Kahramanmaraş’ta orman yolu mahalleyi karıştırdı

Kahramanmaraş’ta ormanlık alanda açılan yangın yolunun yıkım kararı olduğu iddia edilen bir ikamete göre yapıldığını öne süren bölge halkı, yetkililere yaşanan sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

İlçeye bağlı Tekir Mahallesi Göstere mevkiinde açılan yangın yolunun mahalleli arasında gerginliğe neden olduğunu iddia eden Eski Tekir Mahalle Muhtarı Mustafa Kaplan, yetkili tüm mercilere gerekli müracaatları yaptıklarını söyledi.

Konuyla ilgili yasal süreci başlattıklarını kaydeden Mustafa Kaplan, “Biz yukardaki yola karşı değiliz. Yangın yolu diye açıldı. Burada Orman Bölge Müdürlüğüne ait alanda yer alan ve yıkım kararı olan bir eve özel yangın yolu adı altında yol açıldı. Yukardaki yol düzken buraya yılan eğrisi gibi bir yol yapıldı. Aynı zamanda şuan üzerinde bulunduğumuz yerde Tekir Mahallesi’nin içme suyu şebekesi gidiyor. Vatandaşların kuyusu var. Biz mahalle olarak bu durumundan rahatsızız. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

Mahallede yaşayan Eşe Kaplan ise, “Benim beyim yok. Ama burada bu kişiler beni rahatsız ediyor. Ben yolun olması gerektiği yerde olmasını istiyorum. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden yapılan açıklamada; “Tekir Mahallesi Gösteren Mevkiinde bulunan ve ormanın içerisine giden yol, bizim kadimden beri gelen orman ulaşım yolumuz idi. Bu yolun giriş kısmı yaklaşık 2 yıl kadar önce bir şahıs tarafından tek taraflı olarak toprağı işlenerek üzerine sebze ekilmek suretiyle kapatılmış idi. Tüm uyarılarımıza rağmen yolu açmamış ve şahıs halkında kanuni işlem başlatılmış idi. Bu mahkeme sonuçlanmış ve mahkeme alanda bulunan bahçenin müsaderesine karar vermiştir. Mevsim itibari ile hava sıcaklıklarının artması ve havadaki nispi nemin düşmesi nedeniyle orman yangın riski artmış ve bu orman alanında iki taraflı ulaşımı sağlamak amacıyla bahçenin bulunduğu yol açılarak yolun tamamının bakımı yapılmıştır” denildi.

'YOL' NEDENİYLE SOKAK KARIŞTI!

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Tekir Mahallesi’nde Gösteren Sokağı’nda yıllardır süren yol davası, Kemal Sunal’ın “Tosun Paşa” filmini akıllara getirdi.Türk sinemasının klasikleri arasında yer alan Şener Şen, Kemal Sunal, Müjde Ar gibi usta sanatçıların yer aldığı ‘Tosun Paşa’ filminde yaşanan ‘Yeşil Vadi Kavgası’nı anımsatan olay gerçek oldu.Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Tekir Mahallesi’nde Gösteren Sokağı’nda orman yolunun kapatılıp arsa yapılmaya çalışılarak maddî kazanç elde edildiğini öne süren aile, yolun kapatılmaması için diğer aile ile karşı karşıya geldi.Olaylarla ilgili yapılan ihbarlar üzerine Orman Bölge Müdürlüğü’nün inceleme başlattığı ifade edildi.

