncelikleri arasında Kaddafi döneminde yapılmış enerji anlaşmalarını devam ettirecek istikrarlı bir yönetim kurulması var.

Ayrıca, Suriye'deki iç savaşın sona yaklaştığı bir dönemde Libya'da kendisine yakın bir yönetimin göreve gelmesi, Rusya'nın Akdeniz'deki varlığını da güçlendirecek bir gelişme olarak gösteriliyor.

ABD

Libya'da NATO'nun hava operasyonları ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle Kaddafi'nin devrilmesinde önemli rol oynayan ABD, son dönemde yaşananlar karşısında net bir tutum takınmış değil görüşü aslında gerçek değil...

ABD, Hafter ile doğrudan temas kuruyor. 20 yıl ABD'de yaşayan ve ABD vatandaşı olan Hafter'in CIA ile geçmişte bağlantısı olduğu yönünde de ortaya atılan iddialar var.

Hafter, Trablus'a yönelik taarruzu başlattığında dönemin ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ile telefonda bir görüşme yaptı.

ABD daha sonra Hafter'in Libya'daki çatışmalardan sorumlu olacağına dair bir karar taslağının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmasına engel oldu. ABD’nin Hafter’e desteği bu kadar sarih iken hala bazı düşünürler, yorumcular, basın mensupları bu gerçeği görmemekte ısrar etmeleri anlamak mümkün değil…

İtalya

İtalya, Libya'ya coğrafi yakınlığı ve tarihi bağlarından dolayı buradaki gelişmeleri en yakından takip eden Avrupa ülkelerinden birisi.

Fransa

Libyaya üşüşmüş diğer akabalardan biri de Fransa…. “Fransa'nın Kuzey Afrika'daki en temel önceliğini radikal İslam ve bunun dolaylı olarak Avrupa'da yaratabileceği tehditleri kontrol altına almak.” Böyle bir anlayış olabilir mi hey Fransa! Müslümanları doğal tehdit olarak gören bir kör anlayış…

Vatan haini, terörist Hafter’i anlaşma masasına çekememenin arkasındaki emperyal güçlere bakmak lazım…Bu nedenle Hafter’i ne Rusya’da ne de Berlinde anlaşma masasına oturtamadılar!