Vilayet konağının önüne soldan 4x4 bir araç yaklaşır, sol ön gönderinde de Türk Bayrağı var.

Araçtan efsane valilerden Recep Yazıcıoğlu iner.

Rahmetli’nin hayatını anlatan Köprü dizisini hatırlayanlar bilir. Valilik binasının önü sağlı-sollu insanlarla doludur. Vali’yi karşılamaya çıkmıştır, valilik personeli…

En solda da işini yaptırmak için bekleyen vatandaşlar sıra olmuştur.

Kırmızı halının önünde araç durur ve temsili vali (Recep Yazıcıoğlu) araçtan iner, üzerinde de pardösüsü vardır. Vali, hışımla sorar:

- Veysel bunlar ne?

- Valilik personeli sayın Valim, sizi karşılamaya gelmişler…

Sahneyi uzun uzun anlatmaya gerek yok!

Göreve yeni başlayacak Vali’nin karşılanması törenidir. Hemen her vali değişiminde vilayet binaları önünde alışılagelmiş bir karşılama töreni.

Ama, efsane valinin karşılanması töreninde yaşananlar da televizyon dizisinde anekdot olarak yer alır. Allah, rahmeti ile muamele eylesen merhum vali Recep Yazıcıoğlu’na…

Merhum, sağ iken Kahramanmaraş’taki bir programa katılmıştı. Dinlemek şerefine mail olduk.

**

Dün, Kahramanmaraş’ın en küçük ilçelerinden biri olan Ekinözü’ndeydik.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün göreve başlamasının ardından geçen 16 aylık sürenin ardından ilçelerde yapmayı planladığı “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”nın ilk ayağı idi…

Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör’den önce ilçeye intikal ettik.

İlçe Belediye Binası önünde araçtan indiğimizde işte o Yazıcıoğlu’nun hayatını anlattığı Köprü dizisindeki o sahne aklımıza geldi.

Belediye Personeli, İlçe Belediye Başkanı Bilal Eker önde olmak üzere sağlı-sollu dizilmişler.

Eker, basın mensuplarının indiğini görünce yaklaştı “Kahramanmaraş’tan gelen arkadaşlar hoş geldiniz” nezaketi gösterdi.

Gülümsedim.

Bu arada, karşılayanlar arasında Elbistan İlçesinde konuşlanan Büyükşehir Belediyesi Kuzey İlçeleri Dairesi (güney, doğu, batı yok ama neyse) Başkanı Halis Yiğitoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin bazı daire başkanları, birim yöneticileri de vardı…

Güngör’ün aracı yaklaştığında herkeste bir hareket oldu doğal olarak.

Başkan araçtan indi, selamlama faslından sonra kimseyle tokalaşmadan (pandemi süreci onu gerektiriyordu) ilçe belediye başkanı Eker ile birlikte makama çıktı.

Ardından hurra tüm karşılama ekibi de kapıya doluştu.

Birçok insandan maske olmasına rağmen, sosyal mesafeyi hak getire…

Makama giriş yapıldı, insanlar yavaş yavaş dolmaya başladı ama kapıdaki görevli “Yeter artık, girmeyin” uyarısı yapmasına rağmen “sen gir, sen girme” diye de ayırım yaptı. Ama dinleyen kim?

İçerisi ana-baba günü.

Eker, kısa bir konuşma yatı.

Güngör de yine kısa bir bilgilendirme yaptı. Kahramanmaraş’ta ilk kez istişare ve değerlendirme toplantısı yapılacağını ve bunun da Ekinözü’nden başladığını vurguladı.

Her iki belediyenin (Büyükşehir ve Ekinözü İlçe) üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirilirken biz de salondan istek-talimat-öneri (her neyse) ayrıldık.

**

Hayrettin Güngör ve ekibi (Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü, bazı daire başkanları, teknik ekip) toplantısı İlçe Belediyesi’nde yapıldı.

Ardından da Ekinözü Muhalle Muhtarları’ndan görüşleri alınmak üzere Yukarı İçme Tesisleri’ne geçilecekti ama hava muhalefeti nedeniyle toplantı Ekinözü Kaymakamlığı Konferans Salonu’na alındı.

Belediye’deki istişare ve değerlendirmenin ardından da Kaymakamlık’taki salona geçildi. Burada da Eker kısa bir konuşma yaptı, ardından da Güngör bazı bilgiler verdi. Ekinözü için yapılan eylemleri ve planlamayı anlattı.

Ardından da muhtarlar dinlendi, istekleri not edildi. Umarım faydalı bir toplantı olmuştur.

**

Kaymakamlık’taki toplantının ardından zevat yemek için Yukarı İçme Tesisleri’ne geçerken Güngör’de ekibi ile birlikte Kaymakam’a yaklaşık 7-8 aydır vekalet eden Talat Tabur’u ziyaret etti ve ardından da yemek programına geçti.

Yemekte Ekinözü’nün meşhur tavası, lahmacun, tatlı vardı. Masalara da birer Ekinözü içmelerine has ‘acı su’ konulmuştu.

Sonrasında da tesislerin bahçesinde kısa bir dinlenme ve çay faslı oldu.

İlden gelen Güngör başkanlığındaki heyet, son olarak saha gezisi ve tesis incelemesi yaptı. Son olarak da bir değerlendirme konuşması gerçekleştirdi.

**

Pardon.

Bu yazıyı neden mi yazdım? Valla “İş olsun, torba dolsun” değil… Halkın oyları ile makama gelenlerin, bir üst makama yine halkın oyları ile gelenleri karşılamak için yaptığı karşılamayı görünce, Köprü dizisindeki Vali’nin karşılanması aklıma geldi.

Ondan yazdım.

Umarım diğer ilçelerde yapılacak “istişare ve değerlendirme”lerde böyle bir tablo ile karşılaşmayız…

**

Bu arada Güngör’ün toplantılarda yaptığı “Bir yılda Ekinözü’ne 24 milyon TL yaptırım yaptık, programladık” ifadesi de dikkat çekiciydi.

Tıpkı “sürdürülebilir ekonomik tablo” ve “sürdürülebilir personel yapısı” vurgusu gibi.

Güngör’ün ifadeleri arasında dikkat çeken şu vardı: “Önceliğimiz yol ve içmesuyu… Ardından da kanalizasyon…. Bütün ilçelerde bir standart geliştirmek istiyoruz. Eylemlerimiz bu yönde…”

Yani Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki konularda bir mahallede yol ve içmesuyu ihtiyacı varken, diğer mahallenin kanalizasyonu öne alınmayacak!

Bir de dikkat çeken konu araçların havuzlandırılmasıydı. Yani tüm daire başkanlıklarının iş makineleri bir havuz haline getirildi ve ihtiyaç olan yere intikal ettiriliyor.

Haaa… Şunu da söyleyelim. Bütün problemlerin çözümü ‘birlik ve beraberlik’ten geçiyor. Ki, bunu Güngör hem belediyede, hem muhtarla toplantısında dile getirdi...

Valla uzun sözün kısası şu: Bu halk Güngör’e alışacak, dediklerini anlayacak ama umarım bu çok çok çok uzun zaman almaz. Allah, Güngör’ün yar ve yardımcısı olsun.