YOL NEDENİYLE DAVALIK OLDULAR

Orman Bölge Müdürlüğü’nü karıştıran 'yol' kavgasında, haklı olduklarını öne süren Osman Kaplan ve akrabaları, akrabası olan diğer aile ile birlikte tartışmaya başladılar. Tartışma sonucu her iki aile birbirlerinden şikâyetçi oldu. Durumdan rahatsız olduklarını ve karşı taraftan sürekli taciz edildiğini dile getiren aileler arasında konuyla ilgili çalmadık kapı ve gitmedik yer kalmadıklarına dikkat çeken Osman Kaplan, "2018 yılında Tekir Mahallesi'ne bağlı Gösteren Sokak'a iki odalık bir ev yaptırdım. Mahallede iki dönem muhtarlık yapan Mustafa Kaplan, evimizin önünden geçen yolu açtırdı. Şimdi ise o yolu inkar ediyor ve orada yollarımızı kapatıyor. Benim evimi yıkmaya çalışıyorlar. 15 günde bir insanları toplayıp, evimin etrafında dolaştırıyor. Bizim eve giden yolu eski muhtar yeniden kapatmaya çalışıyor. Ormandan yana orası sürekli 'bizim' diyor. Orman kendisinin olamaz ama kendisi öyle iddia ediyor. Oraları paylaşmışlar, kimsenin gücü yetmiyor. Dışarıdan gelen kimseyi konuşturmuyor. Bana orada mahalle baskısı uyguluyorlar. Her türlü yalanlarla benim evimi yıkmaya çalışıyorlar. Devletin açtığı yolu kapatıyorlar. Devlet açıyor, kendileri kapatmaya çalışıyor. Gerekli mercilere konuyla ilgili şikâyetlerimi bildirdim. Fakat hiç kimse buna müdahale etmiyor." dedi.

Evinin yıkılması için sahte belge düzenlendiğini öne süren Osman Kaplan, "Cuma namazına giderken Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki görevli memurlar, beni çağırdılar. 'Sana bir evrak vereceğiz' dediler. Bana verdikleri evrakın sahte olduğunu düşünüyorum. Bu evrakın araştırılıp gerçeğe kavuşmasını arz ediyorum. Öte yandan bir gün önce o yolu kapatmak için bana gözdağı veriyorlar. Yaklaşık 30 kişilik grup beni sıkıştırıp bölgeden göç etmemi istiyorlar. Bana bunu sürekli yapıyorlar. 4 yıldan bu yana bu baskıyı uyguluyorlar." ifadesini kullandı.

“ORMAN ARAZİSİNİ SATARAK HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR”

Konu ile ilgili Murat Bayırlı ise şunları söyledi: ''Eski Muhtar Mustafa Kaplan, seçimi kaybetti. Seçimi kaybettikten sonra Osman Kaplan'a 'sen bana oy vermedin, biz bu yolu sana kullandırtmayacağız’ diyerek yolu kapattı. Ali Kaplan'ın da bu yolun altında bahçesi var. O da bu yolu tekrar bahçe yapıp, birilerine satmak istiyor. Bunun için bu yolu kapatmaya çalışıyor. Orman Bölge Müdürlüğü’nde ismini söylemeyeyim bir şefimize şunu dedim: Bir yıl önceki çamların olduğu yeri uydudan gördü, bir yıl sonra çamlar yok.  Müdürüm bu çamlar geçen sene varmış bu sene yok. Bağ tiyekleri var şimdi. Buna niçin müdahale etmiyorsunuz, burası satılıyor, buraya niçin sahip çıkmıyorsunuz diye söyledim. Buranın ağaçlandırılması lazım dedim. Elimde belgeler var belgelerde Mustafa Kaplan denen şahıs bu arazileri, çamları kesiyor, önce içine ceviz dikiyor, ceviz biraz büyüdüğü zaman çamları kesiyorlar. Sonra buraları halka satıyorlar. Tekir’e gidin bin kişinin doksan dokuzu bunu diyecektir. Defalarca biz bu şahsı Orman Bölge Müdürlüğü’ne şikâyet ettik, adamın 5 dönüm yeri varsa adam 100 dönüm yeri kullanıyor. Ama ona işlem yapan olmuyor.''

“OSMAN KAPLAN'IN EVİNİ YIKTIRACAĞIM”

Röportajda ismi geçen eski muhtar Mustafa Kaplan’ın bir basın kuruluşuna verdiği demeçte yolu kendisinin kapatmadığını, yola herhangi bir taş koymadığını dile getirerek, muhtarlık döneminde sattığı yerler ile ilgili ise dedesinden kalan araziler olduğunu, oraları sattığını ama Osman Kaplan'ın evini ne pahasına olursa olsun yıktıracağını söylediği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim